Nu exista inca ecosistemul IT perfect

Dacă ați urmărit blogul meu probabil știți că am fost mereu disperat după ecosisteme, după sincronizări perfecte. În cele ce urmează am să povestesc un scurt istoric ca să vedeți că m-au tentat toate ecosistemele IT. Tot din scurtul istoric o să vă dați seama și de ce cred eu că nu există încă un ecosistem IT perfect și mai ales, de ce e bine să nu existe. Pun linkuri către alte articole de pe blog și de afiliere în articol pentru detalii.

Acum 3 ani primisem primul meu iPhone. Era vorba despre un iPhone 4S. Am fost mai mult decât încântat să descopăr experiența de folosire a unui dispozitiv Apple. Și pentru că puteam, am început să mă gândesc și la achiziția altor dispozitive Apple. Mi-am luat iPod, după care mi-am luat un router Apple și ulterior am făcut rost de un . Urma să-mi cumpăr și și Macbook, dar nu mă mai ținea financiar toată treaba asta, așa că începusem s-o programez ca să pot totuși să mi le iau.

Apăruse iPhone 5 așa că mi l-am luat imediat. iPhone 4S a trecut la soție, și încet, încet, aduceam și mai mult Apple în familie. Voiam ca tot ce fac să se desfășoare în jurul iCloud și ale sale facilități. Aveam totul sincronizat acolo, nu-mi mai puteam imagina viața fără Apple și creațiile sale, hardware sau software. Am cumpărat aplicațiile lor de editare text, tabele, prezentări etc., am cumpărat multe alte aplicații. Eram fan. Până când iPhone 5 a dat o buleală în fața prietenilor mei care mă credeau un fan Apple irecuperabil. Până când după o cădere de curent routerul Apple a încetat să mai funcționeze cu setările de înainte. Și atunci m-am gândit că trebuie să o las mai ușor cu extremismul ăsta și să fiu deschis și către alte produse hardware sau software.

Numai bine îmi sosise la un moment dat laptopul cu Windows 8 preinstalat, cu licență. Și mi-a plăcut ce dorea să facă Windows cu noul sistem. Așa că m-am mutat cu totul de pe iCloud pe SkyDrive (actualul OneDrive), inclusiv cu mail și alte alea. Intrasem în era Microsoft, reinventată și adaptată la evoluția pieței. Mă bătea deja gândul la un . Îmi cumpărasem licența de Office 365 cu subscripție anuală. Îmi vândusem dispozitivele Apple din casă, mai puțin telefonul. Însă mi-a fost dat să testez un smartphone cu Windows Phone. Se mișca bestial, deși nu era un model high end. Însă lipsa de aplicații cu care să-mi fac treaba nu putea fi neglijată. Nici erorile de sincronizare cu diverse servicii care mai apăreau din când în când. Nici faptul că mailul de pe Outlook dădea buleli că nu puteam primi mail de la colegi.

Așa că în disperarea mea de a găsi ecosistemul perfect am trecut la Google. De sistemul de operare Android nu eram străin, dar știam că se mișcă foarte prost comparativ cu iOS. Asta până când mi-am luat Nexus 5 și mi-am dat seama că există dispozitive cu Android care se mișcă foarte bine, prea bine. Și m-am îndrăgostit de Google mai tare ca de Apple. Se zice că prima dragoste nu se uită niciodată, dar că a doua e mai intensă. Și așa e. Mi-am sincronizat totul în Google și totul se învârtea în jurul Google Drive, Google Contacts, Google Note, Google Docs etc.

Mi-am vândut super ultrabook-ul cu Windows la un preț derizoriu și mi-am luat un Chromebook net inferior ca și specificații, dacă vă vine să credeți. Am lucrat o bună perioadă de timp pe el cu succes, nu m-a dezamăgit. Înainte de asta îmi luasem și o tabletă Nexus 7 model 2013 care m-a uluit. Părea să am ecosistemul perfect. Până m-am lovit de diverse stuații pe care nu le puteam rezolva pe Chromebook. Așa că am tras o gură de aer bună și m-am gândit bine la ce decizii să iau.

Prima decizie a fost că trebuie să-mi scot din cap treaba cu ecosistemul. Pentru că fiecare producător excelează la ceva, iar acest aspect reprezintă un lucru foarte bun, lucru care generează concurență. Iar când există concurență clientul va avea mereu de câștigat. Și așa mi-am dat seama că nevoile mele se îndreaptă către un laptop cu Windows și un telefon cu Android. Momentan de tabletă nu simt că am nevoie, iar de Apple nu simt că mă mai leagă ceva, chiar dacă am urmărit din postura de fost iubit lansarea iPhone 6 și iPhone 6 Plus. În acest moment, ecosistemul meu e creat din două elemente mari și late:

Poate vor mai veni și altele, dar nu mă mai gândesc la ecosistem, ci la nevoia de utilizare și punct.

Ecosistem IT hardware si software

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

4 comentarii la „Nu exista inca ecosistemul IT perfect”

 1. Salve. Insasi termenul de “ecosistem” implementat in zona IT este un produs Apple. Nu exista asa ceva. Exista oameni si necesitati. Poti folosi linisrit un Nokia 6310 (am gasit pe ebay unele la pret de aifon), laptop cu sistem de operare bazat pe GNU/Linux si sa-ti tii datele in iCkoud cu mirror la… Microsoft. Daca iti satisface nevoile este sistemul perfect.

  Răspunde
 2. Momentan am telefon Windows Phone 8.1 și Windows 7 pe PC. În industria de producție audio-video observ că mai toată lumea apelează la ecosistemul Apple. La o conferință dedicată radio imaging-ului de anul ăsta am văzut că s-au folosit doar Macuri pentru demo-uri, de exemplu.

  Eu cred că tot la un PC/laptop nou cu Windows 8.1 voi ajunge.:) Prețurile softurilor de care am nevoie sunt prea mari ca să-mi pot permite și un iMac.

  Răspunde
 3. Eu folosesc Windows pe calculatoare si Android pe dispozitivele mobile. As vrea sa trec pe Linux, dar cum eu mai lucrez cu diverse programe de editare si uneori ma pot numi gamer inrait, nu prea pot scapa de Windows. In fine, cei de la Valve au modificat un Linux si l-au numit Steam OS, e un Linux cu Steam preinstalat mai mult si vad ca unii producatori incep sa isi porteze jocurile pe Linux. Microsoft scade, de WP nu vorbesc, iar pe PC-uri incepe Linux sa fie cat mai mult folosit, hmm.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.