În sfârșit mi-am găsit un pic de timp să scriu despre Nexus 7 2 sau Nexus 7 2013 așa cum mai este cunoscută această tabletă. Chiar dacă public acest review cu întârziere, pot spune totuși că tot răul e înspre bine, deoarece am avut peste o lună și jumătate la dispoziție să o testez și să-mi formez o părere. Ba mai mult, încă dețin tableta Nexus 7 2, deci vă pot răspunde la eventuale întrebări pe care nu am reușit să le acopăr în acest articol. Menționez că versiunea de Nexus 7 2013 pe care o dețin este Wi-Fi only de 16 GB. Nu mi-am cumpărat versiunea cu SIM pentru că nu am considerat că diferența de bani se justifică, mai ales că aproape peste tot am o conexiune la internet wireless (chiar și în mașină :)). Eu mi-am comandat modelul doar cu Wi-Fi pe 5 septembrie, după care am văzut că a dispărut o perioadă de prin oferte, însă acum e disponibil din nou la același preț bun aici.
(P) Obține reducere pe viață de -20% la comisioanele de tranzacționare crypto Binance folosind linkul meu de afiliere. Reducerea de -20% este reducerea maximă pe care probabil o poate oferi un afiliat Binance cu vechime. Acest material nu este un îndemn sau un sfat de investiții.
Înainte de a trece la review-ul propriu zis, merită se trec în revistă principalele caracteristici tehnice cu care se laudă noua tabletă Nexus 7 2. Aceasta cântărește 299 de grame și are doar 8,7 mm grosime. Ecranul de 7 inchi este protejat de Corning Gorilla Glass, însă cel mai important aspect este că în acest moment Nexus 7 2013 reprezintă tableta pc de 7 inchi cu cea mai bună densitate de pixeli existentă pe piață (iPad Mini cu Retina display încă nu se găsește în magazine) adică aproximativ 323 ppi. Pe lângă acest aspect mai trebuie menționată și rezoluția de 1920×1200, adică Full HD cu aspect ratio de 16:10, adică specific monitoarelor PC, nu 16:9 (specific TV-urilor @1080p). Nexus 7 2013 are difuzoare stereo, iar acesta este un aspect pe care pasionații de văzut filme pe tabletă sau de ascultat muzică merită să-l cunoască. La capitolul memorie, tableta are 2 GB RAM și 16 sau 32 GB de memorie internă. Nu are și slot pentru card. În rest, mai merită menționat procesorul Quad-core 1.5 GHz Krait Qualcomm Snapdragon S4Pro, unitatea de procesare grafică Adreno 320, camera foto principală de 5 MP cu capacitate de filmare Full HD, camera foto/video frontală de 1.2 MP, GPS-ul încorporat, posibilitatea de încărcare wireless și acumulatorul Li-Ion de 3950 mAh.
Design
Înainte de a deține Nexus 7 2013, am avut primul model de Nexus 7 vreo două săptămâni. Prin comparație, pot spune că noul model este sensibil mai ok pe partea de design. Îmi place foarte mult materialul din care este fabricat spatele tabletei, acesta oferind o senzație plăcută la atingere. Chiar dacă Nexus 7 2 este o tabletă foarte accesibilă ca preț, nu pare a fi o tabletă ieftină nici când te uiți la ea și nici când o atingi. În plus, se așează bine într-o singură mână și e destul de greu să-ți alunece atunci când o transporți sau o folosești. Din fericire, am găsit în sfârșit carcasa originală Asus pentru ea, care îmi aduce un plus de protecție, dar și de funcționalitate, având în vedere că nu trebuie să o mai sprijin de o cană sau orice altceva când vreau să mă uit la un videoclip fără să o țin în mână. Sunt curios cât va rezista acest case, mai ales că îl foiesc destul de des. Din păcate observ că exact husa pe care o am nu se mai regăsește în oferta eMAG, dar fiți cu ochii pe site că sigur apare. Umila și neprofesionala galerie foto e la final.
Experiență de utilizare
Având în vedere că este un produs Nexus, adică un produs realizat de Google împreună cu un colaborator (în acest caz Asus), tableta primește cele mai noi update-uri Android imediat ce acestea au fost lansate. Nu mai trebuie sa stai și să speri ca producătorul tabletei tale cu Android să lanseze un update după un an, mai devreme sau deloc. Lucrul ăsta pe mine m-a atras cel mai mult. Asta înseamnă că în acest moment am versiunea Android 4.3 și probabil până la sfârșitul lunii octombrie voi primi update la Android 4.4 KitKat (dacă acesta va fi lansat oficial pe 28 octombrie). Trebuie să vă spun totuși că totul arată foarte simplist datorită lipsei unui user interface personalizat de fiecare producător în parte. Acest lucru ar putea deranja pe unii utilizatori, dar având în vedere că vorbim de Android, problema asta se poate rezolva rapid cu un launcher pe gustul fiecăruia. Mie îmi place această simplitate și curățenie în aplicații, pentru că în afară de aplicațiile native Google, nimic altceva nu îmi mai este băgat pe gât. Și ca să concluzionez legat de experiența de utilizare, am să spun că aceasta este una extraordinară. Prin simplul fapt că vorbim de un sistem de operare Android curat, putem vorbi și despre viteză excelentă de răspuns sau lipsă de freeze-uri și crash-uri. Cine are o părere preconcepută despre Android așa cum aveam eu acum câteva luni bune când foloseam Apple, trebuie neapărat să testeze câteva zile tableta Nexus 7 2013 ca să se convingă că sistemul de operare Android e pe calea cea bună și în experiența de utilizare, nu numai în statisticile de vânzări.
Camera foto și video
Mulți se chinuie la review-uri să pună cele mai bune poze pe care le fac cu device-ul testat. Ei bine, eu am să pun doar o singură poză care mi-a ieșit mai de Doamne ajută. Despre camera foto de 5 MP n-am să spun că e proastă, ci pur și simplu am să spun că nu e tocmai bună. Camera foto care se regăsește pe Nexus 7 2 este una mediocră pe care o poți folosi la nevoie. Plus de asta, eu n-am fost niciodată adeptul fotografierii cu tableta pentru că mi se pare un pic deplasat, dar nici n-am fost împotriva existenței unei camere foto la o tabletă măcar pentru momente de genul „cine știe când mi-o trebui”. Deci, nu recomand Nexus 7 2013 sau orice altă tabletă dacă vreți să faceți fotografii reușite. Dacă vreți fotografii reușite luați-vă un aparat foto din gama asta sau măcar un smartphone de top din gama asta pentru poze ocazional reușite.
Display
Singurul motiv pentru care nu mi-am luat o tabletă pc până acum o lună și jumătate a ținut destul de mult de calitatea display-ului pe care tabletele din piață îl aveau. De iPad 3 sau 4 n-am avut bani ca să mă bucur de Retina display, iar o dimensiune de 9,7 – 10 inchi mi s-a părut destul de mare. Așa că ținteam către o tabletă de 7 sau 8 inchi. Testasem la un moment dat Samsung Galaxy Note 8 și mi-a plăcut destul de mult, dar display-ul nu mă convinsese. Ei bine, când am citit prima dată prezentarea tabletei Nexus 7 2, mi-am dat seama că aia vă fi tableta mea. Pur și simplu ecranul era mult prea lăudat ca să nu fie adevărat. Acum că țin tableta în mână (apropo, 90% din acest review e scris direct de pe ea folosind SwiftKey Keyboard Flow) nu pot să vă spun decât ca Nexus 7 2013 nu are un display bun, are un display EXCELENT pentru o tabletă pc de 7 inchi. Dacă ați mai avut și alte tablete pc înainte, veți înțelege de ce am scris excelent cu majuscule pentru că veți putea face comparația. Ecranul e bun, bun, și reprezintă alături de design și experiență de utilizare poate cea mai importantă componentă a magiei din mână, așa cum am descris eu Nexus 7 2 în titlul acestui articol.
Performanțe
Partea asta nu mi-a plăcut niciodată la review-uri. Mereu o sar când citesc un review. Puțin mă încălzește pe mine dacă iPhone 5S e cu X puncte în spatele Samsung Galaxy S4, mai ales de când cu scandalul în care se zvonea ca Samsung umblă cu prostii ca să dea bine în benchmark-uri. Din punctul meu de vedere e doar chestie de marketing și de orgoliu (device-ul meu are mai multe puncte decât al tău). Dar dacă tot se cheamă review, hai să pun niște print screen-uri din teste că sigur există oameni cu adevărat interesați de așa ceva.
Autonomie
În cazul meu, autonomia de funcționare se poate întinde și pe 2 zile dacă nu folosesc tableta intens. Zic că în cazul meu pentru că nu am varianta care se conectează la internet prin rețeaua unui operator de telefonie mobilă, adică varianta cu SIM. E și normal ca un dispozitiv de rețea GSM să consume mai mult decât un dispozitiv Wi-Fi only, pentru că cel dintâi menționat folosește mereu energie pentru a căuta și obține cel mai bun semnal GSM. De asta trebuie să știți că autonomia tabletei Nexus 7 2 poate varia în funcție de ce model alegeți. Pe mine ma ține 2 zile în condiții de utilizare moderată, dar sunt convins că poate tine fără probleme o zi în condiții de utilizare intensă. Eu o folosesc foarte des în weekend-uri, deplasări, conferințe sau seminarii. Niciodată nu s-a descarcat complet în aceeași zi. Și hai să zicem că ești un utilizator extrem: 8-10 ore tot te poți baza pe ea.
Concluzii și galerie foto
Recomand Nexus 7 2013 fără nici un fel de reținere. Exceptând camera foto mediocră și lipsa unui slot de card pentru extinderea memoriei de stocare, chiar nu am ce să reproșez acestui device. Un display bestial, o fluiditate excelentă în utilizare, un design reușit și plăcut la atingere. Toate astea fac din Nexus 7 2 o tabletă pc care poate fi și un companion de business, și un companion de divertisment, dar și un prieten bun al copilului tău (salvează linkul de la acest articol pe undeva dacă plănuiești să cumperi Nexus 7 2013 de Crăciun). Iar prețul nu e corect pentru ce oferă, deoarece e un preț mult mai mic dacă privim la raportul dintre calitate și preț. Tableta Nexus 7 2 poate fi cumpărată de aici (de unde mi-am luat-o și eu dealtfel). Click pe link pentru prețul actualizat și disponibilitatea de stoc. Mai jos, vă las cu o umilă (sub-amatoricească) galerie foto în care puteți vedea tableta. Pentru orice întrebare legată de tableta în sine (nu de diverse tweak-uri pentru că eu merg pe standard cu ea) vă stau la dispoziție.
Eu am modelul 32 GB WiFi only, eram doar curios dacă presupusa lentoare a vechiului 3G s-a moştenit. Una peste alta, este o tabletă extraordinară, după părerea mea nu are concurent pe segmentul 7 inci. Îţi lasă senzaţia că ai plătit mult prea puţin pentru ceea ce oferă, lucru rarisim în zilele noastre.
Am varianta de primă generație. Există o variantă (16/32gb) din 2013 ce poate fi folosită ca telefon/ video chat ?
Mai exact ce vrei să faci cu el? Videochat merge (Skype, Google Hangouts etc.). Telefon merge.
Atât doar: comunicare. Așa ceva nu pot face, mi s-a zis, cu prima ediție de Asus Nexus 7. Deci cea de 16gb este suficientă. Poate și conectivitate prin NFC (parcă se numește). Mulțumiri.
O sa faci un review la http://www.emag.ro/tableta-samsung-galaxy-note-10-1-16gb-wi-fi-3g-4g-bluetooth-4-0-android-4-1-white-sm-p6050zwarom/pd/D7Z9JBBBM/?ref=new_wid_0 ?
Din păcate nu am acest dispozitiv în teste :(
Imi poti lasa un link de la varianta de 32 de gb cu 4g ca nu gasesc .
Nu găsesc prin România și cu 4G și cu 32 GB. Întreb la GSMRoShop.ro și revin cu un răspuns.
Daca vreau sa imi comand de pe amazon cum va sta treaba cu garantia?
Din ceea ce am citit pe bloguri și forumuri nu cred că vei avea parte de garanție în România. Numai că dacă vei comanda de pe Amazon să fii atent să îți iei modelul 4G.
In Romania la ce pret ar fi varianta de 32 gb?
Cam 1800 lei.
Oare cat costa taxele vamale ? Pentru ca nu cred ca depaseste cu mult .
Exact nu știu să spun, dar numai dacă adaugi 24% TVA și 25 de dolari transport ajungi la 358,56 dolari, adică aproximativ 1254 lei. Prețul nu e rău nici așa având în vedere că vorbim despre un model de 32GB, însă rămâne de văzut cât sunt taxele vamale. Eu comand de obicei din România și pentru asigurarea garanției.
Am auzit ca aceasta tableta ar avea lag atunci cand navighezi prin meniu si ca vine cu un touchscreen destul de prost. Sunt adevarate aceste aspecte? Daca sunt adevarate, cum se poate rezolva problema cu lag-ul?
Nu este deloc adevărat. La mine touchscreen-ul este excelent și așa cum ziceam și în review: 0 lag într-o lună jumate de utilizare. Sper ca cei care scriu despre Nexus 7 2013 sa nu se refere de fapt la modelul anterior de Nexus 7 fără să-și dea seama, de aceea e foarte bine că ai întrebat. Mulțumesc că ai trecut pe aici, iar dacă mai ai și alte întrebări nu ezita. Seară bună!
Daca vrem sa mai stocam ceva pe tableta dupa ocuparea celor 1632 gb ce putem face ? Tin sa mentionez ca am gasit varianta de 32 gb WiFi pe Amazon la pretul de 269 de dolari, un pret mult mai bun decat cel gasit in magazinele din Romania! O sa pun linkul aici :http://www.amazon.com/Google-Nexus-Tablet-7-Inch-Black/dp/tech-data/B00DVFLJKQ/ref=de_a_smtd . Multumesc pentru raspunsul de la intrebarea anterioara.
Salut Alex! M-am gândit și eu la Amazon, dar ajunge mai mult cu tot cu transport (minim 15 dolari, dar de obicei 25) + 24% TVA + ?% taxe vamale (e un produs electronic care intră la TVA și taxe vamale chiar dacă îți pune în cutie reseller-ul o factură de 9 euro – m-am interesat despre oportunitatea de șmecherii înainte să comand IT de pe Amazon :). Plus de asta aștepți și vreo 3 săptămâni să sosească (comand și eu stuff de pe Amazon, dar doar din alea la care pot „trece” mai ieftin prim vamă :)).
Ca să-ți răspund la întrebarea legată de spațiu, eu sunt ok și cu 16 GB pentru că folosesc serviciile de cloud Google, adică Drive și Google+ photos. Pe Drive pun fișiere stocate pe computer, iar pe Google+ photos sincronizez fotografiile (mai ales că dacă setezi să se sincronizeze sub 2 MP e nelimitat). Uite și un articol de-al meu aici despre treaba asta https://www.gabrielursan.ro/utilizarea-serviciilor-google-in-productie/
Mulțumesc pentru comentariu și te mai aștept pe blog!
Interesant, zilele trecute am testat si eu o tableta allview (daca am scris corect) nu prea ma pasioneaza aceste gadgeturi dar cred ca sunt utile, o stire, un blog, un mail… merg, nu am testat inca ceva mai bun insa cred ca experienta este mult diferita.
Și eu credeam că sunt inutile până am început să folosesc. Mă gândeam că dacă am smartphone și laptop la ce mi-ar mai trebui o tabletă, dar acest device s-a dovedit a fi foarte util pentru mine.
Da sunt utile il unele situatii…. oricum la smartphone nu ma poate face nimeni sa-mi schimb parerea….. decat un smartphone mai bine o tableta, o camera foto, un mp3, un laptop si un nokia 1100 :D chit perfect de supravietuire…
Sunt de acord cu principiul tău, adică fiecare produs pentru fiecare tip de activitate. Chiar dacă un smartphone bun poate fi o cale de mijloc destul de bună uneori :), mai ales la poze.