Nexus înseamnă Android curat. Android curat înseamnă o altă experiență Android, una mult mai bună. E drept că cea mai bună experiență Android poate fi trăită doar pe un Nexus puternic, dar asta nu înseamnă că nu putem aduce cât de cât această experiență și pe un alt smartphone cu Android.
Acest lucru presupune instalarea unor aplicații Google pe smartphone-ul tău cu Android, iar în cele ce urmează am să le detaliez un pic. Primul pas este să instalezi Google Now Launcher și să-l înlocuiești cu ce folosești acum. Acesta îți va aduce interfața simplificată de folosire a unui Nexus pe smartphone-ul tău. Google Now Launcher consumă foarte puține resurse și cel puțin la nivel teoretic ar trebui să observi că telefonul tău se mișcă mult mai bine după ce ai ales să-l folosești.
Apoi, trebuie să instalezi aplicațiile Google pe care un utilizator obișnuit le folosește în viața de zi cu zi. Absolut toate aceste aplicații de care voi menționa se regăsesc în magazinul de aplicații Android, denumit în limba română Magazin Play sau în limba engleză Play Store. Este suficient ca după ce ai instalat Google Now Launcher să selectezi că vrei să vezi și alte aplicații de la respectivul developer (Google Inc.) și le vei avea cam pe toate la un loc.
Nu trebuie să le instalezi pe toate, deoarece multe din ele sunt cam nefolositoare, dar sunt câteva aplicații Google care te pot aduce mai aproape de experiența folosirii unui Nexus. Să începem. Ordinea este aleatorie, iar multe din ele s-ar putea să fie deja instalate pe telefonul tău cu Android,
Acestea ar fi: motorul de căutare Google (ca aplicație), Google Maps (Hărți și navigație GPS), Tastatură Google (este tastatura pe care o regăsești la Nexus, iar acum știe și swipe în română), Foi de calcul Google (Excel de la Google), Prezentări Google (PowerPoint de la Google), Google News și Google (agregator de știri), Gmail (aplicația de email), Google Calendar (cea mai bună/simplă aplicație de calendar și programare activități), Jocuri Google Play (de obicei vine preinstalată), Google Earth (doar dacă vrei o experiență superioară de explorare a locațiilor – pe Nexus vine preinstalată).
Continuăm cu: Google Drive (aplicația de gestionare a fișierelor stocate în cloud), Google+ (rețeaua de socializare Google), Cameră foto Google (aplicație de făcut poze, simplă, curată, ok), Google Keep (un fel de notepad evoluat care se sincronizează în cloud), Cărți Google Play (momentan găsești titluri ok în limba engleză – în română sunt puține), Street View on Google (vine de obicei preinstalată cu Google Maps), Documente Google (Word de la Google), YouTube, Hangouts Dialer (poate îl veți folosi la un moment dat), Google Play Music (doar pentru redare fișiere proprii în România, din păcate) și Hangouts (aplicație gen iMessage de la Apple care integrează și soluția de trimitere/recepție SMS).
Și cam așa aduci un pic din experiența Nexus pe aproape orice smartphone cu Android. Din păcate nu poți aduce și update-urile în timp real. Asta face doar Nexus. De aceea abia aștept în octombrie Nexus 6, Nexus X sau Motorola Shamu, cum s-o numi.
Să mă avânt la aşa ceva cu bătrânul meu Samsung galaxy s plus sau, mai bine, stau liniştită?
Nu ai nimic de pierdut. Dacă ceva nu merge bine poți dezinstala oricând Google Now Launcher.
Mulţumesc, încerc.
„dispozitivul dumneavoastră nu este compatibil cu această versiune” din păcate :(((
Telefonul meu este prea bătrân.
din propria mea experienta,pe telefoanele mai slabe dar cu android 4.0+ instalati nova. pe 2.3+ instalati holo .
De asta am zis pe aproape orice telefon cu Android :) Pentru că treaba asta merge mult mai bine de la 4.0+
Gabi ptr S3 este ok ?
Astept recomandarile tale pe mail sau facebook.
Cu stima Petrisor Caus.
Da, nu ai nimic de pierdut. Este ok. Dacă ceva nu merge bine pur și simplu dezinstalezi aplicația.
Dacă poți și ai mai multe sugestii ptr S3 le aștept. Mulțam.
Păi pur şi simplu urmează ce e scris în articol şi cam asta e. Mai mult nu merită să-ţi baţi capul.
O sa incer chiar acum pe S3, in ultimul timp se misca destul de greu.. Samsung au stricat toate telefoanele lor, chiar si cele de top, cu Touch Wiz si alte bullshituri. Ma gandeam sa instalez Cyanogen Mod, de mult timp n-am mai instalat un custom rom, dar acum o sa incerc metoda ta :) vin cu rezultate.
Primul lucru pe care-l observ este faptul ca intra mult mai repede in aplicatii si se simte altfel cu launcher-ul de la Google. E alt feeling fata de cel de la Samsung.