Checklist: un instrument puternic de management

Am scris o carte! Se numește ”De ce nu”. Vezi aici despre ce este vorba și înscrie-te pentru precomandă. Mulțumesc!

Liderii dezvoltă, managerii consolidează. Astea sunt două aspecte care mi-au rămas în cap după un curs de management la care am participat de curând. Checklist-ul este una dintre cele mai puternice unelte ale unui manager.

Checklist-ul este ca un plan care trebuie urmărit atent. O unealtă menită să scadă eșecul. Un real ajutor zilnic. Citez de pe Wikipedia:

A checklist is a type of informational job aid used to reduce failure by compensating for potential limits of human memory and attention. It helps to ensure consistency and completeness in carrying out a task. A basic example is the “to do list.” A more advanced checklist would be a schedule, which lays out tasks to be done according to time of day or other factors.

După ce am auzit despre noțiunea de checklist în management am zis că e încă o noțiune simpatică, din cărți.

Dar în cadrul cursului respectiv a trebuit să particip la o simulare destul de complexă de business. Și cea mai de folos unealtă de management mi s-a părut checklist-ul. Fără el sigur era o întreagă abrambureală, un întreg haos, mai ales că lucram în echipe în care nu lucrăm în mod obișnuit.

După care am primit ca task după training să-mi aleg o activitate de la serviciu și să fac un checklist pentru ea. Mi-am stors un pic creierii pentru câteva puncte de bifat și mi-am făcut trei checklist-uri: unul zilnic, unul săptămânal și unul lunar. Recunosc că mă ajută foarte mult. Nu sunt neapărat dezorganizat, dar sunt ușor de distras (mă entuziasmez repede), iar checklist-urile mă ajută să fac lucrurile cum trebuie, în ordinea care trebui și, cel mai important, la timp. Momentan mi-am făcut checklist-ul în Google Sheets, dar caut o cale și mai bună de automatizare.

Recomand să încercați experiența de a realiza și de a lucra cu un checklist. E ca și cum ai face o procedură de lucru, numai că într-un mod deloc stufos, mult simplificat. Tip: când îl concepeți gândiți-vă că ați face o listă de cumpărături pe care o veți organiza în funcție de ce trebuie să cumpărați prima dată, a doua oară, a treia oară etc. Succes!

Exemplu checklist management

Te interesează marketingul? Am un articol actualizat aici despre cele mai bune unelte de marketing care îți cresc câștigurile.

Vrei un email Duminica?

Trimit un email pe saptamana, Duminica la 11:00. Contine articolele din saptamana anterioara. Doar daca scriu ceva. Altfel nu te deranjez.

Multumesc!

Eroare

6 comentarii la „Checklist: un instrument puternic de management”

  1. Eu folosesc o aplicati pentru iOS(Clear) si din cand in cand Evernote, care imi permite sa accesez “Note-urile” si de pe PC.

    Scriu practic ce am de facut si in dreptul lui ori pun un checkbox ori il las asa si il tai dupa ce am terminat ce mi-am propus.

    Răspunde

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Multumesc pentru share!
Mă poți urmări și pe alte rețele sociale dacă dorești să ținem legătura.
Send this to a friend