Cum funcționează țepele crypto și cum te ferești de înșelăciuni

În acest articol am să-ți spun foarte pe scurt 3 chestii la care să fii atent pentru a te feri de țepe crypto, mai ales pentru că în ultima perioadă aud că sunt din ce în ce mai multe astfel de probleme și tehnici de înșelăciune.

Cum funcționează țepele și înșelăciunile crypto?

Schema de bază este în felul următor (cu diverse variații sau povești, dar la bază se urmărește aceeași structură).

  1. Cineva intră în legătură cu tine în mediul online (Instagram, Facebook, TikTok, YouTube, Telegram, WhatsApp, SMS etc.).
  2. La început vrea doar să vorbiți și să vă împrieteniți. De obicei e fată și are o poză frumoasă ce pare reală. Acest lucru atrage bărbații.
  3. Îți povestește că este din Londra sau din alt oraș mare european, ca să-ți dea încredere. Dacă are număr de Asia, inventează o poveste credibilă.
  4. De obicei folosește Google Translate pentru a comunica cu tine în limba română, pentru că îi țintește pe cei care nu prea știu engleză.
  5. Din vorbă în vorbă te întreabă ce părere ai de zona crypto, iar tu probabil o să îi spui că nu prea te pricepi sau că nu crezi în asta.
  6. Apoi, ea îți spune că întâmplător este broker crypto sau că cunoaște un broker crypto care a ajutat o grămadă de prieteni să facă bani.
  7. Chiar dacă tu îi spui că nu te interesează prostiile astea cu crypto și că nu ai încredere, îți arată niște rezultate și îți propune să începi cu o sumă mică.
  8. De dragul noii voastre prietenii și cu speranța să nu pierzi un nou val care te-ar putea îmbogăți, te gândești să bagi 100 de euro acolo.
  9. Îți dă de obicei niște pași foarte simpli pe care să îi faci direct tu, ca să ai senzația că te afli în control și că tu ești stăpân pe situație.
  10. De obicei te pune să cumperi crypto de pe o platformă foarte cunoscută, gen MoonPay sau ceva similar. Asta îți dă încredere.
  11. Apoi, te pune să îți faci un cont pe o altă platformă unde se vor întâmpla tranzacțiile. De obicei fie e o platformă necunoscută, fie clona uneia cunoscute.
  12. Tu transferi crypto cumpărat la o adresă crypto indicată de ei, ca și cum i-ai transfera în platforma ta, iar ei fac ca ție să îți apară pe cont suma respectivă.
  13. Peste câteva zile, revine la tine și te pune să-ți verifici câștigurile. Vei observa că aproape ți-ai dublat banii investiți sau chiar triplat. Ești uluit!
  14. Apoi, te întreabă dacă vrei să îi scoți, ca să îți dea încredere că poți avea oricând acces la banii respectivi. Aici se pot întâmpla două scenarii.
  15. Scenariul 1: Zici că vrei să îi scoți și îți spune că trebuie să plătești niște taxe de retragere în cont și îți dă un cont de crypto ca să plătești acele taxe.
  16. Scenariul 2: Zici că vrei să încerci și cu o sumă mai mare de bani, ca să scoți când se adună un profit mai frumușel, caz în care se repetă pașii 10, 11 și 12.
  17. Profiturile din cont arată mereu excelent și mai investești bani pentru că lăcomia se activează în creierul tău și deja te imaginezi la volanul unui Lambo.
  18. Sau nu mai investești bani, caz în care se aplică schema de la punctul 15, scenariul 1: te pune să achiți o taxă de retragere ca să-ți iei banii.
  19. Achiți în cele din urmă taxa de retragere, deși ești nedumerit de ce nu se poate retrage din câștigurile tale. Și nu mai vezi banii niciodată.
  20. Pierzi și banii investiți și taxa de retragere. Iar la cont deși ai acces, e de cele mai multe ori un cont fals ce imită o platformă crypto, ori banii au plecat de mult.

Nu mai zic că în acest punct ești disperat și te agăți de orice urmă de speranță. Refuzi să crezi că ai fost păcălit și crezi că cineva mai priceput te poate ajuta. Ai fi dispus să plătești oricât și să faci orice ca să recuperezi măcar o parte din bani.

Din păcate pe această speranță și disperare se bazează și escrocii online. De asta în momentul în care tot te pun să plătești taxe de retragere tu tot le plătești, deși în subconștientul tău știi că ceva nu este în regulă deloc.

Tot ce îmi doresc este ca după o astfel de experiență să înveți ceva și să nu cazi într-o depresie. Crede-mă, în final nimic nu este mai important decât sănătatea ta mentală și fizică. Banii vor mai veni în viața ta și poate universul ți-a pus la cale asta ca să înveți ceva.

Capul sus și zâmbetul pe buze. Va fi bine! În cele ce urmează am să-ți spun cele 3 aspecte la care să fii atent că să te ferești de țepele crypto.

1. Nu fi ignorant

Dacă respecți chestia asta, nu mai ai nevoie de celelalte sfaturi.

Majoritatea oamenilor care iau țepe crypto o pățesc pentru că sunt ignoranți cu domeniul. Majoritatea vor profit fără să înțeleagă domeniul, fără să cunoască mai multe și fără să știe să-și facă un cont sau să tranzacționeze pe o platformă de schimb.

Există foarte multe persoane care abia după ce nu mai dau de țepar la telefon sau pe WhatsApp și nu pot să-și mai scoată banii încep să se intereseze și să roage pe cineva să le învețe cum se face un cont sau o tranzacție.

Recomandarea mea este să faci tu cu mâna ta totul și să te obligi să evoluezi și să înveți un pic din domeniul. Uite, fă-ți chiar acum un cont pe și ai să vezi că este foarte ușor să ți-l setezi, să-ți pui parolă, să îți bagi datele personale etc.

Apoi, vei începe să tranzacționezi tu folosindu-te de tutorialele lor și de ce mai găsești pe internet. Poți alege să investești sume mici lunar în criptomonedele tale preferate sau să aplici alte scheme pe măsură ce avensezi.

Nu vei ști totul din prima, dar măcar dacă vei apela la cineva care să te ajute, vei ști ce să ceri, vei cunoaște cât de cât domeniul și vei avea capacitatea să deosebești o platformă falsă de una reală și tot așa.

2. Nu te lăsa influențat de străini

Când este vorba de bani și investiții, niciodată, dar absolut niciodată nu merge pe mâna cuiva pe care l-ai cunoscut online și nu l-ai văzut niciodată la față. Important este să știi de unde să iei omul respectiv dacă fuge cu banii tăi.

Pe Angela din Londra nu știi de unde să o iei niciodată. Pentru că de obicei în spatele acelei tipe este Ivan din Rusia sau Umar din Nigeria. Fără să supăr pe nimeni, poate să fie chiar Lisa din China sau Mirel din România.

Nu contează cine și de unde este, important este că e țepar și că vrea să te escrocheze prin diverse trucuri psihologice. Așa că apelează la ce te-a învățat mama ta când erai mic: nu vorbi cu străinii. Și nu lăsa banii tăi pe mâna necunoscuților.

Inclusiv dacă primești un mesaj de la mine ca să investești în ceva proiect, să fii foarte sceptic pentru că 99% nu sunt eu, ci doar un scammer care mi-a furat identitatea, pozele și postările, a făcut un cont similar cu al meu și vrea să tragă țepe.

De obicei așa pățesc toți influencerii pe partea de crypto. Le sunt copiate conturile, dau cereri de prietenie sau urmărire la cei din listă și speră să pice în plasă cei mai puțin avizați. Vă rog tare mult: nu cădeți în astfel de capcane!

3. Informează-te înainte despre orice platformă

Înainte de a investi proprii tăi bani munciți și dobândiți cu greu într-o criptomonedă sau în orice altceva, te rog eu fă propriile tale investigații independente. Nu te lua după ce spune lumea și nu lua totul de bun.

De exemplu acest material nu reprezintă un sfat sau îndemn la investiție. Eu dacă fac ceva, o fac pe banii mei pe care îmi permit să îi pierd și știu că e posibil să se întâmple și asta.

Spre exemplu, înainte să pun pe platforma Nexo echivalentul a vreo 20.000 euro ca să facă dobânzi frumoase, m-am documentat mai bine de o săptămână. Am urmărit videoclipuri, am citit recenzii despre Nexo, păreri independente, editoriale etc.

Asta îți sugerez să faci și tu. Spre exemplu, la un moment dat cineva mi-a trimis un site pe care zice că a investit (ajutat de un broker din ăsta cu ”bune intenții” bineînțeles) și acum zice că nu știe cum să își scoată banii deși face totul corect.

Am cerut adresa websiteului respectiv și ce să vezi: era o platformă no-name la care nu funcționa nici măcar bara de căutare de pe site sau formularul de abonare la newsletter. Adică înainte să bagi bani undeva, măcar asta să verifici: că e un site funcțional.

Apoi, îți recomand să cauți pe Google păreri și recenzii despre siteul respectiv. Eu doar la o simplă căutare pe Google după ”nume website scam” sau ”nume website opinions” am găsit o tonă de recenzii că e păcăleală, țeapă și că nu recomandă nimeni.

În momentul în care ești pe punctul de a investi 50 de euro, 100 de euro sau câteva mii de euro în ceva, ia-ți un pic de timp ca să te informezi. Nu există investitori neinformați sau oameni care s-au îmbogățit fără să cunoască câtuși de puțin un domeniu.

În loc de concluzie

Îți recomand să-ți dezvolți gândirea critică, indiferent că e vorba despre crypto, investiții sau alte informații pe care le primești prin intermediul internetului sau a mass-mediei.

În momentul în care ceva sună prea bine ca să fie real, probabil că așa e: nu e real. De aceea, dacă simți fluturi în stomac că te vei îmbogăți peste noapte, stai un pic, respiră adânc și gândește-te de două ori înainte să-ți bagi banii în ceva.

Sper că informațiile mele au fost de ajutor! Îți mulțumesc cu recunoștință pentru că mă urmărești și mă susții. O zi plăcută!

Un comentariu la „Cum funcționează țepele crypto și cum te ferești de înșelăciuni”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.