Care sunt orele pentru bună dimineața, bună ziua sau bună seara

Conform regulilor internaționale, există niște intervale orare în care se recomandă folosirea unor formule standard de salut precum bună dimineața, bună ziua sau bună seara. M-am gândit că poate e cineva interesat așa că am să le public și pe blog.

În primul rând haideți să împărțim ziua în niște intervale orare standard, ca să ne fie mai ușor să ne raportăm la ele. Menționez că intervalele orare se aplică indiferent de oră, adică oră de vară sau oră de iarnă.

De asemenea, propunerea pe care v-o fac în acest articol nu reprezintă adevărul absolut. În funcție de țară, cultură sau păreri se pot folosi diverse formule de salut sau de rămas bun. Eu vă spun doar ce notează reglementările internaționale legat de acest aspect al tipului de salut în funcție de oră. După cum ziceam, hai să împărțim cele 24 de ore a unei zile în anumite momente ale zilei și să vedem ce tip de salut sau formulă de rămas bun se folosește.

 1. Denumire perioadă: Dimineață devreme. Interval orar: 00:01 – 05:59. Formulă salut: Bună dimineața. Formulă rămas bun: La revedere sau Noapte bună.
 2. Denumire perioadă: Dimineață. Interval orar: 06:00 – 10:00. Formulă salut: Bună dimineața. Formulă rămas bun: La revedere.
 3. Denumire perioadă: Zi. Interval orar: 10:00 – 12:00. Formulă salut: Bună ziua. Formulă rămas bun: Bună ziua sau La revedere.
 4. Denumire perioadă: Amiază. Oră: 12:00. Formulă salut: Bună ziua. Formulă rămas bun: Bună ziua sau La revedere.
 5. Denumire perioadă: După-amiază. Interval orar: 12:00 – 14:00. Formulă salut: Bună ziua. Formulă rămas bun: Bună ziua sau La revedere.
 6. Denumire perioadă: Zi. Interval orar: 14:00 – 18:00. Formulă salut: Bună ziua. Formulă rămas bun: Bună ziua sau La revedere.
 7. Denumire perioadă: Seară. Interval orar: 18:00 – 20:00. Formulă salut: Bună seara. Formulă rămas bun: Bună seara sau La revedere.
 8. Denumire perioadă: Noapte. Interval orar: 20:00 – 23:59. Formulă salut: Bună seara. Formulă rămas bun: Bună seara, Noapte Bună sau La revedere.
 9. Denumire perioadă: Miezul nopții. Oră: 00:00. Formulă salut: Bună seara. Formulă rămas bun: Noapte Bună sau La revedere.

Buna ziua Buna dimineata Buna seara Noapte buna

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

16 comentarii la „Care sunt orele pentru bună dimineața, bună ziua sau bună seara”

 1. Oameni buni, hai să vedem ce spune dicționarul explicativ al limbii române.
  De ex. Dimineața este de când răsare soarele până la prânz, logic în acest interval salutăm cu – Bună dimineața

  Răspunde
  • @Vasile C Da și nu: da, dimineața poate fi (într-o accepțiune) de când răsarele Soarele și până la prânz, iar înainte de a răsări Soarele se numește noapte; dar cum saluți o persoană pe care o întâlnești la ora 4 (nu 16) – bună noaptea? Forma de salut nu este strict corelată cu ora (și asta nu numai în limba română).
   Pe de altă parte, încheierea dimineții, ca formă de salut, depinde de stilul de viață al interlocutorilor (ți s- întâmplat să dai bună-dimineața unui amic, la ora 10, și să ți se răspundă “he-he, dimineață a fost când m-am trezit eu”?) .
   La modul general, cred că “bună ziua” e cea mai sigură formulă atâta timp cât afară e lumină.

   Răspunde
 2. am intrat in clasa la ora 9:05 si i-am zis doamnei profesoare : Buna dimineata, va rog frumos sa ma scuzati ca am intarziat” la care dumneai imi raspunde cum : “Se spune buna ziua ca sa stii, de unde vii?”.

  Răspunde
  • Bună Ioana! E posibil să fi fost deranjată de întârziere și să fi dat un răspuns de genul acesta. Ai putea să-i dai link spre acest articol, dar mai bine nu o faci ca să nu se supere și mai tare :)

   Răspunde
 3. La ora 17 este intuneric pe perioada ierni,iar uni oameni zic deja ,,Buna seara” desi eu le zic ,,Buna ziua”..este corect cum a zis acea persoana sau eu?

  Răspunde
 4. Îmi aduc aminte de o situație petrecută într-o dimineață. Am salutat bună dimineața, amicul meu, bună ziua, și la plecare cealaltă persoană ne-a dat bună seara.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.