Linkuri de afiliere

Acest blog se întreține într-o mare măsură cu bani de acasă (pentru că e hobby-ul meu, iar orice hobby mă costă, e normal), dar și cu bani din marketing afiliat.

Cum adică? Ce te costă?

Ca să funcționeze, blogul are nevoie de un hosting. Pentru că vreau să ofer o experiență ok cititorilor mei, plătesc lunar un hosting de calitate, care e mai scump – să zicem 20 dolari pe lună. Apoi, am investit în soluții de încărcare rapidă la care dau 20 de dolari pe lună (CloudFlare).

La newsletter (GetResponse) plătesc încă 15 dolari lunar. Domeniul în valoare de 40 de dolari sau tema în valoare de 100 de dolari nu se mai pun la socoteală, că astea au fost investiții inițiale. Cheltuiesc lunar vreo 50 de dolari și pe Facebook, cu promoted posts (știu, e treaba mea). Plus un plugin de comprimare poze la care plătesc abonament de 20 de dolari pe lună.

Dar cel mai mult mă costă timpul meu. Iar timpul valorează mai mult ca banii. Pentru că timpul este singura resursă irecuperabilă a omului. Nu mă plâng, doar sunt transparent. Plecând de la un cost inițial de 40 + 100 de dolari, adică 140 de dolari (560 lei), adun și costurile lunare, respectiv 20 + 20 + 15 + 50 + 20 = 125 de dolari (500 lei)/lună + timp (3 ore x 30 zile = 60 ore).

Cam atât mă costă să țin viu acest blog. Lunar.

Ce înseamnă afilierea asta?

Dacă tu dai click pe acest link de afiliere eMAG sau pur și simplu citești vreun articol care ți s-a părut util sau interesant și cumperi ceva de la magazinul recomandat printr-un link de-al meu, eu primesc un mic comision din vânzarea respectivă. Toată lumea câștigă.

Păi nu mă costă mai mult?

Nu. Sub nici o formă. Plătești pentru produse sau servicii exact același preț pe care l-ai plăti în mod normal. Ba mai mult, în anumite situații s-ar putea să ai parte de promoții mai bune doar pentru că le-am anunțat la timp sau pentru că am eu vreun parteneriat special cu vânzătorul.

De ce aș face asta?

În ziua de azi tot ce este pe internet se dorește a fi gratis. Ca și informație mă refer. Însă redactarea articolelor necesită muncă și timp. Așa că dacă ți-am înseninat ziua, te-am ajutat cu vreun sfat sau vreo informație de care ai nevoie, e o formă de a-mi spune ”Mulțumesc!” :)

Păi așa mi-ai recomanda orice

Da. Sunt mulți pe net care fac asta. Însă blogul ăsta e clădit din 2009 cu numele și prenumele meu. Cu identitatea mea asumată. De asta scriu aici că refuz anumite tipuri de publicitate. Tocmai ca să recomand ceva în care cred sau ceva care cred că s-ar potrivi unei nevoi.

Plătești bani la stat?

Da, normal. În primul rând, comisionul este o valoare procentuală cuprinsă între 1% și 10%. La IT&C e în general 1%-2%. Comisionul este aplicat la valoarea fără TVA a produselor cumpărate de tine. Apoi, din el există impozitul de 16% cu reținere la sursă.

Exemplu: Dacă tu cumperi o chestie de 120 lei, eu iau comision la 100 lei (120 lei – TVA 20%). Dacă comisionul e de 1%, voi primi 1 leu de pe urma cumpărăturilor tale de 120 lei. Din acel 1 leu mi se reține impozit pe venit de 16%, adică ajung cu 0,84 lei, bani în mână.

Păi nu te agiți degeaba în acest caz?

Nu. Pentru că lumea cumpără și de sume mai mari, iar comisionul nu e mereu de 1%. La cărți iau un comision de 8%, de exemplu. Plus că puțin cu puțin se face mai mult. La câți vizitatori am zilnic, dacă măcar 10% ar cumpăra prin linkul meu nu m-aș îmbogăți, dar aș avea mult mai mulți bani de bere sau de reinvestit în blog. Nu trăiesc din asta, dar e ca și cum mi-a da o bere :).

Cumpără lumea de la tine?

Da. Surprinzător de multă lume. Pe lângă rezultatele naturale, mi-a spus foarte multă lume că își aduce aminte de mine înainte să-și ia ceva de pe eMAG. Ceva gen ”Vreau să-mi iau un laptop sau scutece la copil, ia să intru eu la Ursan pe blog, că zicea el că are ceva cu afilierea și îl ajut!

Mulțumesc!

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.