Pașaport pentru copii mici. Acte necesare.

Dacă ai cautat pe Google pașaport pentru copii mici, ai ajuns bine pentru că astăzi tocmai am trecut prin această procedură, iar informațiile despre actele necesare pentru eliberarea unui pașaport pentru copii mici și ce trebuie să faceți pentru eliberarea unui pașaport pentru copii mici sunt încă proaspete în mintea mea. Eu am fost la secția de eliberări pașapoarte Galați, dar sunt ferm convins ca procedura de eliberare a unui pașaport pentru copii mici este aceeași peste tot. Singurul aspect care s-ar putea să difere de la oraș la oraș, este programul de lucru al serviciului de pașapoarte, așa că merită să-l verificați.

Să trecem la subiect. La eliberarea unui pașaport pentru copii mici vă trebuie următoarele acte: certificatul de naștere al copilului, cărțile de identitate ale părinților și certificatul de căsătorie. Toate în original, dar e bine sa aveți și o copie la fiecare. Apoi, este necesară și prezența ambilor părinți pentru eliberarea unui pașaport pentru copii mici. Dacă unul dintre părinți lipsește, este necesară o împuternicire făcută la notar de către părintele care lipsește pentru părintele care va fi prezent la depunerea actelor. De asemenea, indiferent de vârsta copilului, este nevoie de prezenta acestuia, pentru că i se va face poză.

Conform legilor noi, copiii cu vârsta de până la 6 ani, nu mai pot fi trecuți pe pașapoartele părinților, deci copilul va avea pașaport separat, cu poză, cu tot.

pasaport pentru copii
Sursă imagine: www.urbankid.ro

Există două variante de pașapoarte pentru copii mici: pașapoartele electronice normale, valabile 3 ani, care se eliberează în 14 zile de la depunerea actelor și pașapoartele temporare, valabile un an, care se eliberează de pe o zi pe alta pentru o taxă de urgență. Dacă nu vă grăbiți foarte tare, eu recomand să îi faceți copilului un pașaport electronic normal, care se eliberează în 14 zile de la depunerea actelor.

Odată ce v-ați hotărât ce tip de pașaport vreți să-i faceți copilului mergeți la CEC și plătiți taxa pentru pașaport (233 de lei parcă, dar întrebați la CEC pentru valoarea exactă). Apoi, trebuie să mergeți la finanțe pentru a achita taxa de consulat, care e până în 50 de lei. În total, toată distracția eliberării unui pașaport pentru copii mici costă aproximativ 300 lei. Vă recomand să rugați pe cineva să meargă să plătească aceste taxe înainte să mergeți la serviciul pașapoarte sau să meargă unul din părinți, că nu are rost să chinuiți copilul purtându-l peste tot. Ca să se plătească aceste taxe, este nevoie de datele personale ale copilului de pe certificatul de naștere. După ce aveți actele și chitanțele, mergeți ambii părinți împreună cu copilul la serviciul de pașapoarte aferent orașului vostru.

Pentru a evita marea aglomerație de la cozi, nu mergeți la prima oră de program. Mergeți cu o oră înainte de terminarea programului pentru că e mult mai liber. Spre exemplu, la Galați, serviciul de pașapoarte are program de la 08:30 la 16:30. Eu am fost la 15:00 și am avut puține persoane în față. În 30 de minute am rezolvat tot. Au mai fost părinți și copii care au venit pe la 15:30, iar ei au rezolvat și mai repede.

Sper că aceste informații despre eliberarea unui pașaport pentru copii mici și actele necesare v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să-mi lăsați un comentariu la acest articol și vă răspund cu plăcere dacă voi ști.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.