Nu circula cu proiectoarele de ceață aprinse dacă nu e nevoie

Nu circula cu proiectoarele de ceață aprinse dacă nu e nevoie. Repetă-ți treaba asta în gând înainte să pleci la un drum lung. Proiectoarele de ceață se folosesc doar atunci când e nevoie.

Adică, atunci când e ceață sau condiții de vizibilitate redusă. Și când zic condiții de vizibilitate redusă nu mă refer la o ploaie senină. De ce? Pentru că nu-ți oferă cine știe ce vizibilitate suplimentară. Fă proba. Mergi când e beznă pe drum, dar senin, fără ceață. Aprinde proiectoarele. Apoi închide proiectoarele. Vei observa singur că nu e mare sfârăială.

Vei obține un infim plus de vizibilitate în laterale. Atât. Dar cu ce preț? Cu prețul de a-i deranja foarte mult pe ceilalți participanți la trafic. Dacă stai cu proiectoarele de ceață în spatele unei mașini, deranjezi. Dacă vii din față, deranjezi. În plus, dacă plouă e jale. Întrebați-i pe șoferii de camion sau de TIR (care mie personal mi se par foarte educați și profesioniști în trafic orice mi-ați zice). Atunci când plouă și e senin, orice lumină e nasoală.

Îmi aduc aminte de când mergeam în Delta Dunării. Puneam corturile pe o insuliță și când trecea câte o barcă noaptea făceam lumină cu lanternele ca să-i ajutăm. Toți ne ziceau să închidem lanternele că e mai rău. Apa reflectă lumina urât și te deranjează în loc să te ajute. Apoi, am văzut și că atunci când treceam cu BAC-ul noaptea căpitanul stingea luminile și cerea autoturismelor de pe BAC să stingă luminile. Pentru că nu îl ajuta. Îl încurca.

La fel e și atunci când plouă și e senin. Dacă aprinzi un plus de lumini, proiectoarele de ceață în cazul nostru, nu faci decât să încurci. Iar șoferii de camion sau TIR sunt cei mai afectați. Pentru că au cabina sus. Iar lumina de la faruri, respectiv de la proiectoare, se reflectă într-un mare fel atunci când plouă.

Tocmai de aia e lege. Și legea spune să circuli cu proiectoarele de ceață doar atunci când e ceață. În rest, nu! Eu personal când prind ceață pe drum le aprind. Dar cum dispare pâlcul de ceață le sting. Și mă tot joc așa la butoane ori de câte ori e nevoie. Pentru că mă pun în pielea celor pe care îi deranjez. Sunt ca Ion. Ion nu aprinde proiectoarele de ceață atunci când nu e ceață, ca să nu-i deranjeze ca nesimțitul pe ceilalți participanți la trafic. Fii ca Ion :).

În altă ordine de idei, dacă ești conducător auto, dă mai departe acest articol. Prietenii tăi care sunt șoferi profesioniști și își mănâncă pâinea de pe urma acestei meserii îți vor mulțumi. Nu uita să citești și acest articol despre cum se folosesc farurile.

Nu aprinde proiectoarele de ceata
Nu aprinde proiectoarele de ceata decat daca este nevoie. Intr-o astfel de situatie le aprinzi.

2 comentarii la „Nu circula cu proiectoarele de ceață aprinse dacă nu e nevoie”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.