Rolul unui trainer în sala de fitness este să supravegheze activitățile de acolo și să te ajute cu sfaturi utile ca să faci exercițiile fizice corect. Eu unul mă duc la sală și trag de fiare de vreo 3 luni. Sunt complet irelevant ca să scot măcar o vorbă despre subiectul ăsta chiar dacă în aceste ultime 3 luni am observat îmbunătățiri notabile fără să respect neapărat totul ca la carte.
Însă, în aceste 3 luni am început să realizez că românul nu se pricepe doar la fotbal, politică, marketing și mai nou, aspecte militare, ci se pricepe foarte bine și la fitness. Nu numai că are mereu o părere despre suplimente nutritive sau ”prafuri”, cum li se mai zice în termeni populari, dar știe foarte bine și cum se efectuează corect exercițiile fizice.
Ei bine, unul dintre acei români scrie chiar acum aceste rânduri. Este vorba despre mine. Cu foarte puțin timp în urmă credeam deja că stăpânesc tehnica de efectuare a exercițiilor fizice. Începusem să cresc în masă musculară, să mă definesc nițel cât să stea cămașa mai drept pe mine, să cred că sunt pe drumul cel bun. La urma urmei, aveam toate semnele că merg pe drumul cel bun și că fac totul corect, mai ales exercițiile fizice. Până când un tip, personal trainer în sala unde mă duc eu, m-a observat zilele trecute și a început să se ia de viața mea, la modul pozitiv, bineînțeles.
Partea cea mai interesantă e că mie mi s-au arătat exercițiile bine din prima, de către altcineva, dar eram prea emoționat la început ca să mai țin minte ce și cum după 3 luni. După care primul trainer și-a schimbat programul de muncă, iar când veneam eu la sală el pleca. Așa că am fost mai de capul meu o perioadă. Crescusem la un moment dat de la 7.5 Kg per ganteră de flexie biceps la 15 Kg per ganteră de flexie biceps. Însă bicepsul nu mai creștea, iar durerile articulare nu ezitau să apară pe alocuri. Asta pentru că, bineînțeles, făceam prost exercițiile.
Un personal trainer a pus ochii pe mine și m-a întrebat dacă vreau ajutor. Cum sunt un tip deschis, am zis că vreau, normal. Și aici a intervenit rolul unui trainer în sala de fitness. Prima dată am făcut împreună cu el spate, iar luni am făcut împreună cu el brațe. Nu vă spun că de la 15 Kg am scăzut din nou la 7.5 Kg pentru că de data asta stătea lângă mine ca să fac exercițiile corect.
Am înțeles astfel că la început nu ține neapărat de greutate, cât de corectitudinea realizării exercițiului. Poziția este foarte importantă ca să nu pui presiune pe coloană sau pe umeri în diverse exerciții, aceste două componente fiind cel mai des afectate de exercițiile fizice executate prost. De asta mulți se accidentează des la umeri (zonă foarte sensibilă la lucrul cu greutăți mari) sau mulți se plâng de dureri de spate. Și de acolo apar și miturile conform cărora mersul la sala de fitness nu face bine, face rău la coloană și la încheieturi. Dacă faci exercițiile prost e și normal să facă rău, e ca și cum ai munci toată viața la sapă. Îți rupi spatele, îți damblagești oasele. Musculatura răspunde ea săraca la niște stimuli dacă o soliciți, fie și prin exerciții proaste, dar până la un punct de limită, după care nu mai evoluezi.
Din punctul meu de vedere, rolul unui trainer în sala de fitness este să te asiste, să te învețe, să te urmărească și să-ți ofere mereu sfaturi care să te ajute să progresezi. Nu să stea la bârfă cu băieții, să vrăjească fete sau să se țină de alte golănii. De asta e bine să alegi din prima bine sala de fitness unde mergi. Nu trebuie neapărat să fie premium sau de fițe, dar trebuie neapărat să aibă condiții decente, suficient spațiu și oameni pasionați de ceea ce fac, care să aibă motivație în a fi cu adevărat antrenori. Nu, nu e advertorial, după cum observați nici nu am dat numele sălii de fitness în care merg.