Despre suplimente nutritive sau ”prafuri” pe care le iau cei care merg la sala

Mergi la sală și iei prafuri? Mergi la sală și iei tot felul de suplimente nutritive, nu-i așa? De asta te-ai făcut așa mare, pentru că iei prafuri! Iei steroizi, recunoaște! Prafurile sau suplimentele alea nutritive pe care le iei la sală sunt steroizi sau substanțe interzise, recunoaște! Nu mă minți pe mine că nu iei nimic, că sigur o arzi pe prafuri sau pe steroizi! Se vede de la distanță unul care ia prafuri la sală și unul care trage natural! Ce prafuri iei frate de arăți așa? Zi, ce prafuri sau steroizi iei când te duci la culturism?

E clar că nu mi se pun mie întrebările de mai sus, pentru că eu mă duc la sală doar de 3 luni și ceva. Însă aud astfel de întrebări prin sală sau în afara sălii. Și mi se pare amuzant. Pentru că e la fel ca atunci când trăiam cu multe sute de ani în urmă. Omului îi este frică de ce nu cunoaște. Așa cum toți se câcau pe ei în atichitate când era eclipsă de soare sau de lună, iar unii profitau pe treaba asta, așa e și cu suplimentele nutritive pe care o să le numim generic ”prafuri”.

Dacă ai cumpărat vreodată vitamine de la farmacie iar asta ți s-a părut ok, cam aceeași treabă e și cu suplimentele nutritive pe care le folosesc sportivii, cu precădere în culturism. Suplimentele nutritive sunt suplimente nutritive. Fix așa cum sună. Ele vin sub formă de tablete, prafuri care se amestecă cu apă sau cu lapte, prafuri efervescente sau pur și simplu shot-uri sau băuturi energizante/hidratante (hidratarea nu constă doar în apă, dacă nu știați). Sunt produse identice ca bază cu cele pe care le cumpărați de la farmacie și despre care spuneți că sunt ok. E ca și cum ai cumpăra vitamina C.

Eu nu iau prafuri, trag natural și îmi merge bine. Cei care iau prafuri au probleme sexuale, își dereglează metabolismul, își rup ficatul în două. Mituri și iar mituri. Aceste mituri pornesc din două zone: 1. Zona celor care nu au bani de suplimente nutritive (alea bune sunt scumpuțe, iar vulpea când nu ajunge la struguri… zice că sunt de câcat) și se consolează spunând că nu-s ok și 2. Zona celor care cred că suplimentele nutritive le afectează ficatul (chiar dacă două beri dau de furcă ficatului mai mult decât orice supliment nutritiv – gen: alcoolul e bun, suplimentele nutritive nu).

După o perioadă de mers la sală și efort intensiv nu sunt suficiente cele maximum 3 mese chioare pe care le iei pe zi. Mulți nu au timp să mănânce de șase ori pe zi mese scurte ca să susțină un organism pe care vor să-l lucreze, să fim serioși. De aceea mulți apelează la suplimente nutritive, adică prafuri. În general, mulți beau o proteină cu absorbție rapidă (din zer în general, dar depinde de obiective) imediat după antrenament și sunt criticați degeaba pentru asta.

Frate, n-ai cum să halești imediat după sală un piept de pui bio cu ceva salată. Că nu toți ne permitem luxul ăsta așa de rapid. Nu e de cost, ci de disponibilitate. Pe lângă asta mai există și suplimente de pre-workout (înainte de antrenament) care să-ți faciliteze un flux sanguin optim pentru transportul de substanțe nutritive la mușchiul lucrat. Unii încă consideră acest lucru o blasfemie, chiar dacă nu au nici cea mai vagă idee legată de sport. Ei zic că e de rahat și punct. Nu te pui cu ei și cu opiniile lor. Ei au obținut ceva performanțe musculare în legea lor (pentru că mușchii reacționează la stimuli o perioadă chiar dacă faci prost exercițiile) și deja încep să creadă că dețin adevărul absolut în materie de culturism, suplimente nutritive și prafuri.

Sunt multe articole pe net despre suplimente nutritive și prafuri. Citiți-le. Marea majoritate sunt bune. Dar înainte să aruncați cu păreri aiurea despre culturism, prafuri sau diverse suplimente nutritive, documentați-vă un pic (nu fiți ignoranți) și testați măcar jumătate de an cu niște produse bune (care pleacă de la peste 150, chiar 200 lei borcanul, nu panarame). Dacă vreți exemple, puteți încerca ON sau/și BSN. Dar să aveți și obiectivele la voi, adică: slăbire sau definire musculară sau densitate musculară sau masă musculară. Fiecare obiectiv se lucrează într-un anume fel și însoțit de un anume supliment(e).

În rest, sportul e bun indiferent că e însoțit de suplimente nutritive (prafuri) sau nu. Eu astăzi, spre exemplu, am învățat în sfârșit cum se lucrează spatele. Și mi-am dat seama cât de multe greșeli făceam, chiar dacă per total crescusem în masă musculară pe respectiva grupă de mușchi. Mai departe citiți detalii la specialiști (google it). Eu doar am vrut să atrag atenția asupra valului negativ din zona suplimentelor nutritive, val pe care îl creează de cele mai multe ori niște neavizați care se duc la sală doar de câteva luni și care de cele mai multe ori nu-și permit suplimente nutritive calumea.

P.S.: Prafurile nu sunt steroizi. Maturizați-vă. Nici un trainer serios de fitness nu va accepta nici măcar o discuție despre steroizi.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

5 comentarii la „Despre suplimente nutritive sau ”prafuri” pe care le iau cei care merg la sala”

 1. Ai incercat sa transmiti o mare dezinformare. Nu exista sport de performanta fara steroizi. Este okay sa nu cunosti, dar sa te mai dai rotund pe langa asta, e pur si simplu pacat de viitorul tau de scriitor.N-as vrea sa fac reclama negativa nimanui, totusi e usor sa umbli cu penisul in fund si sa spui ca de fapt e in buzunar la spate.Toti steroizii sunt folositi in medicina pentru a salva vieti si a ameliora anumite simptome.In 200 de ani de la aparitia lor nu s-a stiut concret ca cineva a murit din cauza steroizilor, totusi cati au murit de la o simpla aspirina, paracetamol,etc? Daca sunt chiar atat de daunatoare, atunci de ce medicina de astazi apeleaza la acesti “salvatori”, de ce sportivi de performanta, gen Ronnie Coleman, Arnold Schwarzenegger,Alistair Overeem,Floyd Landis,etc, au folosit aceste substante daca nu ajutau?Mai documentati-va inainte sa va dati atotcunoscatori.Si cum stiu ca libertatea de exprimata o sa-mi fie abrogata, ma astept ca acest mesaj sa fie sters, nu de alta dar asa mi-ai da dreptate.

  Răspunde
  • David, părerile sunt împărțite. Eu cunosc oameni care au performanțe și fără steroizi. Tot acei oameni mi-au oferit informațiile care stau la baza articolului, în care nu mă dau eu personal rotund, ci transmit informații obținute.

   Răspunde
 2. Nu este adevarat faptul ca, toate prafurile sunt dopaj. De exemplu, creatina, nu este substanta dopanta deoarece exista si in corp.
  Toti antrenorii de la salile de forta, spun ca prafurile (proteina, creatina, carnitina etc.) sunt legale la toate sporturile. Doar steroizii si alte derivate, sunt interzise

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.