Scurte pareri despre intalnirea bloggerilor de la Galati

Dacă în articolul ăsta am încercat să fac o sinteză a faptelor, acum am să scriu pe scurt niște păreri personale și pur subiective despre ediția cu numărul 5 a întâlnirii bloggerilor de la Galați, numită generic BGG 5.

Mi-a plăcut că a fost un număr semnificativ de oameni. Mi-ar fi plăcut să fie mai mulți bloggeri activi, unde prin activ înțeleg 3 lucruri în acest moment: să scrie măcar săptămânal o medie de 2-3 articole, să fie mai interesați să-și dezvolte blogul astfel încât acesta să fie mai mult o pasiune decât un hobby ocazional și să-și promoveze blogul pe unde apucă și cum apucă. Asta nu înseamnă că nu au fost bloggeri activi în sală. Am spus doar că mi-ar fi plăcut să fie mai mulți. Avem nevoie. Ideea e că după ce am privit lista de bloguri aveam senzația că în trecut au fost mai multe.

De ce avem nevoie? Păi, pentru prima dată am s-o spun fără falsă modestie. Site-ul gălățean în limba română pe care îl cunosc și are cel mai mare trafic de la noi din oraș este www.viata-libera.ro. Mă refer la un site 100% gălățean. www.viata-libera.ro este site-ul vechiului cotidian local Viața Liberă. Are o medie cam de 13.000 – 14.000 de unici pe zi, o echipă de jurnaliști și editori în spate care scriu pe el și îi promovează conținutul. Știți care e site-ul cu numărul 2 ca trafic din Galați care expune opinii, este scris în limba română și are un reprezentant pe la diverse evenimente precum BGG, de exemplu? www.gabrielursan.ro Da, e adresa blogului pe care îl citiți chiar acum. În zilele în care nu scriu nimic, chiar dacă sunt 3 sau 4 zile la rând fără activitate, am 1.000 de unici pe zi fără să mă chinui. În zilele în care am activitate trec lejer de 1.500 de unici. Mă situez constant pe locul 9-15 la nivel național în topul blogurilor de pe t5.ro.

Ok, ce vreau să spun cu asta, fără falsa mea modestie, bineînțeles? Că noi, ca așa-zisă comunitate locală de bloggeri, nu o să putem face prea curând mai nimic de mare amploare împreună. Am tot discutat asta, dar nu am văzut nici o schimbare. Când Georgiana a vrut să obțină sponsorizări pentru lansarea unui volum de poezii la Galați s-a apucat să facă o prezentare către sponsori. Prezentarea suna cam așa: …bla, bla, bla… în urma sprijinului dumneavoastră în calitate de sponsor, veți obține publicitate gratuită pe următoarele bloguri gălățene care totalizează un trafic de aproximativ 2.800 de unici pe zi din care 1.800 are blogul www.gabrielursan.ro, x are blogul y, z are blogul q etc. … bla bla bla… Așa și-au declarat traficul toți în prezentarea Georgianei, nu l-a inventat nimeni și nici nu l-a verificat cineva ulterior – s-a mers pe încredere. Oricum, vă dați seama că nu au sărit sponsorii cu căciula-n mână ca la pomană ca să ne-ajute și vă dați seama și de ce. Păi cum am putea în aceste condiții să facem lucruri “mărețe” împreună pentru comunitate, pentru Galați și pentru potențialii sponsori care ne-ar putea ajuta să ajutăm?

Și nu e prima dată când vorbesc despre asta. Interesant e faptul că după fiecare discuție la o bere mulți prieteni spuneau că gata, de mâine se vor ocupa mult mai ca lumea de blog, că își vor lua domeniu propriu, că vor trece pe hostingul lor, că își vor face blog etc. Nu se vede și cred că e cam ultima oară când eu trag semnalul ăsta de alarmă pentru că decât să mă urască cineva că tot încerc să-i reamintesc realitatea, mai degrabă lăsăm loc de bună ziua, bem o bere, ne simțim bine etc. A… și să nu credeți că generalizez. Nu mă refer aici la toți bloggerii gălățeni, vă dați seama. Sunt și bloguri care se dezvoltă frumos în treaba lor. Îmi vin în minte 4 exemple de bloguri locale pe care se scrie, asta ca să nu ziceți că doar arăt cu degetul: blogul Alexandrei Cristea, blogul lui Adrian Bot, blogul Oanei Ilie, blogul Doinei Radu. Și mai sunt exemple pozitive, dar acum am scris repede ce mi-a venit în minte. Aș vrea să pot trece în scurtă vreme și blogul Georgianei la exemple pozitive de bloguri locale în dezvoltare, dar trebuie și ea să se apuce serios de scris. Orice, numai să scrie. De fapt, lucru pe care l-am spus de fiecare dată oricui m-a întrebat. Lucru pe care se pare că îl consideră potrivit și bloggerii mai mari pentru că și Vali a menționat asta.

În rest, fiecare are dreptul la propria părere despre speakeri, locație, organizare etc. Părere cu care unii oameni pot fi de acord și alții nu, pentru că a mulțumi pe toată lumea e primul semn de mediocritate. Eu repet, mie mi-a plăcut totul și vă reamintesc că în cazul speakerilor mingea este în terenul celor care pun întrebările. Adică tura asta în terenul participanților. În funcție de întrebările puse și gradul de interes arătat, crește sau scade calitatea unor dezbateri/informații. E destul de ușor să zici că o carte e proastă dacă ți-e silă să o deschizi judecând-o doar după faptul că o bucată din copertă arată nasol pentru unii dintr-un anumit unghi. Singura mea dezamăgire nu este că unii au oferit feedback negativ locației sau unora dintre speakeri. E normal ca fiecare să zică ce vrea. Dezamăgirea mea este că nu prea am văzut dovezi, argumente concrete, povestiri și chestii credibile pe care să le putem măsura după o regulă general valabilă. Adică mie îmi place să-mi zici că-s prost numai dacă îmi zici și de ce. Bănuiesc că asta le place și celorlalți.

Cât despre BGG în forma de public speaking eu personal voi lua o pauză vreo jumătate de an. Trebuie să fim sinceri cu noi și să recunoaștem că momentan nu mai merită efortul. Momentan. Zona noastră online trebuie să mai crească. Să fim mai mulți. Să fim mai buni. Acum e momentul inițiativei. Până acum edițiile BGG din ce în ce mai dese au fost niște forme de împins de la spate. Și poate au fost de bun augur. Sau poate nu. Asta nu decid eu. Probabil că e mai bine ca o perioadă de timp să ne găsim lunar la bere, exclusiv bloggeri, iar după ce mai creștem și suntem avizi de informații noi poate merită să ne unim din nou forțele și să facem un super event. Sau poate vin inițiative de la alți colegi din blogosfera locală. Știți doar că dacă sunt lucruri interesante și de ajutor pentru comunitate eu mă bag. Iar dacă mă chemați la bere vin cu drag. Și cu sete :) Până atunci fac un ultim apel ca să trecem la treabă în online, că offline ați văzut că de strâns ne strângem și iese binișor.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

24 de comentarii la „Scurte pareri despre intalnirea bloggerilor de la Galati”

 1. salutare gabi! a fost fainutz la BGG5, chiar am incercat sa particip cat am putut eu de bine! tocmai ce am citit articolul tau, sunt de acord cu multe din ce ai scris aici! pe langa asta eu cred ca ar trebui facut un BGG prin care cineva sa prezinte un curs de blogging (dar nu cineva ca zoso, despre care nu am o parere rea, dar ptr asta nu e nevoie de cineva ca el) si sa le explice anumiti termeni ptr ca daca ai auzit sunt oameni care au blog insa care nu stiu ce e ala “H2” si multe chestii din acestea!

  Răspunde
 2. Păreri … Hmmmm . S-a dus si BGG5 si din păcate chiar dacă nu am putut veni , am sponsorizat și susținut financiar atât venirea celor 3 speakeri cât si obținerea altor sponsorizări (respectiv locația) .Gabriel știi foarte bine ca m-am implicat pentru ca am vrut ca acest eveniment sa capete un rol educativ in comunitatea de bloggeri si nu numai (magazine web si tot ce tine de mediul online : social media /mail marketing /web usability/marketing afiliat si lista poate continua) .Gustul amar vine de la feedback-ul primit si in general de la mentalitatea noastră pur romanească si bătrâneasca gen “era mai bine pe vremea lui Ceaușescu ” si cred ca știi la ce fel de comentarii ma refer. 1. Am văzut ca unii erau nemulțumiți de direcția formala in care a luat-o acest event si NU înțeleg totodată ce ai oprește sa se adune (chiar si odată pe săptămâna dacă vor si au timp ) si sa discute la o bere intre BGG-uri exact ca in formula de la BGG1 . 2.Trebuie sa le explici oamenilor ca locația nu a fost aleasa numai pentru ei si ca nu poți sa aduci niște speakeri in cârciuma de la colt , doar ca au unii impresia ca servirea a fost nu stiu cum comparativ cu preturile. In fine stii cum e … vulpea când ajunge la struguri spune ca sunt acri. Asta doar ca sa-mi fie învățătura de minte si data viitoare sa-mi vad de treaba mea :D .

  Răspunde
  • Agree cu tot. La bere ne putem vedea oriunde și oricând. Și eventul îl putem face în alte părți dacă avem spațiu de proiecție, microfoane, sonorizare, capacitate etc. În concluzie, eu sunt deschis la inițiative și asumări, la probleme și soluții. Nu doar la probleme.

   Mai puțin treaba cu să-ți vezi de treaba ta. În final toate investițiile de timp și de bani se vor întoarce.

   Răspunde
 3. Nu cred ca pui bine problema. Sunt alte bloguri pe care se scrie des, dar care nu au trafic pentru ca reprezinta o nisa foarte redusa sau textele nu sunt pe placul najoritatii. Nu cred ca ar trebui sa se scrie doar ca sa se faca trafic. Sponsorizarea ar trebui sa vina din proprie initiativa. Cat timp se vinde “avem x bloguri care au x mii vizitatori pe zi”, firmele vor cauta reclama asa. Poate gresesc eu. Intalnirile bloggerilor din Galati erau altfel acum ceva timp. Mi-a placut si BGG5, dar nu puteti sa impuneti ca bloggerii sa scrie orice doar pentru a avea trafic. Vali Petcu a spus ca blogurile de IT nu au cautare, iar tu scrii despre IT, Gabriel. Ce castiga bloggerii daca au mii de vizitatori? Daca nu scrii despre ceva sa iti ramane tie acele “ceva”, nu prea poti trai din asta pe termen scurt si vei putea trai din asta in cativa ani. Zoso a putut trai din altceva ca sa isi permita sa scrie 2-3 ani fara sa castige nimic.

  Răspunde
  • Din păcate așa se vinde și după cum vezi nimeni nu vine cu bani de acasă din două motive: 1. pentru că nu sunt. 2. pentru că ar trebui să fie sponsori. Deci, din păcate, în zilele noastre sponsorizarea nu vine niciodată degeaba, din proprie inițiativă. Orice curs de management/antreprenoriat spune că afacerile se fac pentru bani/profit/cashflow, iar pasiunile și hobby-urile se țin tot cu bani/profit/cashflow.

   Și mie mi-a dat în cap Zoso (adică mi-a zdruncinat direcțiile) când a zis de trafic versus comunitate. Fie și cu IT, eu trafic fac, dar mai am mămăligă de mâncat pentru a avea comunitate în jurul blogului. Iar legat de bani recunosc că prin acest blog îmi plătesc rata la casă și mai îmi rămân și bani pe lângă. E clar că veniturile din job sunt baza și m-ar putea relaxa tare în zona de blogging, dar mă încăpățânez eu să-mi demonstrez că pot să fac bani legal din orice (e un pitic de-al meu :)) = ca să-ți răspund la întrebarea în care ziceai de mii de vizitatori.

   Și da, eu trăiesc din altceva și îmi permit să scriu și fără să câștig nimic. Asta nu mă oprește să câștig :) Ideea de bază e că nu trebuie nimeni să se lase de muncă ca să trăiască din blogging brusc. Acest lucru se întâmplă cu timpul dacă treaba merge bine cu blogul. Trebuie doar să vedem dacă bloggingul e o pasiune de care ne ținem sau un hobby temporar. Cam ăsta era mesajul meu din articol.

   Răspunde
   • Zoso a fost si este jurnalist la baza. As spune ca toti marii blogggeri au la baza fie jurnalism, fie o fuckultate din domeniu similar. Eu cred ca se poate face bani din orice domeniu din blogging. Din pacate, la noi orice conferinta din asta trebuie sa iasa pe plus, ar trebui sa nu i se mai spuna sponsorizare, pentru ca cei care sponsorizeaza o fac doar daca le ramane si lor ceva. Asta am vrut eu sa subliniez. Cei care au pornit din timp au ajuns sa dicteze regulile pentru ca ei asa au ajuns departe. Din nou, cred ca ar trebui sa poti face bani din orice domeniu.

    Răspunde
    • Ar trebui sa fie de ajuns ca se ofera spatiul, presupunand ca voi 2 nu ati scos bani de la voi si ca vorbitorii nu au fost platiti de voi (daca au primit bani). Nu vreau sa aflu detalii aici in comentarii. A fost de bun gust sa platesc pentru consumatia mea, nu ma astept sa vin si sa beau acolo moca.

    • A, nu, nu am scos bani din buzunar noi. Tocmai de aceea au existat sponsori care sa acopere niste benzina, camere de hotel, un mic protocol etc. Ne bucuram ca au fost deschisi sa ajute. Cat despre consumatie, ai perfecta dreptate, e de bun gust si de bun simt. Nu, vorbitorii nu au primit nici un ban, nu au cerut nici un ban. Chiar au venit cu drag si de asta eu le sunt recunoscator.

 4. Sincer cred ca tu esti singura persoana care poate face un astfel de proiect, un proiect care sa reprezinte Galatiul pe plan national, cel putin pentru moment. Ai resursele si cunostintele, ai motivatia si cu siguranta pe langa tine vor veni multi altii care sa te ajute. Stii cum e, unora le este frica pentru a incepe sau pur si simplu nu au cunostintele necesare pentru un astfel de proiect.

  Cred ca daca ar da cineva startul, poate chiar tu, lumea usor, usor, va veni pe langa tine. :)

  Răspunde
 5. Am încercat închegarea unei comunităţi online locale (nu neapărat de bloggeri, pentru că blogurile nu erau aşa de uzuale ca astăzi) acum câţiva (destul de mulţi) ani şi o vreme a mers.
  Pentru cine e curios, info (şi imagini) despre aceste întâlniri (prima, în august 2008) puteţi găsi (dacă şi proprietarul paginii e de acord) pe şi .
  Din păcate, studiile, joburile sau, în unele cazuri, plictiseala şi disputele au stopat aceste discuţii prin toamna lui 2011, după vreo 40 de întâlniri. La modul concret, în urma lor nu s-a realizat nimic măreţ, au fost doar câteva idei mai practice, în rest întâlniri între oameni necunoscuţi deveniţi între timp prieteni, din Galaţi, Brăila, Bucureşti, Italia, Spania (gălăţeni plecaţi, fireşte)…
  În momentul de faţă (cum nu cred că mai este cineva activ dintre cei ce participau atunci) este excelent că s-a creat o echipă cu iniţiativă care să încerce să facă un întreg din bucăţelele existente în online-ul local. Eu, unul, n-am să mă bag (am dat chix o dată :P ), dar am să încerc să vă sprijin dacă veţi avea nevoie (deşi, după cum v-am cunoscut, nu cred că veţi avea!).
  Succes, gabi! Succes, georgiana!

  Răspunde
 6. Iti inteleg reactia insa cred ca a incepe acum un blog inseamna multa munca (initial) si putine satisfactii financiare. Adica exista oportunitati pe net, de a face bani, mult mai rapide si mai usoare – daca asta e scopul final.

  Deci, pentru a fi blogger, trebuie pasiune pentru scris si timp liber. Nu le vad la indemana oricui :)

  Răspunde
   • Da, evident, de asta am si mentionat – DACA scopul final e partea financiara.
    Daca e multa pasiune si dorinta de comunicare, atunci clar blogul va lua nastere si va trai mult mai usor :)

    Momentan ma exprim prin design, cam aici merge 65% din timpul meu online.
    Deseori am impresia ca prin cuvinte s-a spus deja tot ce era de spus :))

    Răspunde
 7. Wow! Motivation: restored! :))
  Mersi frumos de apreciere, Gabi, chiar nu ma asteptam!
  Eu ma gandesc ca bloguri active si frumoase sunt, dar nu sunt si promovate. Zic asta pentru ca si eu, desi aveam momente cand scriam mult si momente cand uitam de blog, nu trageam sa promovez ce scriam acolo. Eram multumita cu ideea ca am dau “Publish” si poate o sa vada cineva. Am realizat ca nu e chiar asa. Este greu pana incepi sa capeti incredere in tine ca blogger. Eu o buna perioada de timp am evitat sa ma numesc blogger, si inca o fac, pentru ca nu simt ca am ajuns la nivelul respectiv.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.