Când mai ai timp și de blog?

Este o întrebare pe care o primesc foarte des mai ales din partea cele care mă cunosc și știu cât de cât cu ce mă ocup. În primul rând trebuie să menționez că eu nu sunt blogger cu normă întreagă și chiar dacă fac bani și din blog asta nu înseamnă că îmi câștig existența din el și nici că îmi doresc asta. Am un un job full time pe care îl iubesc, iar de curând am primit provocarea și oportunitatea de a conduce departamentul de dezvoltare pe marketing și PR din cadrul grupului de companii în care lucrez. Asta îmi ocupă timp. În general de la 9-18. Apoi, după 18 sunt bonă :). Am o soție și o fetiță de un an și jumătate. 2 fete pe care le iubesc foarte mult. Asta înseamnă că mă implic cu drag cât pot de mult în familie. Toate astea îmi ocupă timp, nu?

Iar apropiații știind aceste lucruri despre mine e normal să mă întrebe când mai ai timp și de blog frate? Recunosc că nu sunt un as al time managementului. Sunt foarte punctual, uneori chiar obsesiv, dar asta nu înseamnă că știu să îmi administrez timpul atât de bine pe cât aș putea. Însă având în vedere că blogul este o pasiune, un hobby – trebuie să-mi fac timp și pentru el. Mai ales că totul se întâmplă online, iar online e mai simplu să-ți organizezi timpul pentru că există diverse unelte faine și pentru că a face o treabă online nu implică deplasarea ta fizică într-un anumit loc. Totul se întâmplă în fața calculatorului, iar asta aduce și beneficii și dezavantaje, însă am să menționez doar un beneficiu acum: economia de timp. Deci, dacă vă gândiți la un fel de part time, dar nu aveți timp prea mult, luați în calcul și opțiunea blogging-ul sau a afacerilor online.

Și ca să răspund la întrebare trebuie să spun că nu prea am timp de blog. Aloc blogului în general o medie de 2 ore pe zi. Spun medie pentru că uneori pot aloca și 4 ore, alteori doar 10 minute. La început trebuie să aloci mai mult timp, în funcție de obiectivele pe care le ai. După aceea le mai așezi, ți le mai organizezi și îți faci un ritm de lucru. Important este să treci de primele 3 luni de blogging, apoi de primele 6 luni de blogging și în final, de primul an de blogging. Abia după un an în care ai fost activ și constant cu blogul, ai șanse mai mari să nu te lași de blogging în al doilea an :)

Când scriu? De luni până vineri scriu doar noaptea. La 23:00 cel târziu fiică-mea e deja adormită, iar eu mă apuc de blog. În plus, profit de timpul în care o adorm ca să scriu și de pe tabletă. E liniște și mă pot concentra mult mai bine. Iar de când cu SwiftKey Keyboard scriu mai repede pe tabletă decât de mână :). Spre exemplu, și acest articol este scris de pe tabletă, iar fiică-mea e lângă mine și doarme :). Cel târziu la 1 noaptea merg la somn. În weekend treburile stau un pic mai diferit pentru că am cu două ore mai mult timp. Sara doarme și la prânz, iar de foarte multe ori rămân în aceeași cameră cu ea. Când ghici ce fac? Mă ocup de blog de pe pe tabletă :). Un Nexus 7 care merită toți banii (am scris deja un review aici). În rest, rutina de seară e aproape aceeași.

Când public? Mulți ați văzut probabil că public articole și în timpul zilei. Chiar am avut o situație în care eram la volan, iar colegul din dreapta vede pe Facebook un articol proaspăt publicat pe blog și mă întreabă când am dat share la el :). Automatizarea este cheia pentru a câștiga timp dar și expunere, pentru că dacă aș publica și distribui un articol noaptea nu ar mai fi așa vizibil (uneori o mai fac dacă e până în ora 0:00). Pe paginile de Facebook pe care le administrez pot programa posturi foarte simplu, dar am și legat contul de WordPress cu cel de Twitter, Facebook și LinkedIn, astfel încât articolul este distribuit automat în rețelele sociale imediat după publicare. Și odată scris un articol pe blog, îl programez să se publice automat în ce zi și la ce oră vreau. Iar după autopublicare, întră direct în sistemul automat de pe rețelele sociale. Mai mult, chiar plănuiesc să-mi cumpăr un tool în acest sens, ca să fie și mai simplă treaba, dar vă mai țin la curent cu ce și cum.

Deci, așa mai am eu timp să mă mai ocup și de blog :)! Poate cele relatate aici vă inspiră să vă optimizați sistemul de time management, astfel încât să fiți mai productivi, dar să aveți timp și pentru familie voastre (aspect foarte important).

6 comentarii la „Când mai ai timp și de blog?”

 1. Wow !!! Nu-mi vine sa crwd cate lucruri faci….si toate cu norma intreaga, pot spune ! :)
  Atat serviciul pe care il ai , o gramada de ore, acasa familia ce nu o neglijezi, din contra ii esti alaturi cu tot ce poti si pe deasupra ai si acest blog…ce „face toti banii” sa zic asa !
  Te felicit pentru tot cee ce faci si ma motivezi si pe mine, cate un pic la fiecare articol scris de tine si citit de mine !
  Tot inainte, faci multe lucruri foarte bine ! :)

  Răspunde
 2. De multe ori cand te-am vazut online la ora 1 noaptea, mi-am zis: ce bine ca nu-s singura „nebuna”! Si mie mi se spune ades „ai timp de faci sport, sau sa-l citesti pe. Menci sau mai stiu eu ce”! Pai „am” pt ca vreau sa fac anumite chestii ce mi se par importante sau imi plac. Daca faci ceva care iti place f mult’ uiti si ca mai tb sa dormi. Din pacate aici stam cam prost – nu mai avem timp sa dormim suficient, nu? Fiica-mea avea o vorba: „nu-mi place sa dorm, ca mi se pare timp pierdut”:))))

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.