Cum îmi place să petrec timpul acasă

 • Tati, tati, bună dimineața!
 • Tati, tati, bună dimineața!
 • Tati, trezește-te… astăzi mergem la grădina zoologică!

Deschid ochii și văd fața asta…

Sara

Ea este fiica mea, Sara.

Dimineața obișnuiește să-și pună diverse costumații trăsnite și să mă trezească cu voie bună. Indiferent cât aș fi de obosit sau cât aș mai avea chef de dormit, mă umplu de energie.

Ăsta e doar un episod legat de cum îmi place mie să petrec timpul acasă, mai ales că cei de la STONA m-au provocat să scriu despre acest lucru. Pentru cei interesați…

STONA este divizia de retail a Algabeth Stone Group, o companie ce comercializează piatră naturală, deţinând 6 cariere în întreaga lume şi peste 15 cariere în cooperare exclusivă…

… cu export în peste 80 de ţări.

Cu cel mai mare stoc de piatră naturală disponibil în România, depozitul STONA vine în întâmpinarea cerinţelor pieţei cu 300.000 mp din peste 500 de modele de piatră naturală:

 • 120 modele marmură
 • 230 modele granit
 • 20 modele travertin
 • 20 modele de calcar
 • 15 modele de onix

Stona a lansat recent magazinul online stona.ro și dacă ai posibilitatea merită să participi la evenimentul lor (un fel de party) numit Ziua Porților Deschise (click pentru detalii).

Va fi și Lorand Soares Szasz acolo și va vorbi în cadrul evenimentului despre dezvoltarea afacerilor. Vei vizita şi fabrica lor, locul în care piatra naturală este prelucrată.

Pentru oricare dintre zilele evenimentului, STONA asigură transportul dus-întors din Bucureşti, iar pentru ziua de joi, 13 octombrie și din Braşov.

Cum petrec eu timpul acasă

Hai să vorbim un pic despre asta dacă tot am acceptat provocarea.

Pentru mine timpul petrecut acasă nu a fost mereu unul de calitate.

Și nu din cauza Irinei sau a Sarei, ci din cauza mea. Am avut o perioadă în care nu mai făceam diferența dintre muncă și casă. Aduceam munca acasă și casa la muncă.

Uneori preferam să rămân la birou ca să-mi termin toate ideile (lucrez în marketing, vânzări și publicitate – ideile nu se termină niciodată). Nu voiam să merg acasă.

Probabil vă așteptați la o poveste mirobolantă despre cât de bine e acasă.

Acum e. Însă nu a fost mereu așa. Și asta doar din cauza mea.

Mereu cu munca în gând, nu doream să vin acasă. Știam că acasă începe o a doua muncă pentru mine. Și nu mai aveam energia necesară ca să fiu soțul și tatăl dorit.

Cum s-au schimbat lucrurile

Ajunsesem din ce în ce mai obosit. Mă culcam târziu, mă trezeam devreme. Însepusem să beau bere aproape zilnic ca să mă relaxez și asta nu era deloc bine.

Până când am descoperit în urmă cu multă vreme (povestea e mai veche – acum sunt happy) un om care a prezentat ceva într-un training de-al meu (ca invitat special).

Asta…

Roata vietii

În această ”plăcintă a vieții” puteți observa toate segmentele care aduc fericirea.

Am reușit atunci să-mi creionez cât de completă era roata vieții mele pe toate planurile. La unele eram full, la altele nu. Dar cel mai slab stăteam la capitolul relații în familie.

Ce am făcut

Inițial gândul meu era că toți din jurul meu nu sunt ok și că trebuie să se schimbe. Însă eu predam schimbarea într-un curs și nu făceam nimic din ce predam. Nu eram congruent cu asta.

Am recunoscut că singura persoană asupra căreia am control deplin cât trăiesc este…

Gabriel Ursan

Eu.

Atât. Singura persoană pe care o pot schimba sunt eu. Pot să-mi irosesc viața încercând să-i schimb pe alții și să mă uit în urmă văzând o viață plină de frustrări…

… sau pot să mă schimb pe mine și să fac să crească iarba în jurul meu. Dacă pe alte planuri reușesc să fac asta, de ce să nu transform și ”acasă” într-o oază de liniște?

Așa că am lucrat la un singur lucru.

Mindset

În română înseamnă setare mentală, dar îmi place mai mult cuvântul mindset. Mi-am creat un mindset prin care să-mi permit să trec din faza de muncă în faza de acasă.

Noi oamenii știm tot ce trebuie să facem ca să ne fie bine.

Toți știm.

Însă puțini facem cu adevărat asta. Pentru că nu e suficient să ne zică cineva ”just do it”, iar noi să facem imediat ce trebuie, să ne schimbăm imediat în ceea ce nu eram.

Mindsetul ajută.

Un scurt exemplu legat de midset. Îi știți pe ăia care au ajuns în pragul sinuciderii la vreo 3-4 ani după ce au câștigat miloane la loto? De ce credeți că erau așa?

Pentru că nu aveau mindsetul potrivit să fie milionari.

Da, trebuie să ai un midset potrivit ca să fii milionar, chiar dacă pare ușor să ai atâția bani.

Mindsetul este cheia către schimbări de lungă durată.

Așa că eu mi-am pus în cap ca să îmi creez mindsetul potrivit când ajung acasă. Astfel, am reușit să-mi planific activități în familie și să realizez multe împreună cu ei.

Ghiciți ce s-a întâmplat

Totul în jurul meu s-a schimbat. Soția mea era mult mai fericită și mult mai frumoasă pentru că era mai fericită. Fetița mea era mult mai ascultătoare și mai bucuroasă să adopte schimbări.

Doar pentru că am făcut o singură schimbare. La mine.

Cum îmi petrec timpul acasă acum

Fac tot felul de activități cu fiică-mea împreună cu soția. Gătim împreună, ne uităm la desene împreună, facem puzzle împreună, desenăm împreună, inventăm jocuri împreună.

Ieșim la plimbări împreună, mergem la masă împreună, ne ajutăm unii pe alții, ieșim cu prietenii, ascultăm muzică împreună, ne uităm la filme împreună și tot așa… împreună.

Suntem o echipă.

Și atunci când ești o echipă în casă, transformi o casă în… acasă.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

9 comentarii la „Cum îmi place să petrec timpul acasă”

 1. Interesanta poveste. Ma asteptam sa citesc un bla-bla siropos. Eu am avut cam aceeasi situatie, numai ca in loc de bere erau jocurile de pe calculator. Mai am ceva reminiscente si acum, dar macar am constientizat ca acasa trebuie sa fie acasa pentru ca timpul trece si singurul regrat s-ar putea sa fie ca nu am petrecut mai mult timp cu cei dragi.

  Răspunde
  • Dap, asta citisem și eu undeva într-un studiu. Majoritatea oamenilor care erau pe patul de moarte aveau un regret comun: că nu au petrecut mai mult timp cu cei dragi.

   Răspunde
 2. Bun. Si cum semnalam in titlu cu un discret (P) de la publicitate ca sa nu deschidem inutil articolul, cand invatam?

  Răspunde
  • Bună Alina!

   Nu e publicitate plătită. E o provocare primită de la compania respectivă. Nu am primit bani. E doar un articol înregistrat și în paralel la un concurs. S-ar putea chiar să nu câștig absolut nimic de pe urma acestui articol.

   Însă e 100% viața mea reală în el. Și m-am simțit bine scriindu-l.

   Absolut nimic inventat. Se poate trece peste paragaraful cu informații irelevante și apoi se poate citi mai departe ;)

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.