Scriu acest articol pentru că mi-am dat seama fără sa vreau cât de mult folosesc serviciile Google atât pentru activități personale, cât și pentru activități ce țin de muncă (producție). De asemenea, sunt destul de interesat de noul Chromebook HP care se încarcă prin micro USB, la fel ca orice telefon sau tabletă cu Android și nu numai. Laptop-urile Google au un sistem de operare mai deosebit, bazat în cea mai mare parte pe cloud și servicii complementare Google pe care le folosim și în viata de zi cu zi.
La prima vedere, avantajul suprem al unui laptop Google constă în viteză, ultra portabilitate, securitate și simplitate. La toate astea se adaugă și prețurile mult mai accesibile. E clar că există și dezavantaje, dar simt că deja avem atât de multe activități care se întâmplă în browserul nostru de internet încât un astfel de laptop se va preta la nevoile noastre. În acest moment suntem pregătiți pentru asta. Acum 2 ani nu eram. Însă poate suita de servicii gratuite Google să înlocuiască pachete de programe deja cu tradiție în producție, precum Microsoft Office? Nu știu ce sa zic, însă dați-mi voie să vă împărtășesc din experiența mea de utilizare a serviciilor Google în producție, dar și în viața de zi cu zi.
Voi începe cu Google Drive, poate cel mai bun serviciu de cloud storage & sharing & collaborating & production. Spun asta după experiențe (chiar cu planuri plătite) cu Microsoft Skydrive și Dropbox. Consider că Google Drive este cu mult peste Microsoft Skydrive și cu puțin peste Dropbox, cel din urmă fiind un concurent redutabil.
Pe partea de storage, Google Drive oferă 15 GB de spațiu gratuit. Mie îmi arată acum că am 25 GB gratis, dar nu știu de ce. Standardul e 15 GB. La partea de stocare online treburile sunt simple: poți salva orice tip de fișier online, iar totul se sincronizează pe toate dispozitivele tale.
Pe partea de sharing, am apreciat că pot împărtăși fișiere chiar și cu persoane care nu au cont de Google, un atu destul de important mai ales dacă colaborezi cu oameni care nu vor renunța niciodată la Sfântul Excell de la Microsoft. Există mai multe metode de sharing: dacă folosești Gmail poți atașa fișiere de ce dimensiuni vrei tu direct din interfața emailului, poți da fișiere doar înspre vizualizare dacă nu vrei ca cel care le vede să le și poată edita sau poți da acces la fișiere doar anumitor contacte bine definite de tine.
Să vorbim un pic și despre colaborare. Asta e o treabă chiar faină, care poate aduce colaborările la nivel de timp real, indiferent de distanța geografică dintre utilizatori. Să zicem că ai implementat un sistem de test pentru 5 agenți de distribuție care sunt mai mereu plecați pe teren. Până acum, aceștia trebuiau să-ți trimită un raport stufos în Excell, iar la finalul zilei aveai 5 rapoarte de analizat și apoi de concatenat într-un singur fișier care să-ți ofere o privire de ansamblu. Cu soluția Google, fiecare agent avea acces la un fișier centralizat în care completa raportul zilnic în dreptului lui, totul apărea deja centralizat la tine și singura chestie pe care trebuia să o mai faci era să-i dau un share șefului tău direct de pe smartphone în timp ce erai deja la bere cu prietenii tăi ;). Posibilitățile sunt nenumărate.
Partea de producție din Google Drive oferă practic înlocuitori pentru servicii din Microsoft Office gen Word, Excell, Power Point și mai oferă și câte ceva în plus. Mie îmi place foarte mult partea de form pe care o folosesc cu succes în a strânge statistici centralizate pentru analize de marketing. Colegii care trebuie să completeze formularul se simt ca la un chestionar online de 30 de secunde, nu ca la un fișier Excell în care trebuie să fie foarte atenți unde îmi scriu răspunsul, deci nu pot greși, iar eu obțin răspunsurile sub forma de tabel sau sumar cu grafice și diverși indici. Simplitate pentru useri, indiferent la ce capăt de monitor se afla aceștia. Am început să folosesc Spreadsheets în loc de Excell și Docs în loc de Word. Nu am fost deloc dezamăgit până acum.
Ca să nu lungesc prea tare acest articol și să-mi dau ocazia să vă mai vorbesc despre folosirea serviciilor Google în producție și cu alta ocazie, despre restul serviciilor am să menționez mult mai pe scurt.
Google Calendar este secretara mea personală. Că sunt pe laptop, tabletă sau smartphone, notez ce am de făcut sau cu cine trebuie să mă întâlnesc pe ce device apuc și în scurtă vreme se sincronizează pe toate dispozitivele, deci n-am cum să văd cel puțin un reminder. Poți invita oameni la task-urile sau evenimentele din agendă, chiar dacă nu ai cont de Google, iar acest lucru e o unealtă foarte bună de follow-up în cazul ședințelor sau întâlnirilor.
Gmail este clientul meu de mail care strânge într-un singur loc toate mailurile de pe toate conturile de mail pe care le dețin. Eu așa l-am setat. Pot da reply de pe ce adresă de e-mail vreau, pot să fac ce filtre vreau și să mă organizez pe categorii, foldere și taburi. La toate astea se adaugă un motor de căutare foarte bun pentru mailuri și o doză mare de independență, pentru că nu mai trebuie să stau și să depind de Outlook sau alt client de mail care se regăsește doar pe computerul meu. Am tot ce vreau și ce îmi trebuie cu mine, pe orice dispozitiv.
Google Keep este un serviciu foarte fain de luat notițe și nu numai. Eu îl folosesc când merg pe la diverse cursuri sau când îmi notez fragmente din ședințe sau discuții. Tableta PC este noua mea agendă în care notez ce vreau și cum vreau. Dacă vreau să-mi pun reminder la o notiță pot face și asta. Mă gândesc numai la vremurile când eram la școală și împrumutam caietele colegilor care au pierdut o lecție. Dacă notam pe caietul numit Google Keep, puteam face share cu notițele mele la toată clasa în 10 secunde.
Google Maps e destul de clar la ce ajută. Poți naviga GPS sau te poți orienta într-un oraș necunoscut. Youtube e o sursă bună de informare și divertisment la prima vedere, dar cu setările de confidențialitate corecte poate fi și o unealtă training foarte bună – eu am folosit-o și astfel în producție, atunci când am dezvoltat un sistem nou și am considerat că e cel mai indicat să le arăt oamenilor efectiv cum se face într-un video, nu să le scriu un mail de 5 pagini. Așa am făcut un video de 3 minute pe care nu l-au putut accesa decât ei și pe care l-am distribuit sub formă de link, bineînțeles, că sub formă de atașament nici nu încape vorba la cât de mult spațiu ocupă un video.
Google+ este din punctul meu de vedere cea mai tare rețea de socializare a momentului. Eu o folosesc cu plăcere pentru chestii personale, însă dacă vorbim de producție merită să menționez de Google Hangouts, funcționalitate încorporată în Google+. După ce Skype m-a dezamăgit pe partea de videoconferință, am trecut la Google+ și mi-a fost mult mai bine. În general, fac ședințe de vânzări în 3 persoane, dar știu că Hangouts suportă până la 10 persoane simultan în aceeași conferință audio-video. Ce mi-a plăcut este că Google+ adaptează transmisia în funcție de calitatea conexiunii la internet. Dacă ai doua device-uri tari și doua conexiuni bune, se vede brici. Dacă se întâmplă să fii la Cuca Măcăii și să ai net slab, calitatea va scade, dar comunicarea se va păstra în condiții funcționale.
Tot la capitolul Google+ aș menționa serviciul de backup al fotografiilor. Poți activa această opțiune de pe un dispozitiv Android. Adică, orice poză făcută cu orice dispozitiv conectat se duce automat pe pe Google+ în biblioteca foto la care ai acces doar tu (nu mai vede nimeni). Dacă vrei găzduire nelimitată la fotografii, poți alege să ți le convertească în 2 MP și asta e tot. Dacă le vrei stocate la dimensiunea inițială se va folosi din tot spațiul de stocare alocat la nivel de cont Google (15 GB + posibilitate de achiziție suplimentară). La toate astea se adaugă faptul că le poți îmbunătăți automat cu un singur click sau le poți edita din editorul foto Google. Complet online.
Mă opresc aici, deși ar mai fi fost de dezvoltat pe acest subiect. Poate într-un articol viitor. Dacă ți-a plăcut articolul meu și vrei să fii la curent cu noutățile de pe www.GabrielUrsan.ro te poți abona la newsletter cu un click aici (nu uita să confirmi abonarea de pe linkul primit pe mail). De asemenea, te invit să-mi lași un comentariu la articol cu impresiile și sugestiile tale, iar dacă vei considera că merită împărtășit și cu prietenii tăi, ai butoanele de share mai jos.
Foarte interesant .