În acest articol nu am să vă spun eu cât câștigă un jurnalist gălățean. Am să vă rog să-mi spuneți sub protecția anonimatului cât câștigă un jurnalist gălățean. Aceasta curiozitate este strict pentru a pregăti prima mea prezentare ce va avea loc în cadrul viitorului eveniment #BGG a cărei dată nu s-a stabilit încă. Mai exact, eu sunt de părere că avem jurnaliști gălățeni talentați, iar dacă veniturile lor sunt relativ mici, dați-mi voie să-mi arăt tot respectul față de ei. De ce? Pentru că scriu bine din pasiune pentru ceea ce fac, nu neapărat pentru bani.
(P) Obține reducere pe viață de -20% la comisioanele de tranzacționare crypto Binance folosind linkul meu de afiliere. Reducerea de -20% este reducerea maximă pe care probabil o poate oferi un afiliat Binance cu vechime. Acest material nu este un îndemn sau un sfat de investiții.
În altă ordine de idei, am văzut că în țări mai dezvoltate decât România jurnaliștii buni lucrează foarte mult pe partea de branding personal. Cei mai mulți dintre ei au un blog pe care scriu și o fac foarte bine. Acest lucru le crește substanțial valoarea în piață indiferent că vorbim de jurnaliști fără obligații față de un trust și care colaborează cu mai multe trusturi sau că vorbim de jurnaliști care susțin prin valoarea lor un trust de presă. Întotdeauna un grad de independență profesională a fost blogul, care funcționa în cazul lor ca un portofoliu sau ca un CV. Fie că obținea contracte cu diverse publicații sau oferea servicii de copywrite, CV-ul jurnalistului evoluat a fost și va fi blogul personal aflat pe domeniu propriu și pe hosting plătit, care să-i ofere libertate aproape maximă. Și mai sunt profesii care folosesc cu succes această tactică, iar primul exemplu care îmi vine în minte sunt programatorii software.
Nu sunt expert în jurnalism și n-am nici cea mai mică experiență pe acest subiect, pentru că a scrie pe un blog nu înseamnă neapărat o formă specializată de jurnalism. Însă, am câteva idei.
Cu părere de rău, trebuie să spun că blogosfera gălățeană mai are de lucrat. Trebuie să ne dezvoltăm mult mai mult. Nu ne putem compara încă cu blogosfera din alte județe „provinciale” ale țării precum Dolj, Iași, Vrancea sau Bacău (sunt mai multe, dar astea sunt cele 4 județe care îmi vin în mine acum). În aceste condiții, dacă vrem să avem la Galați o blogosferă înfloritoare (unde înfloritoare definesc: să construim și să mișcăm împreună lucruri frumoase) avem 3 variante: 1. Să ne dezvoltăm ca bloggeri ca să ni se dezvolte blogurile. 2. Să ajutăm jurnaliștii talentați să aibă bloguri personale puternice. 3. Să le facem pe amândouă :).
Iar acest lucru nu presupune să devenim bloggeri care trăiesc din blogging. Presupune doar să fim bloggeri care scriu. În număr mare. Și nu doar atunci când ne doare sau ne apasă ceva, ci oricând, măcar o dată pe săptămână. Pentru că acest lucru ne va ajuta să fim mult mai auziți atunci când ne doare sau ne apasă ceva. Pentru că atunci când vom dori să organizăm un eveniment vom avea parte de mult mai multă credibilitate și deschidere din partea sponsorilor. Gândiți-vă la asta. Și nu o băgați pe aia cu timpul, că nimeni nu are timp. Vă dau un exemplu personal: eu :). Sunt căsătorit, am o fetiță scumpă de 1 an și 4 luni și un job full time destul de solicitant. Am reușit în tot acest timp să am performanțe la muncă, să fiu foarte implicat acasă (de când l-am cunoscut pe Lorand mi-am pus chiar obiectiv să am și eu cea mai fericită soție din lume :)) și să scriu și pe blog. Și da, avem timp și de vizite la prieteni, la părinți sau de plimbări prin parcuri. Sună ireal? Și pentru mine suna așa cu câteva luni în urmă. Însă există soluții, iar una dintre ele se cheamă doar time management.
Revin cu un call to action la jurnaliștii gălățeni și cu asta închei. Vreau să știu cât câștigați ca să știu dacă ar prinde bine un ban în plus. Eu am început de o lună încoace să fac cam 100 de euro pe lună prin programul Google AdSense. Dacă în acest moment câștigați suficienți bani, nu e o sumă mare. Dacă e o sumă care v-ar prinde bine, merită să știu, ca să vorbesc despre experiența mea legată de câștigat bani din blog la următorul eveniment #BGG. Singurul lucru pe care îl pot spune acum este că nu se ajunge la valoarea asta constantă după o lună, 3 luni sau 6 luni de blogging în nume personal, dar după 6 luni sunt șanse mari. Iarăși, nu cred că pot povesti rețeta succesului pe blog pentru că ea nu există. Pur și simplu depinde de foarte multe lucruri pe care prefer să le discutăm face to face și de la care vă rog să aveți așteptări legate de inspirație, nu de rețetă a succesului.
Și când zic anonimat, înseamnă că puteți posta un comentariu la acest articol sub ce nume vreți și cu o adresă de email fictivă, ca să nu știu cine sunteți nici dacă aș vrea să știu. Cel mai important este să ne păstrăm obiectivitatea și direcția discuțiilor pe întrebarea: cât câștigă un jurnalist gălățean? Sunt convins că în orice trust există mâncătorii, la fel ca în orice firmă sau instituție. Nu vreau să atrag prin acest articol chestii de inside că pe mine personal nu mă ajută. Eu vreau doar să culeg date ca să-mi construiesc o prezentare relevantă față de voi. Restul e can-can și ne aduce trafic, dar nu ne ajută la a construi ceva :). Mulțam’!
Nu cred că vei obţine vreun răspuns concret, din mai multe motive.
1. 90% dintre ziariştii gălăţeni nu citesc, doar „scriu”, aşa că nu vor ajunge niciodată pe acest blog.
2. Cei care au salarii mici nu le vor spune de rusine.
3. Cei care au venituri mari (din salarii la fel de mici, la care se adaugă colaborari, mai mult sau mai putin oficiale) nu le vor spune de teama ca li se vor afla sursele de bani.
Si ar mai fi cateva, dar nu mai intru in detalii.
Sper sa reusesti sa convingi pe cineva sa-si faca un blog serios, desi am mari dubii…
Mulțumesc pentru comentariu. Destul de plauzibile cele spuse de tine, dar eu încă sper :). Voi vorbi oricum despre beneficiile pe care le poate aduce un blog, iar cei care nu se feresc din calea muncii și a dezvoltării personale vor acționa. Chiar dacă însumat vor fi 2-3 cei care vor răzbate.
jurnalistii de calitate, in functie de colaborari, pot avea salarii mari, dar acelea sunt varfurile.
de cele mai multe ori, un jurnalist local castiga cu mult sub salariul mediu pe economie.
nu ii bagam in aceeasi oala pe cei lingai, care pupa-n fund sefii…
Am întrebat odată un cunoscut jurnalist gălăţean – la o discuţie ca între prieteni – de ce nu îşi face un blog. Răspunsul a fost: „nu îmi surâde ideea de a scrie gratis!”. Nici măcar nu a luat în calcul varianta de a câştiga (poate mai mulţi) bani din blogul personal. În altă ordine de idei, îţi pot spune că majoritatea jurnaliştilor gălăţeni câştigă foarte puţin. Că mulţi sunt angajaţi cu salariul minim, iar veniturile suplimentare din drepturi de autor variază de la o lună la alta. Că unii au diverse alte colaborări, joburi sau business-uri ca să se poată descurca. Şi că salariile variază mult în cadrul aceluiaşi radio/tv/ziar, după reguli arhicunoscute la noi în ţară.
Între timp, am fost contactat pe o cale mult mai intimă de un jurnalist gălățean a cărui nume nu îl cunosc. Am aflat că nu se câștigă nici mult, dar nici foarte puțin. Poate pentru încă 100 de euro pe lună nu merită efortul, dar dacă ai talent la scris nu văd de ce nu l-ai putea fructifica și în timpul liber. Există AdSense, există ProfitShare, există advertoriale și spații publicitare pe blog. Cu un blog bunicel de jurnalist se poate ajunge la 200-300 de euro pe lună lejer, fără prea multă bătaie de cap după ce îl pui pe picioare (aici e mult de muncă). Mă rog, e mult de discutat aici ;).
Sunt destule publicaţii, radio-uri şi televiziuni în Galaţi, deci ar trebui mai multe cifre ca să îţi poţi face o idee despre salarii. Dar dincolo de câştigurile financiare, orice persoană îşi poate dezvolta brandul personal sau portofoliul cu ajutorul unui blog. Iar faptul că jurnaliştii gălăţeni nu sunt preocupaţi de imaginea lor şi că nu sunt prea bine plătiţi se reflectă clar calitatea presei de la noi.
Da, și asta e adevărat, dar merg pe premiza că nu știau foarte bine de această oportunitate și că acum că au aflat, ar trebui să se preocupe mai mult ;). Nu?
Hai ca m-ai facut curios.
Nu atat in privinta marimii castigurilor dar sunt curios sa vad cate raspunsuri vor veni din partea jurnalistilor.
P.S. – Mai aveti presa tiparita in Galati ?
La noi mai e doar un cotidian pentru ca celelalte publicatii au cam trecut pe online.
Deocamdată cam 0 la răspunsuri. Cunosc personal jurnaliști gălățeni, dar nu cred că vor să scrie aici ceva – cred că vor mai degrabă să discutăm față în față.
Da, mai există presă tipărită în Galați, nu știu câte publicații, dar sigur peste 2-3.