Utilitatea unui hard disk extern

Luni îmi trag hard disk nou, dar nu un hard disk clasic pe care să-l montez pe laptop sau pe computer, ci un hard extern. Un Seagate argintiu şi frumos de 1TB :). Recunosc că dintre Seagate şi Western Digital am ales până la urmă Seagate datorită designului, chiar dacă unii nu şi-ar lua nimic altceva în afară de Western Digital. Voi vedea de luni cum e.

Între timp, mă gândeam la utilitatea unui astfel de hard disk. E clar că va folosi la stocare, dar hai să vedem câteva variante mai concrete.

Stocare filme şi fotografii

StocareMulţi dintre noi avem deja camere foto performante sau telefoane mobile cu camere foto performante. Ăsta e un lucru bun, însă filmările în format HD sau full HD ocupă destul de mult spaţiu pe hard-ul computerului. La fel şi fotografiile, datorită rezoluţiilor destul de mari.

Ei bine, şi aşa te trezeşti că ai hard-ul computerului plin de poze şi filme pe care nu te-ai obosit foarte mult să le triezi. Încet, încet, hard-ul computerului tău începe să se umple şi pe măsură ce se întâmplă acest lucru îţi vine din ce în ce mai greu să pierzi ore în şir făcând curăţenie. Nici nu-ţi vine să dai delete all la diverse calupuri de poze şi filme, că, cine ştie, poate ştergi ceva important şi îţi pare rău mai târziu.

Chiar dacă pentru posesorii de capacităţi mari de stocare umplerea hard-ului nu ar fi neapărat o problemă, mulţi recurg totuşi la un hard extern pentru că nu vor să aibă mereu pe computer nişte date pe care le accesează din an în Paşti. Plus de asta, chiar dacă ai făcut partiţiile ca la carte şi poţi face oricând un reinstall de Windows pe curat, te gândeşti că laptopul tău ar putea avea un accident sau ţi-ar putea fi furat, deci, poţi pierde o cantitate mare de date importante.

De aceea eu am ales un hard extern. Pun toate amintirile mele acolo şi gata. E clar că pentru fişierele cu care lucrezi zilnic merită să foloseşti o soluţie de stocare în cloud, gen Dropbox, Skydrive, Google Drive, etc., însă spaţiul gratuit oferit de aceste servicii este mult prea mic ca să stochezi o cantitate mare de informaţii, cum ar fi pozele, filmele sau colecţia ta de muzică pe care nu o asculţi neapărat zilnic. Şi chiar dacă ai plăti un plan de spaţiu suplimentar, nimeni nu-ţi oferă 500GB sau 1TB cu un preţ lunar sau anual decent. Sau nu-ţi oferă deloc :).

Multe televizoare deştepte au port USB, aşa că poţi vedea pozele, muzica şi filmele doar conectând hard disk-ul extern la ele. De laptopuri, computere şi alte device-uri similare nici nu mai zic. Posibilităţile sunt multiple.

Accesarea din reţea

stocare reteaUn alt motiv pentru care am ales un hard extern este posibilitatea de conectare a acestuia la reţeaua ta de acasă sau la reţeaua ta de la muncă. Îl parolezi, astfel încât doar tu să ai acces la date şi iată că ai tot conţinutul de pe hard la îndemână fără să-ţi umpli spaţiul de stocare de pe laptop sau de pe computer.

E drept că pentru a partaja un hard extern în reţea trebuie să ai şi un router care să ştie să facă treaba asta. Adică să aibă port USB 2.0 sau USB 3.0. De fapt, indiferent ce standard USB ar fi, majoritatea acestor dispozitive se conectează fără probleme şi la 2.0 şi la 3.0.

Mai mult, nu numai că poţi accesa hard-ul din reţea, însă poţi să realizezi şi modificări la fişierele de pe el sau să adaugi conţinut nou. Ai conectat telefonul sau camera foto la calculator şi vrei să stochezi poze noi? Nici o problemă. Le descarci pe calculator şi le pui pe hard-ul din reţea, în timp ce acesta stă cuminte conectat la router şi tu nu trebuie să faci nici un efort suplimentar.

O altă chestie faină la conectarea unui astfel de dispozitiv de stocare la router şi implicit la reţea, constă în faptul că şi alţii pot accesa informaţiile de acolo. Dacă ştiu parola bineînţeles, pentru că poţi parola separat reţeaua şi separat hard-ul (ţine de router şi de setările pe care la faci acestuia), ca să nu îţi acceseze informaţiile de pe el cine ştie ce musafir curios care a venit cu laptopul sau cu smartphone-ul la tine şi ţi-a cerut parola de la wireless ca să aibă şi el puţin net. Treaba asta e utilă atunci când soţia sau copilul vrea pozele de la nu ştiu ce eveniment de familie. Nu mai stai să le trimiţi lor. Le pui pe hard-ul extern din reţea şi şi le iau ei singurei de acolo, fără să te mai bată la cap.

Portabilitatea datelor

hdd portabilĂsta e un aspect foarte importat, deoarece hard extern = hard portabil. Vă mai aduceţi aminte perioada când ne cumpăram un rack ca să punem în el un hard cu care mergeam la prieteni acasă ca să facem schimb de muzică, filme, jocuri, programe, etc.? Ei bine, perioada aia e de mult apusă, pentru că un hard extern îţi oferă acum mult mai multă viteză, fiabilitate şi portabilitate (datorită dimensiunilor mult reduse). În plus, gradul de compatibilitate este maxim, deoarece absolut oricine are un port USB utilizabil, pe când la soluția cu rack-ul trebuia ca și prietenul tău să aiba așa ceva ca să-ți poată primi hard-ul la el în computer.

Un hard extern consider că este indispensabil pentru un om de IT care se deplasează pe la tot felul de lucrări și trebuie să aibă mereu la îndemână programele importante, necesare punerii pe picioare a unui sistem de calcul. De asemenea, sunt multe situații în care un om de IT trebuie să facă back-up la datele clientului înainte de o curăţare sau reconfigurare totală a sistemului acestuia.

Şi nu în ultimul rând, utilitatea unui hard extern constă în posibilitatea schimbului facil de date “mari” cu prietenii sau amicii tăi. Ba un film, ba o colecţie muzicală, etc. E mult mai rapid decât să pierzi mult timp căutând toate astea pe internet şi apoi aşteptând să le descarci. Dacă un prieten de-al tău deja le are şi îţi este la îndemână să mergi la el să le ei, un hard extern este o soluţie mult mai rapidă.

Voi ce alte utilităţi aţi găsi unui hard extern?

Articol scris în primul rând pentru cei care au nevoie de astfel de informaţii şi în al doilea rând pentru OKTAL.ro, magazin online de IT, electronice şi electrocasnice.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

13 comentarii la „Utilitatea unui hard disk extern”

 1. scuza-mi intrebarea putin infantila, insa de curand am primit un HDD WD- My Passport si are preinstalat o multime de programe, asa zise aplicatii care verifica tipul datelor (doc, poze, etc) si le pune automat printr-un back up, de pe laptop pe HDD. In mod normal asa se utilizeaza un HDD, sau si metoda clasica de copiere a folderelor cu datele dorite e okay? singurul lucru la care tin legat de laptop ul meu sunt pozele, asa ca raman reticenta la back up simplu care nu garanteaza ca fiecare fisier se pastreaza in HDD. multumesc pt timpul acordar, foarte interesant articolul!

  Răspunde
  • Este ok și automat și manual. Ambele variante sunt safe. Backup-ul automat e doar o chestie pe care au inventat-o ca să nu te mai chinui să le selectezi și să le copiezi manual.

   Răspunde
 2. salut am cumparat si eu un hdd extern wd 2 tb. usb 3.0 l-am formatat am vrut sa pun windows pe el dar m-am razgandit vreau sa-l pun la modem in retea se poate?trebuie formatare partitii etc? Multumesc.

  Răspunde
 3. am sa te rog ceva poti sa imi zici de ce nu ma mai pot conecta la mes imi apare mesajul ca nu sunt conectat la internet

  Răspunde
 4. pentru ce zici tu, si anume file sharing intre prieteni, conider ca decat un hdd extern mai bine se preteaza un stick usb, si cum preturile la cele de capacitate destul de mare 32-64GB nu sunt chiar asa de mari mi se pare ok. In schimb, ca solutie de back-up da, evident, se preteaza maxim un hdd extern.

  Răspunde
 5. Ar trebui sa pui acolo un avertisment: folositi doar cablul original, nu adaptoare pe USB si altele :) spun asta pentru ca am ars vreo 2 HDD-uri externe (am reusit sa copiez de pe ele pana la urma) deoarece am folosit un cablu mai lung :)

  Totusi eu nu mai folosesc HDD extern, decat tata, am in PC 3 harduri.. daca-mi mai trebuie spatiu mai bag unul.. cate o incapea in carcasa, ca n-am probleme cu cablurile si mufele :)

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.