Tu de ce existi pe această planetă?

Pare ciudat să scriu un articol cu un asemenea titlu. Dar… în timpul ce l-am am trăit până acum mi-am dat seama de o chestie. După ce mori fie nu se mai întâmplă nimic, fie nu îți mai aduci aminte de viața anterioară. Chiar dacă există rai sau iad. Creierul e ca un hard disk sau SSD, sau varianta supremă la SSD. Dacă nu-i mai dai curent (adică mori), tot ce e acolo nu mai poate fi accesat. Simplu. Părerea mea. Nu zic că e și corectă.

Așa că. De ce facem lucruri bune? De ce facem lucruri rele? De ce facem lucruri bune despre care credem că sunt bune? De ce facem lucruri rele despre care credem că sunt bune? Păi… nu știu.

Știu doar că fiecare om are niște valori. Valori bune sau valori rele. Prostii. Nu există valori bune sau valori rele. Eu sunt de părere că proverbele există pentru că sunt adevărate. Știți proverbul ”Cine se-asemănă se-adună.”? E perfect real. Pentru că așa e. Dar cum se adună? După valori. Spre exemplu, suntem o gașcă de amici cărora nu le place ca lumea să arunce gunoi pe stradă. Ne-am adunat. Sau suntem o gașcă de proxeneți care ne dăm femeile la produs. Ne-am adunat. Nici una din cele două găști nu vor considera că fac rău prin ceea ce fac sau cred. Fiecare gașcă s-a aliniat la niște valori și atât.

Mergem mai departe și vorbim despre titlul articolului. De ce exiști pe această planetă? Răspunsul e simplu. Ca să te bucuri de viață și să faci ce îți place. Dar nu e atât de simplu.

La baza energiei tale stau valorile tale. Valorile tale sunt singurul combustibil care te face să vrei, să faci să trăiești. Spre exemplu, ești călău dar nu îți place să omori oameni. Ești prostituată, dar nu îți place să faci sex cu străini. Ești om de vânzări, dar nu îți plac oamenii. Ești măcelar, dar nu îți place să omori sau să tranșezi animale.

Dacă nu îți place să faci ceea ce faci acum se va întâmpla un singur lucru. Vei face implozie. Înăuntrul tău acolo vei dezvolta un cancer, o boală de inimă, o depresie irecuperabilă sau orice altceva. Eu consider că existăm pe această planetă ca să facem ce ne place. După ce murim nu știu ce se va întâmpla. Dar până atunci dacă ne place să facem bine, hai să o facem. Dacă ne place să plantăm pomi, hai să facem. Dacă ne place să ne dăm cu motorul, hai să o facem. Dacă ne place să jucăm WoW, hai să o facem. Dacă ne place să chinuim sau să omorâm, hai să NU o facem. Pentru că aici te bagi în valorile mele și ale multor altora. Libertatea ta se oprește atunci când o încalci pe a mea. Ține minte asta.

Revenind la subiect, da, poate nu-ți place jobul tău atât de mult. De asta se numește job. Faci și chestii care nu-ți plac. De exemplu, mie nu-mi place să fac rapoarte scrise și nu-mi place să dau oameni afară. Sunt și chestii neplăcute în ceea ce faci, hai să nu o luăm pe câmpii. Dacă îți plăcea 100% ce faci la job, acesta s-ar denumi hobby și nu ar trebui să fii plătit pentru asta, ci să vii cu bani de acasă ca să-ți întreții hobby-ul. Hai să fim și realiști un pic.

Ca să-ți vină mai ușor să răspunzi la întrebarea din articol este suficient să iei o foaie de hârtie și să-ți prioritizezi acolo cele mai importante valori ale tale. Gen siguranță, curaj, familie, disciplină, generozitate, integritate etc.

Nu vei înțelege de ce exisști pe această planetă, dar vei înțelege măcar de ce lupți sau vrei să trăiești și pentru ce lupți și vrei să trăiești. Îți vei descoperi măcar sursa de ”fuel” pe care vrei mereu să o alimentezi. Pentru că așa merge mai departe o mașină. Cu ”fuel”. Care e al tău?

De ce existi pe Pamant

3 comentarii la „Tu de ce existi pe această planetă?”

  1. Am citit articolul dvs..De ce traim?Ca sa creem valori direct sau indirect.Exemplu:Am citi o carte care mie mi-a parut f. interesanta.Am recomandat-o si celor din preajma mea.Titlul:”De la idee la bani” de Napoleon Hill.Este extraordinara pentru ca te indeamna sa „fii extraordinar” (oricine poate asa ceva) deoarece esti unic si poti reusi acolo unde au reusit si altii.
    Valorile directe este ceea ce creem prin munca (ramine ceva in urma noastra,a fiecaruia)
    Cu respect,Marian N.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.