Tabletă sau eBook Reader pentru cărți electronice?

Dacă vrei să te ”modernizezi” și să începi să înlocuiești cărțile de hârtie cu cele electronice, probabil te-ai întrebat: Ce să-mi cumpăr pentru citit cărți electronice? Tabletă sau eBook Reader? Răspunsul nu e atât de simplu precum pare, dar te voi ajuta să iei o decizie bună.

De ce zic asta? Pentru că am trecut și eu pe acolo. Adică am fost pus în situația acestei decizii și cred că voi face în scurt timp o achiziție, dar nu vă zic de pe acum ce și cum. În primul rând, trebuie să te gândești bine dacă vrei să înlocuiești cărțile de hârtie cu cărțile electronice.

Pentru că nu e nevoie să faci acest lucru. Cărțile de hârtie îți oferă o altă experiență de citit. Cele electronice alta. Nu trebuie să se excludă. Plus că anumite titluri în limba română sunt disponibile doar în format tipărit. Sau anumite titluri în limba engleză sunt disponibile mai ușor în format electronic. Deci, ca să fie clar, trebuie să-ți iei piatra asta de pe inimă. Cărțile electronice nu exclud cărțile clasice. Ci doar se completează.

Acum că am clarificat acest lucru, hai să vă zic avantajele și dezavantajele fiecărei soluții. Tableta PC are avantajul faptului că poate fi folosită și la alte tipuri de activități. Navigare pe internet, jocuri, office, mesagerie etc. De asemenea, o tabletă PC poate fi compatibilă cu mai multe tipuri de aplicații de cărți electronice, suportul dezvoltatorilor fiind în general mai bun. Dar, principalul avantaj al tabletei PC este și principalul dezvantaj. Atunci când ai multe opțiuni într-un device pe care dorești să-l folosești la citit, riști să le folosești. Iar cititul este o activitate în care merită să te conectezi profund la textul tău. Un alt dezavantaj al tabletei PC este ecranul. Deși au display-uri foarte bune, nu se compară cu eInk.

Principalul avantaj al unui eBook Reader este însuși ecranul. Ecranele de tip eInk imită hârtia. Astfel, vei citi fără să-ți obosești așa tare ochii. Un alt avantaj este autonomia de funcționare care se poate întinde și pe câteva luni. Tot la capitolul avantaje putem trece și funcționalitățile restrânse care îți permit să citești în tihnă. Nu-ți bâzâie cu diverse notificări care să te distragă.

Totuși, la fel ca și în cazul tabletelor, orice sabie are două tăișuri. Funcționalitățile restrânse pot cântări destul de mult în decizia ta. Și le poți considera atât avantaje cât și dezavantaje. La întrebarea tabletă sau eBook Reader, răspunsul nu e simplu, dar îți spun cum aș face eu. Dacă mă interesează mai mult funcția de eBook Reader și aș avea un buget limitat, aș alege un eBook Reader . Dacă mă gândesc că nu vreau să am dispozitive separate pentru mai multe lucruri, mi-aș lua o tabletă PC de aproximativ 8 inchi. Dar mi-aș lua o tabletă cu un display cu adevărat bun, adică aș fi pregătit să investesc.

Eu plănuiesc să-mi iau un pe care să închid de tot notificările și internetul când îl folosesc ca eBook Reader și să le deschid abia după ce am terminat de citit. Astfel, voi avea un singur dispozitiv cu capacități multiple pe care le voi folosi separat.

Tableta sau eBook Reader

Tabletă sau eBook Reader?

Tu ce ți-a lua sau ce ți-ai luat? După ce anume te-ai ghidat în alegerea făcută?

9 comentarii la „Tabletă sau eBook Reader pentru cărți electronice?”

 1. Eu am ajuns dependent de kindle paperwhite. Inainte am avut unul fara touch si iluminare. Tot bun. Titlurile in limba romana se inmultesc de la an la an. Erau cam patru mii in 2013. Si gasesti de la stephen king la cehov. Ai aplicatie pt windows „send to kindle”, astfel incat poti trimite online orice document pe care il vrei pe reader. De autonomie, nu mai vorbesc. Eu citesc cam o ora pe zi, seara – deci cu iluminarea activata. Cu wireless pornit cu tot, tine lejer 25-30 de zile.
  Dezavantaje? Kindle nu se impaca bine cu pdf-urile, desi le recunoaste.

  Răspunde
 2. Eu citesc de pe telefon, mi-am luat de curand un LG G4 si nu am probleme cu cititul. Cel mai ok totusi, mi se pare un ebook reader si am in vedere sa imi iau un Kindle la un moment dat. Deocamdata, telefonul isi face treaba.

  Răspunde
 3. Am fost și eu în ipostaza ta acuma câțiva ani și, deși acuma ceva timp voiam să vând Kindle-ul meu, cred totuși că am făcut o alegere bună. Sunt o mulțime de lucruri care ne distrag de la citit așa că putem spune că o carte luptă cu internetul, televizorul, berile băute în orașe, orele de sport și cu multe alte activități care par mai tentante decât cititul.
  Tableta te-ar tenta la un moment dat să vezi ce mai e pe Facebook, poate s-ar trezi vreo aplicație să-ți bage ceva notificări pe gât și multe altele și, mai mult decât atât, ecranul care este iluminat ar putea fi privit ca pe o reală problemă pentru ochii tăi. :D Deci clar mai bine cumperi un eReader cu ecran de tip eInk.

  Răspunde
  • Păi ziceam că închizi notificările și internetul atunci când citești :). Eu citesc în reprize scurte. Nu sunt genul care să stea cu orele în ecran. Pentru mine (doar pentru nevoile mele) este ok o tableta pentru reprize de câte 20-30 de minute de citit.

   Răspunde
 4. Men, nu exista termen de comparatie. Chiar si cel mai bun ecran de tableta nu se va compara cu ecranul eink de la un kindle sau nook. Daca il iei pe cel cu iluminare deja nu mai ai stres.
  Cunosc oameni, cititori inraiti, care si-au luat ipad tocmai pentru a citi si au constat ca era foarte epuizant pentru ochi cu tot cu luminozitatea data la minim, maxim 15 minute rezistau, cred ca ceva de la sticla aia lucioasa….
  Eu am un nook, din prima generatie. Are android pe el, de-asta l-am luat, sa trec peste limitarile impuse de barnes and noble in ceea ce priveste formatele suportate. In afara de ebooking, pentru care e perfect, e de tot cacatul, are wifi, poti face face browsing da’ de ce ai face-o cu refresh-ul la de 2 sec?!
  Do yourself a favor, ia-ti ipad-ul pentru ce poate si un ebook reader idem. Doar nu ocupa loc mult, mai ales daca il pui pe cant. :D

  Răspunde
  • Ai dreptate. Nu prea există termen de comparație direct. Totuși, am scris articolul pentru că foarte multă lume se întreabă ce să aleagă pentru citit: tabletă sau eBook Reader.

   Tu ai dreptate. Dacă vrei exclusiv citit cărți, cea mai bună alegere este un eBook Reader. Am avut și eu https://www.gabrielursan.ro/kindle-paperwhite/ Și recomand tuturor celor care ajung pe acest articol să-și cumpere un eBook Reader dacă vor exclusiv să citească.

   Pentru nevoile mele se potrivește tableta respectivă. Mai ales că nu sunt genul de cititor care stă cu orele în ecran. Pentru reprize scurte de 20-30 de minute de citit eu zic că mă descurc cu un Retina Display :)

   Și mai e ceva ce nu am scris în articol, că am uitat :). Am diverse cursuri online care implică și videoclipuri sau alte elemente interactive, iar o tabletă micuță poate fi un companion bun pentru mine.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.