Una scurtă despre feedback

Feedback-ul corect se dă la faptă (la acțiune), nu la persoană.

Dacă cineva îți zice ceva (de bine sau nu) despre un anumit lucru pe care l-ai făcut se numește feedback. Dacă o iei personal e problema ta. Dacă opui rezistență e și mai nasol.

Pentru că oamenii care îți dau feedback fac un efort. Ar putea foarte bine să își vadă de treabă și să nu-ți spună ce gândesc despre lucrul acela pe care l-ai făcut mai mult sau mai puțin bine. Dar nu. Oamenii aceia ies din starea lor de confort și îți dau feedback. Ar trebui să apreciezi. Dacă opui rezistență constant nu vei mai primi feedback. Oamenii ăia pot să-și vadă de viața lor foarte bine și fără să-ți dea feedback. Dacă reacționezi aiurea, oamenii ăia vor înceta să-ți mai dea feedback. Iar când nu mai primești feedback e grav.

Foarte grav. Pentru că vei avea senzația că ești perfect, că ești buricul pământului și astfel nu vei mai evolua. Vei rămâne în starea aia a ta de confort. Dar nu vei câștiga nimic.

Evoluția nu presupune doar oameni care să te încurajeze și să-ți zică cât de bun ești la tot pasul. Evoluția presupune și lucruri mai puțin plăcute pe care trebuie să le auzi despre tine. Nu-ți vor pica bine.

Nimănui nu-i pică bine feedback-ul negativ. Ar fi o dovadă de masochism să-ți placă să-ți zică lumea numai astfel de lucruri. Dar după ce te liniștești probabil că merită să te gândești ce l-a făcut pe omul ăla să-ți zică asta. Probabil că merită să privești prin ochii lui. Poate nu are dreptate. Poate feedback-ul nu e corect mereu. Dar gândește-te ce ai de învățat din asta. Mai ales dacă ți se zice destul de des cam același lucru. Dacă 3 oameni îți zic că ești beat, poate merită să dormi.

8 comentarii la „Una scurtă despre feedback”

 1. Chiar ieri îmi oferea cineva niște sfaturi legate de blogul personal și insista să nu mă supăr la care eu nu știam cum să îi zic că nu am niciun motiv, că e un feedback pe care îl caut de ceva timp.

  Răspunde
  • Mai știi când ți-am cerut o părere despre ceva, mi-ai zis că nu-ți place și eram dezamăgit de răspuns?:)) De atunci am învățat că un feedback trebuie acceptat indiferent dacă e pozitiv sau nu, feedback-ul e feedback.

   Răspunde
 2. Orice feedback , ca de altfel orice alta parere care nu-i neaparat fix la fel cu a ta, o consider constructiva. Doar nu sperai sa ai drepatate mereu si sa ai fedback-uri pozitive all time .E foarte bine asa, crede-ma.Trebuie sa-ti insusesti ultima ta cugetare…

  Răspunde
 3. Acum 1-2 luni am participat la un training de șelf management.
  Înainte de asta s-au completat niște chestionare. Au completat 4 subordonați, 3 peersi si 1 șef + propria evaluare.

  A fost ceva foarte constructiv, chiar dacă unele situații nu mi-au plăcut, am văzut cum e să privești și în afară oglinzii.

  A fost benefic? Da! Pentru ca evaluările pertinente mi le-am asumat și lucrez la îmbunătățirea lor.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.