Popoarele evoluate își respectă limba: Scrieți cu diacritice!

Nu de puține ori am susținut în anumite articole scrierea cu diacritice. O susțin în continuare. Pentru limba română conține diacritice.

Iar dacă ești ziar online, blog sau orice tip de publicație, este de bun simț să scrii cu diacritice. Unii nu o fac din confort, alții din nepăsare, alții din ignoranță, iar unii chiar nu știu cum să instaleze limba română.

Cei de la Kinecto au lansat campania ”Adoptă un Ș”, o campanie menită mai degrabă să vă învețe cum să setați tastatura în limba română – intrați să vedeți. A scrie un articol, un editorial, un text oficial în limba română cu diacritice nu număi că denotă profesionalism, dar e și un gest fundamental de bun simț.

Atenție, mă refer la articole, editoriale sau alte texte oficiale pe site-uri care se consideră a se adresa vorbitorilor de limbă română, nu mă refer acuma la comentarii pe bloguri, pe Facebook, SMS-uri etc. – nici chiar așa.

Însă un alt aspect extrem de important este să-ți setezi site-ul să afișeze corect diacriticele. Dacă tema are la bază un font care nu suportă diacritice, puteți arunca un ochi pe fonturile web care suportă diacritice. Vă las o listă mai jos cu link direct către fontul Google în cauză.

Nu știu dacă sunt toate fonturile, dar sunt convins că sunt suficiente din care puteți alege. În cazul în care sunt probleme pe unele dispozitive la afișarea diacriticelor, bifați la opțiuni Latin Extended, adică suport extins pentru caracterele diacritice din diverse limbi cu trăsături latine. Zic asta pentru că sunt foarte mulți care renunță la diacritice pe blog pentru că nici nu știu să-și facă blogul să afișeze așa cum trebuie diacriticele, nu pentru că nu ar vrea să le folosească. Iată și o listă de fonturi web Google cu suport pentru diacritice.

Fonturi suport diacritice romana

Listă fonturi web Google care suportă diacritice

Pentru că fără diacritice, imaginați-vă că limba română ar suna cam așa. Hai să dăm o șansă limbii române și să o scriem așa cum o auzim, așa cum o vorbim.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

3 comentarii la „Popoarele evoluate își respectă limba: Scrieți cu diacritice!”

  1. De ceva vreme cu toate că îmi este extrem de incomod, am început şi eu să scriu cu diacritice, şi uşor uşor am început să mă adaptez, cu toate că încă mai modific şi şterg din urmă, dar sunt pe drumul cel bun.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.