Nu de puține ori am susținut în anumite articole scrierea cu diacritice. O susțin în continuare. Pentru limba română conține diacritice.
(P) Obține -20% reducere pe viață la comisioanele de tranzacționare crypto pe Binance folosind linkul meu de afiliere. Este reducerea maximă pe care probabil o poate oferi un afiliat cu vechime (majoritatea pot oferi doar 10%). Vezi aici lista completă de linkuri cu bonusuri și reduceri. Acest material nu este un îndemn sau un sfat de investiții.
Iar dacă ești ziar online, blog sau orice tip de publicație, este de bun simț să scrii cu diacritice. Unii nu o fac din confort, alții din nepăsare, alții din ignoranță, iar unii chiar nu știu cum să instaleze limba română.
Cei de la Kinecto au lansat campania ”Adoptă un Ș”, o campanie menită mai degrabă să vă învețe cum să setați tastatura în limba română – intrați să vedeți. A scrie un articol, un editorial, un text oficial în limba română cu diacritice nu număi că denotă profesionalism, dar e și un gest fundamental de bun simț.
Atenție, mă refer la articole, editoriale sau alte texte oficiale pe site-uri care se consideră a se adresa vorbitorilor de limbă română, nu mă refer acuma la comentarii pe bloguri, pe Facebook, SMS-uri etc. – nici chiar așa.
Însă un alt aspect extrem de important este să-ți setezi site-ul să afișeze corect diacriticele. Dacă tema are la bază un font care nu suportă diacritice, puteți arunca un ochi pe fonturile web care suportă diacritice. Vă las o listă mai jos cu link direct către fontul Google în cauză.
Nu știu dacă sunt toate fonturile, dar sunt convins că sunt suficiente din care puteți alege. În cazul în care sunt probleme pe unele dispozitive la afișarea diacriticelor, bifați la opțiuni Latin Extended, adică suport extins pentru caracterele diacritice din diverse limbi cu trăsături latine. Zic asta pentru că sunt foarte mulți care renunță la diacritice pe blog pentru că nici nu știu să-și facă blogul să afișeze așa cum trebuie diacriticele, nu pentru că nu ar vrea să le folosească. Iată și o listă de fonturi web Google cu suport pentru diacritice.
Listă fonturi web Google care suportă diacritice
- Abril Fatface
- Allura
- Anaheim
- Anonymous Pro
- Arimo
- Average Sans
- BenchNine
- Bowlby One SC
- Cardo
- Combo
- Cousine
- Croissant One
- Cutive Mono
- Domine
- EB Garamond
- Exo 2
- Forum
- Francois One
- Fruktur
- Joti One
- Kaushan Script
- Libre Baskerville
- Life Savers
- Lora
- MedievalSharp
- Merriweather Sans
- Monda
- Neuton
- New Rocker
- News Cycle
- Noto Sans
- Noto Serif
- Open Sans Condensed
- Oxygen
- PT Mono
- PT Sans
- PT Sans Caption
- PT Serif
- PT Serif Caption
- Patrick Hand
- Patrick Hand SC
- Petit Formal Script
- Pirata One
- Playfair Display SC
- Pontano Sans
- Racing Sans One
- Radley
- Raleway Dots
- Ranchers
- Roboto Condensed
- Sancreek
- Seymour One
- Shadows Into Light Two
- Source Code Pro
- Tenor Sans
- Tinos
- Titillium Web
- Ubuntu Condensed
- Ubuntu Mono
- Unica One
- Varela
- Voces
Pentru că fără diacritice, imaginați-vă că limba română ar suna cam așa. Hai să dăm o șansă limbii române și să o scriem așa cum o auzim, așa cum o vorbim.
De ceva vreme cu toate că îmi este extrem de incomod, am început şi eu să scriu cu diacritice, şi uşor uşor am început să mă adaptez, cu toate că încă mai modific şi şterg din urmă, dar sunt pe drumul cel bun.
Eu scriu cu diacritice chiar și în PM-uri. Unii evită asta pentru că nu recunoaște SEO, unii.
Problema SEO e rezolvată de ani de zile. E safe. Eu scriu pe blogul ăsta cu diacritice din 2012 și am tot urcat în căutări.