Sanătatea nu înseamna totul, însa fără sănătate totul înseamnă nimic

Bunul meu coleg Gabriel Ursan, mi-a sugerat în câteva rânduri să aștern pe hârtie articole despre principiile unei nutriții sănătoase sau despre cum să slăbim sănătos și sigur.

De ce s-a gândit Gabi tocmai la mine? Pentru că s-a întâmplat de câteva ori să ne consultam în privința unor diete sau alimente și a fost surprins să vadă că știu mai multe informații despre acel lucru decât un alt om în mod normal. Și, bineînțeles, pentru că, probabil reprezint un fenomen printre cunoscuți cel putin, pentru faptul că am reușit în două rânduri să slăbesc între 30 și 34 kilograme fără să adopt o dietă specifică de slăbit sau fără sa consult un specialist.

Acesta este un guest post scris de Elena căreia îi mulțumesc pentru contribuția adusă blogului GabrielUrsan.ro. Am început un parteneriat cu Elena pe acest blog, iar ea va încerca să publice cel puțin odată pe lună un articol cu informații despre sănătate, alimentație și poate chiar rețete pe bază de alimente sănătoase.

Despre cat de nefaste sunt situatiile de criza daca nu le gestionezi corect

Și cum intuiesc, probabil muriți de curiozitate să mă întrebați “cum doamne iartă-mă am reușit să mă îngraș atât?”. Păi simplu: proasta gestionare a situațiilor de criză și genetica, care a permis să se cunoască deciziile luate în cadrul crizei :). Mai exact, până să mă angajez nu aveam nici o problemă. Când m-am angajat a fost o situație nouă pentru mine, despre care pot spune ca m-a acaparat pur și simplu; adică știam că trebuie să muncesc foarte mult, ca sa fie treaba bună (eu am și o problemă în a face o treaba foarte bine – un soi de perfecționism ce derivă probabil din ascendentul în fecioara a zodiei mele :)); astfel că mesele nu numai că nu mai contau, dar chiar reprezentau o piedică în a-mi îndeplini sarcinile de serviciu; poate că era suficientă o napolitană, o conservă sau mai știu eu ce alt produs de patiserie, până seara la orele 21.00 – 22.00 când compensam cu mesele ce trebuiau sa fie luate în cursul zilei. Vi se pare cunoscut acest scenariu?

O a doua “situație de criză” am avut-o după ce am născut; după naștere rămăsesem cu 13 Kg în plus, un număr relativ nu prea mare de a te dispensa de ele.

Însă după cum am eu “talentul”, misiunea mea nu trebuia să fie atât de simplă. Astfel că pe fondul crizei pe care o traversam: aceea de a face față unui bebeluș care plângea extraordinar de mult, nu dormea și alte asemănătoare, m-am trezit iar în capcana mâncatului haotic, fără logică, fără disciplină, iar în final și cu alte 20 kg în plus. Și de parcă nu era de ajuns, tensiunea mea ajunsese ca cea a unui om de 60 ani și atinsese valoarea de 16/11.

Devenise limpede că trebuia să iau măsuri urgente, cu atât mai mult cu cât aveam risc de îmbolnăvire și pe linie ereditară.

cure de slabire
Sursă foto: www.reflexionsofapt.com

Fixați-vă drept obiectiv sănătatea robustă!

Cure de slăbire am ținut slavă Domnului o grămadă de-a lungul vieții, pentru că niciodată nu eram mulțumită de cum arat și după cum probabil că ați constatat și singuri: nu sunt prea eficiente pe termen lung.

În timpul unei cure de slăbire sistemele noastre sunt împinse spre revoluție, încercând să se adapteze la noul regim, iar la încetarea curei ele revin la vechile tipare.

De fapt, ce se întâmplă mai exact în timpul curelor de slăbire ce presupun reducerea numărului de calorii?

Dacă se reduce numărul de calorii, diferența de calorii va fi luată din organism, din rezerva de grăsimi a corpului, deci în această perioadă se va constata o pierdere în greutate. În același timp, organismul nostru realizând că aportul caloric a scăzut, va fi îndemnat să își ajusteze necesitățile energetice la nivelul aportului nou. Din acest moment, pierderea în greutate e întreruptă. Instinctul de supraviețuire va determina organismul din acest moment să-și constituie din nou rezerve de grăsime pentru o noua schimbare. Astfel, paradoxal, deși vom mânca mai puțin, ne vom îngrășa din nou.

Așa că mi-am zis să fiu mai profundă de atât! Să termin cu toate aceste metode empirice!

În acest sens m-a ajutat foarte mult faptul că încă de pe la 18-20 de ani am avut o afinitate către a citi informații utile despre sănătate și a le pune în practică; nu știu câți tineri ar fi încercat de exemplu să facă o cură cu oua de prepelița – timp de 50 zile să iei dimineața pe stomacul gol, în loc de cafea :D câte 5 ouă crude.

Este vorba de autodisciplină! Este vorba despre a te hrăni într-un mod conștient și asumat!

Este vorba de a nu mai fi sclavii unor gusturi, unor reclame mincinoase și agresive. Este vorba de a face alegeri responsabile!

Deci mi-am schimbat obiectivul: acesta a devenit adoptarea unui mod de viață sănătos care să rezolve implicit și obezitatea – ea însăși o problemă de afectare a sănătății.

Niciodată erorile și plăcerile alimentare nu se plătesc pe loc, ci în decursul anilor.

Ăsta a fost un fel de intro al Elenei în care a dorit să se prezinte în linii mari. În cazul în care sunteți interesați de cure de slăbire, rețete sănătoase sau diverse sfaturi de nutriție, merită să urmăriți articolele Elenei de pe GabrielUrsan.ro. Vor fi doar experiențe și opinii personale, nu informați scrise de tragul traficului într-o revistă de sănătate.

7 comentarii la „Sanătatea nu înseamna totul, însa fără sănătate totul înseamnă nimic”

 1. Experienta, documentarea si formularea articolului, fac din acesta un manual de conduita nutritionala si nu numai. Parerea mea! Bravo Elena! La cat mai multe si atractive postari!

  Răspunde
 2. Un articol foarte bun. Felicitari!
  Nu stiu cati dintre cei care l-au citit intradevar vor schimba ceva in alimentatia lor, insa daca amcar 1% o fac, este de bine!

  Răspunde
 3. Multumesc frumos pentru aprecieri! Sunt perfect constienta ca nu e simplu sa dai piept cu lumea si sa le prezinti anumite lucruri ce se prefera mai bine nestiute, decat respectate. Ma lovesc zilnic de asta, insa perseverez, in speranta oamenii vor intelege ca a detine niste cunostinte minime de nutritie nu este o optiune, ci un imperativ pentru o viata sanatoasa, plina de energie.

  Răspunde
 4. Felicitari Elena pentru „curajul” de a pasi in blogosfera … unde nu curge intotdeauna doar lapte si miere :) Astept cu interes urmatoarele articole.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.