Poți emite e-Factură foarte simplu cu Oblio și care e faza cu aceste e-Facturi

După cum probabil știi dacă ai firmă, de la 1 ianuarie 2024 intră în vigoare în România obligativitatea emiterii de e-Factură între persoane juridice. Am constantat că încă sunt mulți antreprenori care nu știu care e treaba cu e-Factură, așa că am făcut acest articol.

Care e faza cu e-Factură?

e-Factură a fost un pas important pentru transformarea digitală a relației dintre antreprenor și stat, și un salt uriaș pentru transparentizarea achizițiilor publice din România.

RO e-Factura este sistemul care permite 100% monitorizarea, analizarea și compararea costurilor pentru achizițiile publice, în timp real.

Însă de la 1 ianuarie 2024, e-Factură nu va mai fi obligatorie doar între facturarea dintre firmele private și stat, ci și între facturarea între firme private.

Mai exact, dacă tu ai o firmă în domeniul auto de exemplu, iar eu îți facturez servicii de marketing și publicitate, va trebui să-ți emit o factură și apoi va trebui să o trimit și în SPV în format e-Factură. Oblio te ajută să faci cu ușurință asta.

Care e scopul e-Factură?

Scopul e-Factură este stoparea fraudelor și a șmenurilor, mai pe românește. Nu poți emite facturi fictive, dublate etc. Atunci când emiți o e-Factură, totul se înregistrează în sistemul informatic și verificările încrucișate se pot face în timp real.

În plus, se pot genera rapoarte de taxe și impozite mult mai rapid. Teoretic, dacă ești o firmă corectă, e-Factură ar trebui să ușureze viața tuturor: și a ta ca antreprenor și a departamentului tău de contabilitate și a funcționarilor statului.

Cum emiți o e-Factură?

Care e faza cu e-Factura

Pentru a trimite e-Factura îți trebuie un program de facturare serios. Nu mai merge cu facturi în Word sau Excel. Eu personal îți recomand programul de facturare Oblio pentru a emite e-Factură. E genial de simplu de utilizat.

Despre programul de facturare Oblio am mai scris pe blog în urmă cu 5 ani, iar acum a venit momentul să pomenesc din nou de el pentru că face foarte ușoară și emiterea de e-Factură.

Pentru a trimite e-factură ai nevoie de certificat digital. Dacă ai deja un certificat digital și un cont în SPV, introduci tokenul în PC și ești gata. Iar integrarea cu Oblio este permanentă, nefiind necesar să repeți procesul la fiecare factură emisă.

În plus, la programul de facturare Oblio, integrarea cu e-Factură și cu e-Transport este gratuită pe viață și nu ți se solicită bani suplimentari. În plus, primul an de Oblio este gratuit, iar după aia abonamentul este de 29 euro pe an (2,49 euro/lună) pentru:

  • Număr nelimitat de facturi
  • Număr nelimitat de utilizatori
  • Număr nelimitat de firme
  • Număr nelimitat de puncte de lucru

Cum mă înregistrez ca să emit e-Factură?

Dacă nu ai deja un certificat digital, iată care sunt pașii pentru a putea emite e-Factură:

  1. Obține un certificat digital calificat. Există mai mulți distribuitori autorizați: www.certsign.rowww.digisign.rowww.alphasign.ro etc. Daca contabila ta a facut deja asta, treci la pasul 2.
  2. Înregistrează-te în Spațiul Privat Virtual (SPV). După achiziționarea certificatului digital, firma ta trebuie să fie înregistrată în Spatiul Privat Virtual (SPV) în nume propriu sau prin reprezentant legal. Poți face acest lucru, direct de pe site-ul anaf.ro. Dacă contabila ta a făcut deja asta, treci la pasul 3.
  3. Introdu token-ul în calculator și apasă pe butonul Configurare din pagina de integrare cu e-Factura: https://www.oblio.eu/integrari/e-factura Urmarește instrucțiunile de pe ecran. Dacă nu ești logat în cont, trebuie să faci acest lucru.
  4. Introdu PIN-ul de pe token atunci când este cerut și apasă butonul OK. Așteaptă confirmarea de la SPV că integrarea a fost realizată cu succes. Integrarea cu e-Factura este PERMANENTĂ, nu trebuie să o repeți la fiecare e-Factura emisă.

Destul de simplu, nu? Ideea e că așa e cu programul de factuare Oblio pe care eu îl folosesc în acest moment și pentru el știu să explic.

Sunt convins că până la 1 ianuarie 2024 absolut toate programele de facturare din România vor integra e-Factură, însă e bine să fii atent la preț pentru că unele programe vor băga probabil cost suplimentar pe integrare.

Vezi aici pas cu pas video cum integrezi e-Factură în programul de facturare Oblio.

Alte integrări, gen e-Transport

Orice companie care transportă pe teritoriul României produse cu grad ridicat de risc fiscal (fructe, alcool, îmbrăcăminte/încălțăminte, produse minerale) are obligația ca de la 1 ianuarie 2023 să completeze și să trimită o notificare în sistemul e-Transport din Spatiu Privat Virtual (SPV).

Această integrare se poate face foarte simplu cu programul de facturare Oblio de care tot povestesc. Mă gândesc că sunt antreprenori care citesc acest articol și care sunt interesați de un program de facturare care să se integreze ușor cu e-Transport.

Detalii despre integrarea cu e-Transport aici.


Acest articol nu a fost plătit cu bani de către programul de facturare Oblio.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Un comentariu la „Poți emite e-Factură foarte simplu cu Oblio și care e faza cu aceste e-Facturi”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.