Nu mai sperati atatea de la generatia tanara, sperati mai multe de la voi

Eu la cei 28 de ani ai mei nu știu sigur dacă mai fac parte din ceea ce se numește în 2014 generație tânără. Majoritatea oamenilor de vârsta mea deja sunt independenți financiar și au apucat-o măcar pe un drum, oricare ar fi ăla. Nu toți. Majoritatea.

Cred că generația tânără e formată azi din cei care încă urmează o formă de învățământ: școală, liceu, facultate etc. Oameni care indiferent ce vor ajunge să facă în viață, vor avea cu siguranță mai multe oportunități. Fie că vorbim despre accesul la tehnologie, la informație, la diverse forme de distracție, organizare socială, politică ș.a.m.d.

Unii au acces la chestii, alți nu au acces. Dar măcar știu că există diverse lucruri în lume și își pot construi un vis pe baza informațiilor obținute. Poate nu acum, poate mai târziu. Nu credeam că voi ajunge vreodată să cred vorba asta: toate la timpul lor. Când eram mai tânăr mă dispera această vorbă. Nu suportam să o aud de la ăia mai mari care se credeau mai deștepți. Probabil erau mai proști și atunci unii din ei, dar aveau ceea ce nu aveam eu: experiență. Cu timpul începi să înțelegi anumite lucruri și să faci analogii cu vorbe din trecut.

Să trecem și la chestii ceva mai practice. Nu mai sperați atâtea de la generația tânără și începeți acum să vă dezvoltați pe voi dacă vreți ca societatea să evolueze. Societatea nu e compusă numai din generația tânără, iar generația tânără salvatoare poate să fie asemănată cu americanii pe care i-au așteptat părinții sau bunicii noștri în al doilea război mondial. Adică, nu va veni nici o generație tânără salvatoare de la sine.

În viitor lucrurile vor sta fix la fel ca și până acum. Vom avea același număr de genii, același număr de întreprinzători, același număr de oameni serioși, același număr de hoți, același număr de leneși, același număr de plângăcioși, același număr de ce vreți voi să mai adăugați. Mă rog, nu chiar același număr, dacă e să aruncăm un ochi pe statisticile demografice, dar înțelegeți voi ce vreau să spun.

Generația tânără de azi nu e nici mai proastă, nici mai deșteaptă decât generația tânără de ieri sau de alaltăieri. Au doar mai multe oportunități de informare (oferite de democrație, evoluție tehnologică etc.) cu care pot sau nu să facă ceva. Atât. Nu mai sperați atâta de la ei. Viitorul țării nu e format numai din știrile cu tineri lăudabili prezentați la TV. Viitorul țării va avea în continuare hoții, leneșii și plângăcioșii ei. Asta dacă nu începem să conștientizăm lucrul ăsta și să facem ceva în această privință. Să punem mai mult preț pe educație ar fi un prim pas. Să fim mai atenți cu mediul înconjurător ar fi al doilea. Să mai citim și noi ceva din când în când ar fi al treilea.

Și chestiile astea trebuie să le facem noi acum, nu numai generația tânără.

generatia tanara

Foto: generatia tanara via Shutterstock

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Un comentariu la „Nu mai sperati atatea de la generatia tanara, sperati mai multe de la voi”

  1. “Fii schimbarea care vrei sa o vezi in lume”. Oamenii considera ca viitorul lor/ a societatii este unul sumbru deoarece tinerii nu au aceeasi mentalitate sau preocuparii ca ei la varsta in cauza. Mereu cand vine in discutie acest subiect imi amintes de o faza dintr-un film. “O mama intr-un argument cu fiica, fata ii spune ca deja a ajund la prima baza cu un baiat. Mama socata o intreaba ce baiat a sarutat iar fata ii reproseaza ca prima baza ii anal.”

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.