De ce mărirea salariului minim pe economie în 2017 va avea și efecte negative

Au scris tot felul de analiști despre acest subiect așa că nu mă voi băga în calcule la sânge. Creșterea salariului minim pe economie la prima vedere e un semn bun. Pentru că înseamnă creștere. Însă taxele pe salarii sunt foarte mari. Au fost mereu foarte mari. Nu are legătură cu un guvern sau altul. Discuția asta nu e în zona politică. Nu mă bag în această zonă.

Creșterea salariului minim pe economie reprezintă un cost mai mare atât pentru angajați cât și pentru angajatori. La firmele mici și mijlocii e cea mai mare problemă. Firmele mari și corporațiile nu prea au angajați cu salariul minim pe economie așa că pe ei îi afectează mai puțin. Momentan.

Însă nu toți sunt firme mari sau corporații. Există și mici antreprenori cu 2-3 angajați sau companii mijlocii cu câțiva zeci de angajați. Companii care nu au neaparăt un profit colosal în urma activității lor, dar care să străduiesc să facă antreprenoriat în România. Ideea e că această măsură, aparent benefică la prima vedere, crește substanțial cheltuielile unei companii.

Este suficient să vă jucați un pic pe site-ul calculatorsalariu.ro și vă veți da seama de impact.

În acest moment salariul minim pe economie brut este de 1.250 lei, adică vreo 278 de euro. Din el, angajatul plătește la bugetul de stat 325 de lei. Da, angajatul plătește banii ăștia chiar dacă angajatorul face reținere la sursă și plătește el în locul lui. Astfel, angajatul primește salariu net 925 lei (bani în mână).

Totuși, pentru un salariu brut de 1.250 lei, salariul complet (care reprezintă costul total al angajatorului cu salariul) este de 1.538 lei, pentru că angajatorul plătește la rândul său la stat 288 lei. Ca să facem un rezumat: pentru ca un om să aibă pe cartea de muncă 1.250 lei brut este nevoie de 1.538 lei. Din acești bani angajatul vede doar 925 lei, iar restul de 613 lei pleacă la stat (325 lei de la angajat și 288 lei de la angajator). Probabil că dacă un angajat ar fi obligat să-și plătească singur din buzunar dările către stat de câte ori primește salariul ar fi o nouă revoluție adevărată în România, dar asta e altă poveste. Iată și un print screen cu simularea mea de salariu.

Salariu minim pe economie ianuarie 2017
Salariu minim pe economie ianuarie 2017

Nu mă înțelegeți greșit. Este normal să plece bani către stat. Din banii ăia beneficiem de anumite servicii sociale. Nu se poate trăi altfel într-o țară. Că s-ar putea administra mult mai bine banii ăia în folosul cetățeanului este iarăși altă poveste despre care nu vom discuta acum, că…

După creșterea salariului minim pe economie în 2017

Păi, se întâmplă cam asta.

Salariu minim pe economie februarie 2017
Salariu minim pe economie februarie 2017

Vă las pe voi să faceți socoteala angajat și socoteala angajator. Dacă vi se pare o diferență mică, înmulțiți vă rog cu numărul de angajați acea diferență. Și vedeți cu cât cresc cheltuielile per total.

Lunar.

Din ce am auzit în piață majoritatea IMM-urilor se pregătesc deja de restructurări sau scăderea unor beneficii pentru angajați ca măsură de supraviețuire. E singura lor măsură ”din scurt”.

Disclaimer

Majorarea salariului minim pe economie are și o parte bună. Pentru că scoate ”la alb” anumite chestii. Știu că din păcate sunt mulți angajați abuzați de patroni prin diverse metode, iar astfel de măsuri îi obligă pe unii patroni să mai facă un pas spre normalitate. Îmi place să sper că ăsta a fost și scopul măsurii din spatele acestei mișcări făcute de noul guvern.

Însă articolul meu nu face referire la acei angajatori mârșavi care mereu au fost ca apa și au găsit o cale să curgă pe unde le este mai ușor. Acest articol face referire la o provocare economică cu care angajatorii și antreprenorii autentici români se vor confrunta la modul cel mai real începând cu luna februarie. Și credeți-mă că există și antreprenori serioși.

Iar pe unii dintre ei (cei din zona IMM – nu toți) măsura asta de creștere îi va afecta. Dar nu mă gândesc doar la ei. Mă gândesc la angajații lor. Oameni buni care vor fi dați afară sau vor avea de suferit din punct de vedere beneficii salariale. Oameni care în primă fază s-au bucurat de această creștere care de fapt înseamnă o povară grea pe care nu toți antreprenorii o pot duce.

Pentru că de data asta nu mai depinde de antreprenor, ci de sistem. Și ca antreprenor poți să te joci cu sisteme de motivare, dar nu te poți juca cu legi sau medii economice pe care nu le poți controla. Așa că te adaptezi și mergi înainte ca și până acum, indiferent de cine cum și cât.

Marire salariu minim pe economie 2017

18 comentarii la „De ce mărirea salariului minim pe economie în 2017 va avea și efecte negative”

  1. nimeni nu vorbeste de „artificiile” pe care le face orice „angajator”..de la a contabiliza tot ce-itrece prin minte..de la tot felul de cheltuieli care nu au ca efect crsterea productivitatii sau de a produce profit ..intentia este de a creste cheltuilile si evident de a diminu profitul impozabil…se dau la contabilitate de la telefoane, ochelari de vedere, facturi cu excursii, mobila de uz personal..etc…nu trebuie sa le plangem de mila ..de aceea mi se pare o idee buna de a impozita cifra de afaceri..nu mai conteaza ce cheltuieli o sa faca patronul, ci se impoziteaza ceea ce vinde (evident prin casa de marcat)..sant multe societati care de ani de zile merg pe pierdere dar in soldul creditor al „aportului personal”(asociati conturi curente ) au sume astronomice…sume care provin practic din evaziune…(alte venituri nu are patronul) de aceea ar trebui si aceste sume aduse ca aport personal sa fie impozitate (daca nu sant justificate ) si cu cote de impozit mult mai mari…sa aveti o zi buna

    Răspunde
    • Firmele care merg în pierdere pe hârtie și fac artificii ar trebui să dispară. Mai ales că acum la contracte mari partenerii de afaceri te studiază înainte să cumpere de le o firmă. Se uită la profit. Mai mult, am înțeles că în cadrul licitațiilor nici nu ai voie să intri dacă nu ai profit.

      În rest, aș scrie și despre acest subiect, dar recunosc că nu știu mare lucru despre el.

      Răspunde
      • Faptul ca esti pe pierdere nu e neaparat un lucru rau, poate insemna o investitie, care in final iti scade profitul…artificiile contabile de care vorbește Viorel la fel, atâta timp cat legislatia fiscala le permite mi se pare ca normal ca eu dc sunt un administrator de firma bun sa profit de ele….dar mai sunt care sar calul, ca peste tot

        Răspunde
        • Da, de sărit calul vorbesc și eu. Așa este, când tot te extinzi cu locații sau unități de producție noi de la an la an, e normal că investești.

    • Aportul personal vine din dividente sau din salar care au fost impozitate o data. Acest aport e necesar cand viteza de rulare a banilor in firma e mai mare decat scadenta facturilor intrate, sau in caz de lipsa de lichidități ceea ce in Romania la o firma mica se întâmplă destul de des, mai ales daca iei o țeapă de la un client.

      Impozitarea de care tot vorbim a fost creata de cei bogați si prezentata celor saraci ca o metoda de a lua de la cei bogati si a da la cei saraci, dar cei saraci platesc întotdeauna, iar cei bogați prin metode legale pot evita să plătească sau chiar daca platesc, platesc cât unul cu venituri medii

      Răspunde
  2. Salariul minim pe economie este o mare prostie. Nu ar fi fost mai ușor să lăsăm companiile să ofere salarii competitive? LIDL nu a fost forțat de autoritățile române dar a mărit salariul la 3000 de lei, astfel s-a diferențiat de concurență și pentru orice angajat în retail obiectivul va fi să fie angajat la LIDL. Dar în condițiile actuale, mulți salariați care nu erau plătiți cu salariul minim pe economie vor fi ajunși din urmă de cei cu salariu minim, pentru că lor nu li se va mări salariul pentru că angajatorul are cheltuieli mai mari cu cei care sunt deja la minim.

    @Emil Călinescu, treaba aia nu e o tembelitate. Dacă ar fi așa de ce angajații își plătesc singuri impozitele? De ce nu li se rețin de la sursă și le plătește angajatorul? Este fix același lucru. Cum ne plătim facturile și impozitele cred că putem fi în stare să ne plătim și niște taxe salariale. Poate ar fi alta mentalitatea românului după ce dintr-un brut de 2500 de lei mai rămâne cu 1500 în mână. Poate abia atunci s-ar trezi la realitate și nu s-ar mai uita la RTV și A3.

    Răspunde
    • Generalizarea asta cu RTV/A3… cand si ceilalti manipuleaza, dar pentru alt target ma lasa rece, Gabi. Ca iti dai tu seama de faptul ca aia fac manipulare pentru alt target.

      E o idee cu plata de catre angajat, dar.. in America…. cati sunt fara asigurare sociala si fara taxe platite?

      Răspunde
    • Salarul minim e ok sa existe pentru zone slab dezvoltate, unde sunt puține locuri de munca.
      În orașe mari sunt foarte putin care lucrează efectiv pe salarul minim, majoritatea care e angajata pe salar minim ia diferența „la negru”.
      Masura cresterii salarului minim este gandita ca sa aduca bani la buget pentru promisiunile electorale facute, dar posibil sa aiba efecte adverse, multinaționalele care fac productie in Romania isi vor muta productia la Est, in Moldova sau mai departe chiar si noi vom ramane cu niste șomeri care tot de la buget vor trebui plătiți. Lucratorul pe salar minim o sa aiba o bucurie de scurta durata deoarece în viitorul apropiat isi poate pierde locul de munca, angajatorii fiind fortati sa optimizeze munca, si de asemenea costul cosului zilnic de cumpărături creste, plus tot ce se calculeaza pe baza salarului minim ( amenzi de ex.)
      Legat de ce zicea Gabriel, ca statul ar putea incasa contributiile direct din contul angajatului, eu sincer nu as vrea asta, avand in vedere ca statul nu poate face o poprire ca la carte daca ai mai multe conturi, asta pe langa alte gherle care le da si pe care le-am intalnit.
      Scopul meu ca angajat este sa imi cresc valoarea personala pentru a nu fi nevoit sa muncesc pe salarul minim.

      Răspunde
      • Salariul minim exista in orice stat si este instrumentul prin care statul poate interveni in sectorul privat. Mi se pare firesc ca o relaxare fiscala sa vina la pachet cu cresterea salariului minim. Tu, ca angajator, imi platesti mai putin mie, ca stat, asa ca eu, stat, ma asigur ca acea diferenta se duce la angajat si nu ramane la tine.

        Nu stiu calculele economice exacte, stiu doar ca asa s-a intamplat peste tot in lume.

        Răspunde
        • Tocmai ca nu e o relaxare fiscala, angajatorul plateste si la angajat mai mult, ceea ce e bine dar plateste si la stat mai mult. Plus ca daca esti administrator de firma care ai castigat o licitatie cu statul pentru niste servicii pe mai multi ani, ultimii 2 ani cu maririle salarului minim te-au bagat in faliment. Daca esti de buna credinta si nu esti afiliat politic, contracrele sunt fixe si nu se ajusteaza in functie de salarul minim

        • Suedia, Danemarca, Islanda, Norvegia și Elveția. Astea sunt 5 țări care nu au salariu minim pe economie. Însă e o diferență majoră de cultură și de educație în aceste țări :)

  3. Vad ca multi bloggeri, si la Zoso am vazut, sustin tembelitatea cu plata de catre angajat, personal, a tuturor taxelor. Masura ar fi o revolutie, dar ar fi mare si curata tampenie.

    Gandeste-te: niste oameni fara pregatire economica vor trebui sa faca o chestie pe care, pana acum, o facea angajatorul. Vor sta la cozi, vor trebui sa completeze formulare, vor trebui sa aiba aceasta grija luna de luna. Momentan firmele au contabili, au oameni specializati in asa ceva. Ar fi un dezastru sa faca asta oamenii.

    Gandeste-te si la cozile care s-ar face, dar gandeste-te si ca unii oameni nu-s buni pt asa ceva. Nu vorbesc de cei fara studii superioare, care si-ar prinde instant urechile, aia e cert. Dar gandeste-te asa: unii angajati isi fac bine treaba pentru ca nu au alta grija decat sa faca acel lucru. Daca luna de luna ar avea de facut asa ceva, pe langa faptul ca si-ar lua liber de la munca (ghiseele anaf nu-s deschise dupa 6), deci angajatorul ar fi afectat, ar avea si o grija in plus.

    Deci masura, „revolutionara”, ar fi un dezastru absolut.

    Răspunde
    • Îți dai seama că nici eu și nici Vali nu ne-am referit la chestia asta pe bune. Mă refer la ghișee și cozi. Având în vedere tehnologia actuală se poate face reținerea direct de pe card cu o debitare directă.

      Apoi, legat de lipsa de cunoștințe de care zici tu… asta e una dintre cele mai mari probleme ale țării noastre. Lipsa de cunoștințe, lipsa de informare corectă din mai multe surse, nepăsarea, ignoranța…

      Oamenii care iau un salariu trebuie să cunoască măcar felul cum acesta este impozitat.

      Răspunde
        • Emil, eu la firmă asta fac. Intru pe HomeBank și îmi plătesc impozitul online. Stai liniștit că nu bagă nimeni pe gât nimic. Nu se va întâmpla chestia asta cel puțin în următorii 20 de ani.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.