Diego Maradona și Lionel Messi, cei mai mari decari din istorie sunt un pariu pentru nemurire în cifre și recorduri.
Maradona sau Messi, o comparație a geniilor, pe cifre și nu numai
O comparație între probabil cei mari ”decari” din istorie nu a fost mai niciodată mai actuală, din păcate, decât acum, în contextul dispariției premature al lui Diego Maradona și asta îngreunează și mai mult obiectivitatea unei asemenea încercări.
Cifrele trebuie puse mereu în context
Dacă admitem că un verdict va rămâne oricum unul subiectiv, alterat în bună măsură și de generația din care face parte, și dacă această comparație este văzută ca un prilej pentru a ne extinde cunoștințele, obiectivul va fi atins.
Premii și trofee
- Numerele reci îl dau câștigător clar pe Lionel Messi și asta nu era greu de intuit chiar și fără a avea statisticile în față.
- Actualul jucător al Barcelonei are 10 titluri ale Spaniei, în timp ce Maradona a bifat 3 titluri interne de campion, în țările în care a evoluat
- Messi a triumfat în zece competiții intercluburi internaționale, în timp ce El Pibe de Oro o singură dată.
- Messi este în spate doar la capitolul echipă națională, cu care nu a câștigat nimic notabil, în timp ce Maradona a devenit campion mondial în 1986, competiție organizată în Mexic.
Dacă vorbim despre premiile individuale, cifrele sunt iarăși în favoarea lui Messi, dar trebuie puse în context:
- Messi deține recordul a 6 Baloane de Aur, însă până în 1995 Maradona nu ar fi putut să primească acest premiu, pentru că abia atunci li s-a permis fotbaliștilor din afara Europei să participe, iar în 95 Maradona avea aproape 36 de ani.
- În ceea ce privește premiul FIFA Jucătorul anului, acesta a fost creat abia în 1991, cand Maradona avea 31, distincție pe care Messi a primit-o de două ori.
- Cât despre cel mai bun jucător din competiția internă, iarăși greu de făcut o comparație, având în vedere că Messi a fost desemnat de 8 ori cel mai bun jucător din La Liga, în timp ce în Italia, unde a evoluat cea mai mare parte a carierei Maradona, acest premiu a început să fie decernat abia din 1997, când Maradona deja nu mai evolua.
Ca o paranteză, cota lui Messi de deveni iarăși golgheterul Spaniei în sezonul 2020/2021 nu este acum foarte ridicată, și pentru a alege cea mai bună ofertă merită să vezi recenzia pentru betano romania, așa cum o indică și expertul Constantin Mazilescu, autorul al cărui profil poți să-l vezi aici.
Câte goluri are fiecare?
Maradona este depășit clar de Messi la acest capitol, adunând peste 700 de goluri pentru echipă și națională, capitol la care este depășit de doar șase jucători.
Maradona are cam jumătate din acest număr, cu 357 și a fost cel mai bun marcator al clubului napoletan pentru aproape trei decade, până când Hamsik l-a depășit.
Maradona a fost golgheterul Italiei de 6 ori, de tot atâtea ori de câte a fost Messi în Spania.
În ceea ce privește golurile de la naționala Argentinei, pentru care amândoi au jucat ani de-a rândul, Maradona a înscris de 34 ori în 90 de apariții, în timp ce Messi a bifat 70 în 139.
Meciuri memorabile
Maradona a fost remarcabil în momentele cheie, atât pentru națională cât și pentru echipa de club.
De la celebrul meci împotriva Angliei, în care a înscris și cu mâna, până la golul decisiv împotriva lui AC Milan din 1987, în lupta pentru campionat, sau golurile extraordinare în porțile lui Juve, Bayern și Stuttgart în drumul spre câștigarea Cupei UEFA doi ani mai târziu.
Messi însă la acest capitol are un alt rival de temut și nu e argentinian.
Messi a înscris în mai multe finale de Liga Campionilor și doar Ronaldo (67) îl depășește la capitolul goluri în faza eliminatorie a celei mai importante competiții inter cluburi, unde Lionel a strâns 46.
În plus, Messi este deținătorul recordului de pase decisive în faza eliminatorie a Ligii Campionilor, cu 14, arătându-și calitățile de număr 10.
Mențiuni de făcut
Adaptabilitatea este un subiect important, nu doar în discuția Messi-Maradona, ci și în cea legată de cel mai bun fotbalist din istorie.
Este un capitol unde Maradona ar trebui să primească mai multe ”puncte”, pentru că aproape oriunde a fost a excelat și aici intră și cele 2 sezoane petrecute la Barcelona, pentru care a înscris de 38 de ori în 57 de apariții, câștigând și Cupa Spaniei.
Messi totuși pierde teren în fața marilor rivali, inclusiv al lui Ronaldo, fiind toată cariera sub culorile aceluiași club, pentru aproape 16 ani – și poate de aceea este acum tentat să accepte o plecare la Manchester City, în Premier League.
Messi, un exemplu și în afara terenului
Viața extra-sportivă a fost mereu subiect de presă în cazul lui Maradona și asta i-a afectat imaginea, deși fanii din întreaga lume și în special cei din patria sa au părut să fie mult mai indulgenți decât jurnaliștii.
Messi, un familist convins, fără derapaje în pregătire sau teste pozitive de doping, poate fi doar amendat – și a și fost – la capitolul evaziune fiscală, după un proces de notorietate, pe care acum l-a lăsat în spate odată și cu o notă de plată de câteva milioane de euro.
f bun articolul. bravo
Mulțumesc!