Lasă că are frâne, dacă nu, să se ducă la pușcărie

Există oameni proști peste tot așa cum există și oameni deștepți peste tot. Există șoferi buni, există șoferi proști. Există pietoni buni, există pietoni proști.

În Galați au fost în ultima vreme destul de multe accidente în care au fost implicați pietoni. Unii dintre ei aflați pe trecere, alții nu. Sunt ferm convins că în majoritatea situațiilor vina e undeva la mijloc, chiar dacă șoferul și-o ia de fiecare dată.

Consider că este nevoie de un strop de educație suplimentară in privința circulației rutiere. Nu știu, nu vreau să supăr pe nimeni, dar parcă cei mai buni și mai atenți pietoni sunt tot posesorii de carnet de conducere.

Din ceea ce observ pe străzi, tinerii sunt destul de atenți atunci când sunt singuri pe stradă. Elevii la fel. De fapt, singurul moment când sunt periculoși elevii e atunci când traversează în grup în apropierea școlilor unde învață, de multe ori aruncându-se pe trecere parcă ignorând faptul că ar putea veni un bou cu viteză și nu ar mai avea timp de frânare. Se numește conformism social sau instinct de turmă mai pe românește – e oarecum normal. Anyway, șoferii trebuie să fie atenți.

Însă cei mai periculoși dintre periculoși la capitolul pietoni sunt moșii și babele. Se aruncă pe trecere cu același avânt ca pe un scaun liber în tramvai sau autobuz. Apar atunci când te aștepți mai puțin aruncându-se cu o grabă atât de pronunțată încât zici că au de ajuns la o ședință CSAT. Mulți, foarte mulți trec pe roșu. La fel de mulți se enervează pe șoferii care îi claxonează atunci când trec pe roșu. Unii n-au nici un strop de rușine – stăm la semafor ca pietoni, e roșu – se uită în stânga și în dreapta și trec – atât eu cât și câteva doamne tinere ne uităm dezaprobator – îi doare undeva de cum ne uităm noi. Ironia sorții este că un șofer care a omorât pe cineva pe trecerea de pietoni este privit ca o bestie. Și merită asta. Dacă ești teribilist, neatent sau pur și simplu neîndemânatic trebuie să-ți asumi consecințele sau mai bine să nu te urci la volan.

Însă aceeași ironie a sorții prezintă ca pe un adevărat martir un pieton care a fost lovit de o mașină atunci când el trecea prin loc nepermis. Ceva de genul vai săracul! Ok, e clar că nu te poți bucura în nici o condiție de moartea cuiva. E inuman. Însă la șoferul nevinovat care a fost în locul nepotrivit la momentul nepotrivit cine se gândește? Omul a ăla cum va trăi cu o conștiință încărcată?

Cu alte cuvinte, expresia care m-a șocat, dar care dă titlul articolului: lasă că are frâne, dacă nu, să se ducă la pușcărie – pare desprinsă din creierul unui om fără instinct de conservare. Eu știam că oricât de proști am fi, instinct de conservare tot avem. Dacă dispare și ăla, nu vreau să fiu răutăcios, dar teoria selecției naturale e din ce în ce mai viabilă și la rasa umană. Este suficient să te gândești că mori ca prostul cu dreptatea în brațe sau că cel care te-a omorât va ieși la un moment dat din pușcărie, dar tu din mormânt niciodată.

Pietoni

Știu că mulți vor înțelege greșit acest articol și se vor supăra ca măgarul pe sat, dar sunt convins că există mai mulți oameni inteligenți decât ei, care au înțeles de fapt la ce m-am referit și că nu țin partea nici conducătorilor auto, nici pietonilor. Doar prezint fapte. Iar mulți pietoni cumsecade vă pot confirma cele povestite de mine pentru că ei sunt mult mai în măsură să facă asta.

9 comentarii la „Lasă că are frâne, dacă nu, să se ducă la pușcărie”

  1. La colț de stradă au dreptul pietonii să traverseze, dar prioritate au mașinile. Atenție! Indiferent că pietonul are de traversat doi metri sau zece.
    Atâta timp cât nu există trecere de pietoni, prioritate au mașinile.
    Doar că s-a format un fel de reflex atât la șoferi care opresc la colț cât și la pietoni care traversează absolut convinși (încă se și miră dacă nu îi lași) că acolo eu sunt dumnezeii.
    Fals.
    Dar când nu știi regulile…

    Răspunde
  2. Pai un sofer trebuie sa fie atent si la colturile strazilor prin care pietonii au dreptul sa sa traverseze insa au si obligatia sa arunci si un ochi peste umar – asa de control. Sau alt caz si mai ciudat in care femeile care au carut cu copil , il baga la inaintare pe strada iar ele raman pe trotuar. Multi prosti pe lumea asta!

    Răspunde
  3. O spun și eu asta de ani de zile că e foarte necesară implementarea unei ore de circulație pietonală în școli.
    Tinerii nu au permis de conducere și privesc situația dintr-un singur unghi, cel al lor, și interpretează foarte eronat legea cum că ei pe trecere au prioritate. Legea le spune doar atât, însă nu le spune că pot și muri cu prioritatea în buzunar. Nu le spune că ei se opresc mai ușor decât un autoturism, mai ales iarna.
    Nu le spune nici că trecerea nu e garantează nimic, nu s-au născut acolo și că prin traversarea străzii intervin și ei în circulație.
    Bătrânii încă trăiesc din amintiri, uită că nu mai trăiesc în vremurile ceaușiste, în care treceau trei mașini pe oră pe bulevard și putea prăji o slănină pe zebră până trecea următoarea mașină.
    Nu mă interesează câți vor sări la gâtul meu, dar foarte mulți pietoni chiar merită să fie călcați. Tineri care sfidător își întorc capul în direcția opusă, care nici măcar nu mimează că s-ar asigura înainte să pună piciorul pe trecere, oameni care forțează trecerea în orice condiții (când vezi că vine o singură mașină, lasă-l să treacă).
    Eu sunt șofer din 1996 și așa mi-am educat și copilul: să traverseze strict pe trecerea de pietoni, să nu forțeze traversarea dacă vede că mașina nu încetinește tocmai pentru că lui îi e mai ușor să se oprească decât șoferului și mereu mai bine să lase de la el și să nu se obișnuiască cu mentalitatea asta cum că „păi tot el se grăbește, cu mașina?!”.
    Nu suntem legați unul de altul, fiecare se grăbește în felul lui, nu e niciun concurs între pieton și șofer. Pietonul își are drumul său, nu trebuie să fie mai presus de cel al șoferului și nici invers.

    Răspunde
  4. Salut, Gabi!
    Fără să mă dau de partea cuiva, pot spune că deşi ştiu regulile de circulaţie din generală, DUPĂ CE MI-AM LUAT PERMIS (1993), am început să văd lumea cu alţi ochi. Inclusiv lumea şoferească!
    Da, am văzut multe în anii de când am permis şi le-am văzut cu alţi ochi.
    Cred că virusul general, e acelaşi despre care am tot zis pe blog şi se pare că Yamasha, este de aceeaşi părere cu mine: IGNORANŢA.
    Poate că forma paroxistică pe care o întâlnim mai des, este AROGANŢA.
    AROGANŢĂ = ORGOLIU + IGNORANŢĂ.

    Şi aici Gabi, poţi să te superi pe mine cât vrei, avem specimene din belşug în ambele tabere!
    Cât priveşte zona de vârstă, da, am remarcat şi eu o oarecare deplasare a incidentelor către vârstele peste 60 de ani, mai ales la pietoni şi în special cei fără permis de conducere.
    Îi înţeleg, e vârsta, oboseala, necazurile, gândurile care îi macină şi cred că de multe ori e şi dorinţa de a pune capăt unei vieţi chinuite. Am discutat cu mulţi oameni „în vârstă” şi aici e vorba despre aspecte delicate, care ţin mult de nivelul de dezvoltare al întregii specii umane.
    Încă ne comportăm ca Homo Raptor-Raptor, în proporţie de 80% din populaţia globului.
    Şi atunci, mai putem lua în discuţie aspecte secundare ca acesta, când de fapt cheia se află în AUTO-EDUCAŢIE?
    Să mai spun că majoritatea oamenilor consideră că învăţătura se termină după ce ai pus diploma în pioneze/ramă la capul patului?

    Răspunde
  5. Lipsa Educatie, lipsa respect pentru Lege … pentru ca, daca mai tin bine minte, chiar si la trecerea strazii prin locuri marcate TREBUIE sa te asiguri, dar n+am vazut nicio stire cu pieton amendat pentru ca a trecut ca boul pe trecerea de pietoni.

    Răspunde
  6. Ai dreptate in privinta mosilor si babelor. La fel fac pe oriunde s-ar afla, ei trebuie sa aiba prioritate. In autobuz, dupa ora 9,cand e vreme frumoasa, nu mai ai loc de ei; iar daca indraznesti sa stai pe scaun iti arunca o privire acra, de-ti vine sa cobori si sa o iei pe jos.

    Răspunde
    • Nu cred ca vorbim de mosi si de babe, poate ei ies in evidenta mai mult, eu zic ca este o anumita clasa de oameni fara educatie… Din pacate ei se reproduc si ii invata si pe cei mici sa faca la fel.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.