Din trafic: uită-te și în oglinda retrovizoare a celui din fața ta

Șofez (relativ) mult și des. Nu ca un om care muncește ca șofer, dar suficient de mult încât să mai învăț câte una, alta. Învăț zilnic.

Nu sunt un șofer bun. Uneori poate sunt mult prea precaut (deși nu există niciodată să fii mult prea precaut). Totuși, de curând mi-am dat seama că e important să te uiți și în oglinda retrovizoare a celui din fața ta. Ca să vezi ce face.

Pentru că am întâlnit alți participanți la trafic care vorbeau la telefonul mobil de parcă ar fi fost în altă lume. Și dacă vezi asta, poți să fii mai precaut când te angajezi în depășire sau schimbi banda și treci prin dreapta (știu, nu e voie să treci prin dreapta, teoretic). Pentru că unii se cred pur și simplu singuri pe șosea dacă văd că drumul e un pic mai liber. Și e bine să te păzești de ei.

Iar legat de benzile de circulație pe sens cred că am dezvoltat de acum o fixație. Am scris mai de mult articolul ăsta mai agresiv și apoi am compensat cu articolul ăsta mai prietenos.

Profit de această ocazie în care scriu un articol despre circulația auto pe drumurile patriei ca să încerc și o altă abordare față de cei care rămân fixați pe banda 2 fără motiv. O să încerc metoda scenariul :) Să presupunem că te cheamă Gigel.

Iar tu Giglele circuli în afara localității pe un drum cu două benzi pe sens. Adică banda 1 și banda 2. Drumul e bun. Fără gropi sau alte probleme pe banda 1. Ca să fiu și mai specific: nici un motiv pentru care nu ai circula pe banda 1, conform legii, odată ce nu mai sunt motive să circuli pe banda 2. Dragă Gigele, dă-mi voie să te întreb în condițiile astea: ce e în capul tău în momentul în care tot observi că lumea te depășește prin dreapta, adică prin banda 1, iar tu nu schițezi nici măcar un gest de a te întoarce liniștit pe banda 1?

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

4 comentarii la „Din trafic: uită-te și în oglinda retrovizoare a celui din fața ta”

  1. Gigel e de stanga. Asa a fost si tatal lui, de stanga, a primit gratis casa de la stat, i s-a dat mereu. Gigel a prins si el vremurile cand aia de stanga ii dadeau si lui… Acum nu prea mai merge. Gigel a auzit ca saracul bunica-su a fost de dreapta si a sfarsit rau. Asa ca …Gigel e de stanga…acolo e drumul lui…nu poti sa-l tragi catre dreapta. Banda din dreapta.

    Răspunde
  2. Eu am alt sfat. Din experiența proprie.Eram în oraș cu mașina și am oprit sa intru în par area de la serviciu , asta trebuind sa fac stânga de pe banda 2 tăind sensul celălalt de mers. Am pus semnalizarea și am oprit deoarece din fata venea o caravana Coca Cola cu camioanele acelea mari și ochioase. Toată lumea era atrasa de imagine….Am căpătat de ceva vreme un obicei sa mă uit în oglinda retrovizoare când frânez sau când semnalizezi schimbarea direcției de mers. Așa am făcut și în acel moment și am avut surpriza sa îl văd pe șoferul mașinii ce venea din spate ca se uita la coloana de Coca Cola cu capul întors spre stânga în condițiile în care eu deja staționam …. când am văzut ca nu schițează nici un gest ca m-am vedea ce fac, am început sa claxoneze și am plecat în tromba de pe loc, mișcare ce ne-a salvat pe amândoi căci L-am văzut cum a tresărit și brusc a întors capul și m-a observat ce făcusem. A oprit imediat pe partea dreapta și a stat preț de câteva minute , cred ca sa își revină. Deci, uitai – va și în retrovizoare voastră când puteți la astfel de manevre ca sa nu aveți surprize. Drumuri bune!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.