De ce Nexus 6 va fi mai scump in Romania

Nu am terminat bine de publicat articolul în care anunțam o posibilă dată de lansare a Nexus 6 și ceva specificații tehnice, că mi-a venit în cap subiectul de anul trecut, subiect pe care l-am tratat pe larg în cazul Nexus 5 aici. Treburile rămân în continuare valabile. Am să vă spun și de ce.

(P) Obține reducere pe viață de -20% la comisioanele de tranzacționare crypto Binance folosind linkul meu de afiliere. Reducerea de -20% este reducerea maximă pe care probabil o poate oferi un afiliat Binance cu vechime. Acest material nu este un îndemn sau un sfat de investiții.

Nici nu a fost lansat că mă și grăbesc să spun că va fi mai scump în România. De fapt, va fi mai scump în toată Uniunea Europeană comparativ cu prețul pe care îl va avea în Google Play U.S.A. Mă grăbesc să afirm că Nexus 6 va fi mai scump în România decât în S.U.A. din aceleași motive pentru care și iPhone 5, 6, 7, 8 va fi mereu mai scump în România, din aceleași motive pentru care orice produs importat dintr-o țară non-UE va fi mai scump pe o piață UE, precum cea din România.

Mereu aud oameni care se plâng că magazinele online de la noi trag țeapă clienților cu prețuri exorbitante la telefoane. Ca să nu mai zic de cei care confundă prețul afișat mereu de Apple la lansarea câte unui iPhone cu prețul de liber. Fraților, acolo nu vedeți prețuri de liber. Prețuri de 199 dolari, 299 dolari etc. sunt prețuri de achiziție ÎMPREUNĂ cu un ABONAMENT NOU pe 2 ani la AT&T. Și cu siguranță abonamentul NU e de 6-10 dolari pe lună, ci mult mai scump. Să mă corecteze cineva dacă greșesc și am luat-o pe arătură.

Să revenim la prețul lui Nexus 6 în România. Dacă ar fi să fac o estimare pur personală, cred că prețul lui Nexus 6 la liber va fi în jur de 2.000 lei. Poate puțin peste 2.000 lei având în vedere specificațiile tehnice.

Atunci când Google fabrică un telefon sau orice alt produs Nexus, nu au nici o intenție să-și concureze partenerii care vând smartphone-uri de top precum Samsung Galaxy S5, LG G3, Samsung Galaxy Note 4 etc. Asta înseamnă că pe anumite avantaje competitive (gen aplicațiile proprietare Samsung care vin la pachet cu dispozitivele lor) sau diverși senzori și facilități complet inutile… nu vor concura (vor merge pe noțiunea de ”keep it simple”).

Și istoricul ne arată că nu vor concura nici pe preț. Lucru bun pentru noi, consumatorii, și inteligent față de partenerii care aduc sistemul lor de operare (Android) în buzunarele multor oameni. Prețul pentru Nexus 6 în S.U.A., mai ales în Google Play, va fi cel mai mic. Prețul pentru România la Nexus 6 va fi mult mai mare din cel puțin 3 considerente care vor impune prețul final (aspecte cu care merită să vă obișnuiți de acum pentru că țin mai mult de legile UE și mai ales de legile române în vigoare, nu numai de comerciant):

  1. Taxele vamale. Dacă imporți direct un produs dintr-o țară non-UE (așa cum e S.U.A.) într-o țară UE (așa cum e România) se aplică taxe vamale fraților. Mai mici, mai mari, în funcție de protocoalele comerciale între statele membre UE și statele non-UE, dar tot se aplică. Un ceva % tot se va adăuga la prețul de intrare.
  2. TVA. În anumite țări valoarea TVA e mai mică, în alte țări e mai mare. În România valoarea TVA e 24%, iar în cazul persoanelor fizice aceasta este resimțită direct în prețul plătit. Nu poate fi dedusă, că tu Gică nu ești firmă plătitoare de TVA care achiziționezi produsul și ți-l treci pe cheltuieli, dotări etc. Ești doar Gică, cetățean de rând. Adică, preț mai mare :) Că așa e legea și nu ține de magazinele online.
  3. Taxe de transport. Chiar dacă aduci 10 containere cu chestii din China tot te costă ceva transportul. Chiar dacă îți zic chinezii că îți dau ei moca transportul, fi-ți siguri că tot îl adaugă ei pe undeva prin prețul de achiziție atunci când ofertează. Așa e și în cazul ăsta. Orice transport de la A la B costă.

Toate cele trei elemente menționate mai sus fac parte din prețul de intrare a unui produs la care se adaugă un adaos în jur de 10-15% în cazul telefoanelor mobile (nu se merge cu adaosuri mai mari pentru că e o piață ușor de comparat unde toți se bat ca chiorii pe preț, spre deosebire de piața fashion unde cu greu poți să compari produsele între ele). Poate și ceva taxe eco. Și așa ajunge să se formeze prețul de vânzare a unui produs care respectă scenariul de mai sus. Și așa va ajunge să se formeze și prețul de vânzare la Nexus 6.

Pret Nexus 6 Romania

4 comentarii la „De ce Nexus 6 va fi mai scump in Romania”

  1. Asta e, la noi sunt taxele vamale + TVA-ul (care e cel mai mare din Europa daca nu ma insel) + ce isi mai pastreaza fiecare, ca daca tot le vand trebuie si ei sa faca un ban.
    PS: acum 1 saptamana cam asa s-au lansat doua placi video noi, GTX 970 si 980. 970-ul e 350 de dolari in America. La noi am vazut-o la 1600 de lei acum cateva zile. Ieri am verificat din nou si acelasi model e 1700 de lei.. nu vreau sa spun in ce magazin era, dar era unul cunoscut. Probabil o vrea si ei sa faca mai mult profit acum cand d-abea s-a lansat.. who knows

    Răspunde

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.