Nexus 5

De ce Nexus 5 ajunge cu preț mai mare în România?

Fie că vorbim de Nexus 5, ultimul model de iPhone lansat sau orice gadget dorit, apare de multe ori o mare frustrare legată de preț. De ce Nexus 5 e atât de scump în România? De ce iPhone 5S e atât de scump în România? De ce? De ce? Magazinele online vor să ne tragă țeapă! Ei bine, nu! Magazinele online nu vor să ne tragă țeapă. În cele ce urmează am să vă explic cum stă treaba cu diferența de preț pentru Nexus 5, iPhone 5S și alte produse electronice care deși în S.U.A. sunt mai ieftine, în România și în general în Europa vin mult mai scumpe. Veți vedea că explicația este destul de simplă ;).

Dacă tot s-a lansat recent am să iau exemplul Nexus 5. Acesta costă 350 de dolari pe Google Play S.U.A., magazin online la care noi, românii, nu avem acces. Multă lume se plânge că la eMAG prețul e mult mai mare – poftiți aici. Nu am să susțin eMAG în acest articol. Am scris deja în articolul în care vă prezint primele poze cu Nexus 5 imediat după ce mi-a sosit că sunt deja alții care au cel mai mic preț din România – poftiți aici. Bun, deci Nexus 5 este vândut cu 350 de dolari în S.U.A., iar în România este vândut cu echivalentul a 636 de dolari, adică încă puțin și era preț dublu. Asta înseamnă cam 471 de euro. Este și normal să se revolte lumea fraților când diferența de preț este atât de mare.

Dar există o explicație :)! Pentru un produs comandat din S.U.A., China sau altă țară non-UE schema simplă de import pentru omul obișnuit care comandă de pe net arată așa:

 • Pentru produse între 1 – 10 euro nu se plătește TVA (24%) și taxe vamale.
 • Pentru produse între 10 – 150 euro se plătește TVA (24%).
 • Pentru produse peste 150 euro se plătește TVA (24%) și taxe vamale.

Acum, pe baza acestor calcule, hai să aducem Nexus 5 în România. Plecând de la un curs dolar de 3,3 lei (rotunjit), 350 de dolari înseamnă 1.155 lei. La cei 1.155 lei se adaugă 45 de dolari taxa de transport cu asigurare (că fără asigurare la 25 de dolari crede-mă că nu vrei să ți se trimită și nici nu știu dacă trimit așa). Ajungem la 1.303,50 lei. La cei 1.303,50 lei se adaugă minunata cotă TVA de 24%. Calculați pentru valoarea produsului dorit – cu cât aceasta e mai mare cu atât 24% înseamnă mai mult :). Să revenim. Cu tot cu TVA ajungem la 1.616,24 lei. E tot un preț mai bun față de cel din România, dar… apare marele dar. Ați uitat de taxele vamale? Nu știu dacă se adaugă la valoarea totală cu sau TVA, cu sau fără transport, dar taxele vamale cresc din nou prețul produsului comandat.

În concluzie, îți vei aduce din afară (cam la același preț din România) produsul dorit pe cale oficială (aceste calcule nu sunt valabile pentru cei care au pile și relații prin afară care să le trimită direct :)) cu un preț apropiat de cel din România, dar vei aștepta pentru acesta între 2 și 4 săptămâni. Plus de asta nu știu cum stă treaba cu garanția (teoretic ar trebui să fie internațională și să fie totul ok, dar corectați-mă dacă greșesc). Eu mi-am comandat Nexus 5 din România și nu-mi pare rău, chiar dacă m-am împrumutat din două surse diferite doar ca să-l cumpăr imediat după lansarea oficială :). Vă recomand să faceți calculele pe care trebuie să le faceți să adunați sau să scădeți cu nivelul de confort, să faceți rost de bani și să vă cumpărați produsul mult dorit, fie că o faceți din afară sau din România.

Nexus 5

Nexus 5, înainte să-i dau foliile jos de pe el :)

About The Author

Gabriel Ursan

Blogger la GabrielUrsan.ro, om de marketing online și dezvoltare într-un grup de companii. Pasionat de online și tehnologie. Soț și tată (de fetiță). Vesel, ambițios, optimist. Apropo, ăsta e linkul meu de afiliere dacă vrei să cumperi ceva. Detalii despre publicitate pe blog găsești aici.

18 Comments

 • Pato Basil

  Reply Reply 04/11/2013

  daca ajunge la 1700 de ron si ei mai adauga 400 de ron, un adaos de 35%+ mi se pare enorm pentru un telefon…nesimtit. Adica nu e masina de lux sa-ti permiti sa pui adaos, ar trebui sa te bucuri pe volum vandut nu pe valoare castigata pe item. Eu asa gandesc, poate scoala mea de marketing lipseste in momentul asta.

  • Gabriel Ursan

   Reply Reply 04/11/2013

   Pato, tu n-ai citit că nu ajunge la 1.700 lei :)? Uite, că văd că tot ești supărat pe sistem, îți zic în cunoștință de cauză chiar dacă risc să nu fie bine că dau aceste info :). LG aduce Nexus 5 pe cale oficială în România cu prețul de 350 euro FĂRĂ TVA, adică 434 euro CU TVA. Asta înseamnă cam 1.900 lei preț de achiziție resseler (eMAG, GSMRoShop.ro etc.). Unii își pun 60 lei adaos, alții 200 lei. Oricum, puțin pentru un astfel de device. Dacă nu era atât de dorit de lume, crede-mă că se puneau adaosuri mai mari.

   În general, adaosurile practicate în online pentru smartphones sunt cuprinse între 5 și 12-14%. Asta dacă vrei să fii competitiv.

   • Pato Basil

    Reply Reply 04/11/2013

    Inteleg dar cand vezi doar gogosile e frustrant!

    • Gabriel Ursan

     04/11/2013

     S.U.A. e plină de gogoși ce-i drept. Și începe de la polițiștii americani :).

 • Petre

  Reply Reply 04/11/2013

  Mai asteptam putin si poate il luam mai ieftin de prin alte tari din europa …:)

  • Gabriel Ursan

   Reply Reply 04/11/2013

   Se poate lua din Italia sau Spania. Oricum, abia la anul pe vremea asta când va apărea probabil Nexus 6, prețul la Nexus 5 va scade pe la 1600 – 1700 lei, dar la 1200 – 1300 lei nu va ajunge niciodată, cum nici Nexus 4 nu a ajuns în acest moment :).

   • Iulian Sandu

    Reply Reply 04/11/2013

    vezi aici cat e un nexus 4 la ora actuala
    http://www.123gsm.ro/LG-c5.htm

    • Gabriel Ursan

     04/11/2013

     Mișto. Aseară când am scris articolul nu era modificat prețul încă. Probabil l-au modificat în dimineața aceasta. @Pato, îmi retrag cuvintele – Nexus 4 s-a ieftinit.

    • Pato Basil

     04/11/2013

     La prietenii mei Emag nu s-a ieftinit nimic, ca-l urmaresc de cateva luni :D

    • Gabriel Ursan

     04/11/2013

     Nici nu se va întâmpla :). eMAG nu e un magazin ieftin, știi prea bine. E un magazin de calitate care oferă plus valoare. Atâta vreme cât are un brand puternic și un proces de afliliere în spate, eMAG nici nu dorește să se promoveze ca fiind ieftin :).

    • Pato Basil

     06/11/2013

     uite ca s-a ieftinit cu vreo 200 de ron ala de 16 gb, ca ala de 8 nu-l mai au pe stoc

    • Gabriel Ursan

     06/11/2013

     Am văzut, am văzut, ți-am și scris :)

 • Mihai Serban

  Reply Reply 04/11/2013

  LG nu ofera garantie internationala pentru produse. Daca l-ai luat din SUA atunci acolo trebuie sa il duci pentru garantie. Asta e singurul lucru care ma tine pe mine momentan sa il cumpar prin servicii gen comGateway. Nu ar fi o problema asta daca nu ar fi aparut pe forumuri cumparatori care au spus ca au primit telefonul cu pixeli morti (Telefoanele au fost inlocuite pe baza garantiei si utilizatorii sunt multumiti). Ca sa il iei din SUA trebuie sa risti putin, chiar daca te ajunge la 1500 de lei varianta de 16gb.

  In plus, versiunea din SUA nu suporta banda 4G/LTE din Europa deci daca il cumparati de acolo luati-va gandul de la 4G.

 • Cristian

  Reply Reply 04/11/2013

  De fapt calculul corect este astfel:
  (pret telefon + transport) = total in vama, la care se aplica taxe vamale si TVA.
  Importatorii nu aduc la bucata, asa ca transportul poate avea o pondere de 3-5% din pret.

  • Gabriel Ursan

   Reply Reply 04/11/2013

   Să înțeleg că e și mai scump în acest caz pentru că TVA-ul și taxele vamale se aplică la suma dintre prețul produsului și costurile de transport, nu numai la prețul produsului? Mulțumesc pentru promptitudinea răspunsului.

 • autocriticzbert

  Reply Reply 04/11/2013

  Electronicele sunt scutite de taxele vamale.

 • Robert

  Reply Reply 04/11/2013

  Am gresit generalizand. Ma refeream la cazul telefoanelor mobile, import US.http://goo.gl/9ftvup

  • Gabriel Ursan

   Reply Reply 04/11/2013

   Mulțumesc pentru mențiune! Deci nu am întrebat degeaba pe grup :).

Leave A Response

* Denotes Required Field