Cum să scapi mai repede de ratele la Prima Casă

În 2011 am făcut un credit de tip Prima Casă. Pe vremea respectivă se dădeau în euro, acum înțeleg că se acordă în lei. Principiul e același. Nu voi intra într-o discuție fără ieșire de tipul: ”Chirie vs. Rate” pentru că există nenumărate argumente pro și contra pentru ambele opțiuni.

Însă înainte de a merge mai departe și de a povesti cum ne-am propus noi să scăpăm mai repede de ratele la Prima Casă, nu pot să mă abțin să nu spun părerea mea despre chirie și despre un credit pentru Prima Casă. După cum spuneam, ambele opțiuni au avantaje și dezavantaje. Nu le voi enumera pe toate.

Chiria are avantajul libertății și nu îți reduce oportunitățile. Azi ai un super job în Galați, mâine te poți muta în București, iar poimâine în Las Vegas. Chiria nu te leagă emoțional de vreo proprietate imobiliară, iar atâta vreme cât ești tânăr și în putere, merită să experimentezi oportunități de dezvoltare fără să ții cont de orașul în care te afli. Ăsta ar fi unul dintre avantajele chiriei.

În ceea ce privește dezvantajele, menționez că cel mai mult m-a deranjat pe mine cât am stat în chirie e că nu am putut să aduc modificări apartamentului în care stăteam după cum îmi doream. Ba nu era de acord proprietarul, ba nu îmi venea să bag bani într-un imobil care nu era al meu și în care nici nu știam cât urma să mai stau.

Așa că în 2011, după mai bine de un an de relație cu Irina, ne-am dat seama că putem face lucruri frumoase împreună și ne-am înhămat la Prima Casă pe 30 de ani. Stăteam deja împreună de ceva vreme, ne înțelegeam bine, eram tineri, aveam joburi stabile și perspective bune pentru viitor.

Bineînțeles, niciodată nu mi-am pus obiectiv ca să termin ratele în 30 de ani, ci în maxim 10. Lucru care se apropie de adevăr, chiar mai devreme de 10 ani aș putea zice. Am plecat la drum cu gândul ăsta. Să fim serioși, 30 de ani este o perioadă mare din viața unui om și oricât de responsabil și încrezător ai fi, este greu să concepi că vei trăi următorii 30 de ani într-o formă de sclavie modernă (e doar o figură de stil – însă fără rate unii dintre noi chiar nu se pot descurca altfel).

Despre rate și riscuri discuția este iarăși lungă. Însă eu consider împrumuturile o formă de a te descurca la început. Este la fel ca într-un business. Ai nevoie de finanțare pentru start-up, ca ulterior să rambursezi mai repede suma împrumutată. Plus că în business noțiunea de linie de credit este foarte des întâlnită dacă vrei să te dezvolți. Dacă ai un plan bine pus la punct și niște obiective, noțiunea de împrumut nu trebuie să te sperie. Mai ales dacă iei mult în calcul și termenii și condițiile împrumutului, nu doar suma de bani împrumutată.

Cum scapi mai repede de ratele la Prima Casă

Cum scapi mai repede de rate la Prima Casa

Treaba e simplă dacă începi să câștigi mai mult. Începi să faci rambursări anticipate ori de câte ori ai niște bani pe mână. Atenție, rambursări anticipate cu opțiunea de scădere a perioadei, nu cu scăderea valorii ratei.

Tentația cea mai mare după ce începi să câștigi bani mai mulți este să rămâi în confortul unei rate foarte acceptabile (uneori mai mică decât o chirie) și să îți duci noul stil de viață mai confortabil. Eu nu zic că trebuie să renunțăm la stilul de viață. Adică la vacanțele de încărcare a bateriilor, la făcut chestii faine cu familia, la ieșit cu prietenii etc. Nu, la chestiile astea nu merită renunțat. Timpul este singura resursă irecuperabilă și nu merită să ne batem joc de el.

Însă există anumite economii pe care le putem face și pe care le putem direcționa astfel încât să plătim mai repede creditul pentru Prima Casă. Și nu e vorba doar că plătești mai repede, ci și mai eficient. Adică, pentru Prima Casă (cel puțin în momentul scrierii acestui articol) comisionul de rambursare anticipată este 0. Pe lângă faptul că nu plătești comision pentru rambursarea anticipată (deși tot ieși mai câștigat chiar dacă acesta există), dobânzile se aplică la sold.

Ecuația e simplă: cu cât dai bani mai mulți și mai repede, cu atât dobânzile sunt mai mici la sold (pentru că soldul scade). Adică, nu numai că scapi mai repede de credit, dar scapi și mai bine de credit. Mai exact, pe termen lung (durata creditului) în loc să plătești la final 53.000 euro pe 35.000 euro împrumutați, plătești mult mai puțin.

Exemplu de calcul rambursare anticipată Prima Casă

Rambursare anticipata Prima Casa

Rata mea este de 157,04 euro acum. Lunar. Am avut niște economii și am plătit de curând 2.300 euro ca rambursare anticipată. Am optat pentru menținerea valorii ratei și scăderea perioadei de rambursare. Brusc durata creditului mi-a scăzut cu 30 de luni (aprox. 2,7 ani). Însă nu e numai asta. Dacă înmulțesc 30 de luni cu valoarea ratei lunare de 157,04 euro rezultă 4.711,2 euro.

4.711,2 euro minus 2.300 euro cât am rambursat anticipat = o economie de 2.411,2 euro. Deci, și cu 30 de luni mai puțin și cu 2.411,2 euro pe care îi voi plăti mai puțin în economia totală a creditului. Și asta nu se oprește aici pentru că de acum în colo lunar mă voi strădui să plătesc cel puțin 3-4 rate anticipat. Iar asta scade de o lună la alta totul.

Ce îmi pare rău legat de rambursarea anticipată la Prima Casă

Pareri de rau Prima Casa

Îmi pare rău că nu am început să fac rambursări anticipate mai devreme. Am început să câștig din ce în ce mai bine din 2013, adică la 2 ani după credit. Însă nu m-am gândit cât de eficientă este această rambursare anticipată pentru Prima Casă. M-am complăcut într-un stil de viață din ce în ce mai bun și m-am bucurat de o rată foarte acceptabilă.

Dacă știam de pe atunci cum stau treburile acum era și mai bine, pentru că dobânda cea mai mare la orice credit de acest gen este în primii ani de credit, deci atunci e cel mai ok să faci rambursări anticipate. Însă dacă veniturile nu-ți permit la început, niciodată nu e prea târziu să începi să rambursezi anticipat un credit de genul ăsta. Chiar dacă vei economisi câteva mii de euro în economia totală a creditului, este economie. Îi economisești, nu îi dai.

Economii în bani vs rambursare anticipată la Prima Casă

Economii in bani sau in investitii imobiliare

Am făcut și un calcul de genul ăsta. Gen, dacă într-un an economisesc suma x vs dacă într-un an fiecare ban pe care îl prind îl dau pentru rambursarea anticipată la Prima Casă. De fapt, am făcut mai multe calcule și mai multe simulări. Nu am să vă plictisesc cu calculele mele matematice, însă pot să vă spun doar că în fiecare calcul rambursarea anticipată cu scăderea perioadei îmi dădea cu mult mai bine decât economisirea banilor și păstrarea ratei și a perioadei contractuale.

La urma urmei, după ce termin ratele la apartament devin proprietar și îl pot vinde la nevoie sau dacă vreau să-mi iau o casă (așa cum e următorul meu obiectiv). Din calculele mele reiese că mai degrabă devin proprietar cu drepturi depline pe un bun imobiliar decât să pun banii la ciorap. Pe această cale anunț că nu am nici un leu la ciorap :) Dacă un hoț mi-ar sparge apartamentul acum m-ar căuta după aia să îl plătesc pentru faptul că s-a deranjat să-mi spargă apartamentul :)

În plus, piața imobiliară e mereu într-o fluctuație interesantă. Mai ales în Galați, unde încep să văd prețuri de Las Vegas :) (până și la București s-ar putea să fie în curând mai ieftin să-ți iei teren, casă sau apartament decât în Galați – nu înțeleg de ce și nici nu vreau să înțeleg că e vorba doar despre cerere și ofertă). Anul ăsta piața imobiliară a crescut cu 6,5%. Anul viitor posibil să crească sau să scadă (dacă va începe o mică criză). Cert e că după ce nu mai ai rate e mai ușor să te distanțezi și să simți când să vinzi și să aștepți când să cumperi.

Scopul acestui articol legat de Prima Casă

Economii familie

Îmi doresc ca prin informațiile transmise în acest articol să ajut cât mai multe tinere familii la fel ca a mea ca să-și facă un plan de rambursare anticipată astfel încât să scape mai repede de datorii ca să își vadă de alte obiective ale vieții. Un obiectiv al vieții pentru unii este să-și trăiască viața liniștiți în imobilul dobândit după rambursările anticipate.

Alt obiectiv al vieții poate fi o nouă rată, la o nouă casă mai mare și mai mișto, dar de data asta cu o sumă de avans mult mai mare obținută din vânzarea imobilului pentru care au plătit mai puțină dobândă și pe care l-au achitat mai rapid. Și eventual să repete schema cu rambursările anticipate și la noul credit dacă le merge bine pe plan financiar.

Disclaimer: Da, nu ai cum să scapi mai repede de o rată la Prima Casă dacă nu ai bani să o plătești mai repede. Însă articolul ăsta te poate pune pe gânduri astfel încât să evoluezi, să te dezvolți, să-ți pui obiective măsurabile și să reușești în cele din urmă să termini cu ratele mai repede dacă asta te macină. Stabilește-ți obiective mărețe și măsurabile.

Rugăminte: Dacă ai citit articolul ăsta până aici înseamnă că te interesează subiectul. Rugămintea mea este să dai un share acestui articol pe toate rețelele sociale pe care le folosești sau chiar să-l trimiți prin email la prieteni. Nu e cine știe ce informație sau secret de stat, dar poate servi drept motivație pentru unii oameni pe care îi poți ajuta.

Povestea noastră cu creditul Prima Casă

Gabriel Ursan si Irina Ursan 2010

Poveste bonus pentru cine e interesat :)

Ajunsesem în etapa aia de relație cu Irina (soția mea) în care știam că vrem să facem chestii împreună în timp ce trăiam povestea noastră de dragoste cu bani puțini. Ea stătea în Iași cu chirie. Eu locuiam la ai mei în Galați. Urma ca ea să se mute în Galați. Ne-am luat chirie undeva lângă blocul alor mei din Micro 39 ca să vedem cum ne descurcăm ca un proaspăt cuplu.

Ne-am descurcat foarte bine, dar nu din prima. Știți voi, una e să te vezi în fiecare weekend, alta e să locuiești împreună. Însă ca orice echipă am trecut rapid peste forming, storming (aici a fost mai greu), după care am dat-o în norming și când ne-am hotărât să scăpăm de chirie, ajunsesem la începutul etapei de performing, unde ne aflăm și acum :). Am zis că fie ce-o fi, decât chirie la periferie, mai degrabă un apartament în zona de mijloc a orașului unde aveam șansa să ne trăim viața la alte standarde de confort. Ceea ce am și făcut prin programul Prima Casă.

Numai bine când răzuiam la apartament ca să-l facem frumos împreună cu echipa de meșteri, am aflat că Irina este însărcinată. Lucru care m-a făcut să cred că a fost o decizie foarte bună. De ținut cont că eu am cerut-o în căsătorie pe Irina înainte să fie însărcinată și înainte să facem pasul spre Prima Casă. Adică toate s-au așezat cum nu s-a putut mai bine.

Am menționat chestia asta pentru că știu multe cupluri care se apucă de Prima Casă după ce apar aceste constrângeri gen copil + căsătorie. La noi s-a întâmplat totul înainte de Prima Casă, iar creditul ăsta doar ne-a oferit posibilitatea să oferim un mediu cât de cât stabil copilului. Cât despre job-uri, recunosc că a contat și asta.

Amândoi aveam stabilitate în firmele în care lucram, iar ulterior creditului de Prima Casă eu am devenit și asociat în cadrul unei firme pentru care lucram. Și menționez asta pentru că a contat în a rămâne în Galați și a continua treaba asta cu Prima Casă (adică am avut niște circumstanțe solide pentru a face un astfel de pas cu toate că eram tânăr – în alte cazuri mulți din cei care aveau 25 de ani pe atunci puteau alege varianta chiriei și nu făceau rău).

Am dat atâtea detalii pentru că în spatele fiecarei decizii se află o poveste care nu merită judecată la o primă vedere (având în vedere multitudinea de păreri de pe net legate de Prima Casă vs Chirie). Fiecare ia o decizie în acest sens și consideră că e bună :)

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

41 de comentarii la „Cum să scapi mai repede de ratele la Prima Casă”

 1. Salutare. Acum 1 an si jumatate am luat un credit de 190.000 Ron(vreo 43000 €)de la Brd prin programul Casa Mea. Am platit timp de 1 an,1250 Ron iar in ultimele 6 luni cate 1440 Ron din cauza ROBOR.Creditul a fost pe 14 ani dar la inceputul lui Aprilie achitam tot creditul. Ar mai fi ramas de platit 150 de rate a cel putin 1440 Ron lunar(+/- Robor) ,adica cel putin 216.000(2 miliarde si ceva pe langa faptul ca am platit 1 an jumate). Acum achit in jur la 150000 prin rambursare integrala. Practic nu pierd multi bani pentru ca am platit 10% din valoarea casei plus 3 luni de rata in avans.Imi poti spune ce acte sau ce pasi ai urmat cand ai achitat toata suma? Mai mergi la notar sau alte acte cu banca? Lumea sa iti urmeze sfatul! Sa iei bani doar de start si sa achiti in primii 3-5 ani creditul.,altfel vei fi psihic afectat 30 de ani.Fiecare cu norocul lui!Bun articol si succes in continuare !

  Răspunde
 2. Mulțumesc pentru articol,este foarte util si motivant in acelasi timp. Si noi intentionam să apelam la un credit prima casă pe care sperăm să il achităm in 10 ani. momentan stăm cu chirie și ne gândim că daca facem un credit peste 10 ani o sa avem casa noastră vs. chirie unde peste 10 ani o sa fim si cu banii dati si fara casa.

  Răspunde
 3. Programul prima casa cel mai idiot program ….Niste spalari de bani pe care il face FNI. si cu tara romaneasca …este cel mai jegos program ..mai bine sarac si curat…decat sa imbogatesti bancile. O cunostinta care are club si pariuri sportive prefera sa stea in chirie decat sa fie sclavul bancilor. Are bani de se c..a pe el …dar prefera in chirie decat.sa dea bani bancilor.

  Răspunde
 4. Salut Gabriel,

  Multumesc pentru acest articol.

  Vreau sa ma bag si eu in programul prima casa pt 35.000e, planuiesc sa scap de credit in 7-10 ani.

  As avea cateva intrebri:
  1. Cat era rata la credit in 2011 daca acum este 157e
  2. Ai facut in creditul in euro sau lei ?

  Mersi.

  Răspunde
  • Salut Marian! Noi în 2011 aveam rata la credit 196 euro, fără asigurare de viață (era opțională și nu am ales așa ceva pe atunci). Între timp a scăzut de la lună la lună treptat creditul probabil și datorită EURIBOR. Credutul l-am făcut în Euro pentru că așa era pe atunci.

   Răspunde
 5. Apropo, piața din Galați este absurd de scumpa. Dacă la Iași sunt câteva zeci de cartiere rezidențiale cu preturi intre 50-80k , în Galați nu găsești casa pe pământ sub 100k, și asta doar pt teren, casa fiind o cosmelie.

  Apartamentul meu l-am văzut pe olx cu 55k, în condițiile în care eu l-am dat cu 40k . Adevărat ca dacă nu era prima casa, am avut oferta de 45k dar condițiile la mine au fost altele.

  Răspunde
 6. Am văzut ca m-ai taguit pe Facebook la articolul ăsta, am trecut cam prin toate fazele din articol.

  Intre 23 de ani și 27 am stat cu părinții, în tot acest timp calculam posibilitatea de a-mi lua o casă, fiind o fire mai analitică, supraevaluam mereu riscurile. În această perioadă au început veniturile sa crească de la an la an, asa ca am făcut pasul spre Prima Casa cu un grad de îndatorare de 25%.
  Nici bine nu am semnat actele ca am primit o promovare care a venit la pachet cu relocarea mea în Iași.
  Aici am stat cu chirie 2 ani, dădeam 230€ + încă plăteam rata la apartamentul din Galati. Am stat 2 ani asa, am vrut sa vad dacă ma acomodez în Iași, dacă totul e ok, ce oportunități oferă orașul și dacă e cazul sa ma mut aici. Am vrut sa suport și rata din Galați pentru ca am considera ca e un backup, dacă nu e ok la Iași, strâng și plec înapoi.
  După cei doi ani de chirie am concluzionat ca e fain în Iași și sunt oportunități de dezvoltare, atât pentru mine cat și pentru viitorul copil/copii.

  Asa ca am reușit sa dau prima casa și mi-a luat casa în Iași prin ipotecar.

  Despre ratele anticipate spun asa :
  1. Dacă rata semnifica un procent mic din total venituri și nu deranjează, mai bine canalizeze sumele către alte investiții.
  2. Dacă ratele semnifica un procent mic dar nu vrei sa mai faci investiții, atunci faci plăti anticipate cu scăderea anilor.
  3. Dacă ratele sunt măricele și procentul este important, de peste 30%, atunci faci plati anticipate în valoare. Faci asta pana când duci rata la un nivel confortabil ție, după care poți aduna bani mult mai ușor și abia apoi faci plăti în perioada de 30 de ani.

  Totul e sa duci rata la cel mai confortabil nivel, sa iei în calcul și diminuarea veniturilor.
  Dacă ai reușit sa aduni 3000€ sa faci plăti anticipate, atunci sa mai aduni 3000€ sa ii ții la saltea. Nu se știe când schimbi job-ul, e bine sa ai timp sa alegi, fără presiunea ratelor.

  Răspunde
  • Și asta e adevărat, nu se știe niciodată ce se întâmplă. Tu în acest moment la casa din Iași pe ce perioadă ai făcut împrumutul și cam cât te ajunge în medie rata lunară?

   Răspunde
   • Am făcut tot 30 de ani pentru a avea o rata confortabila acum la început de drum . Cu asigurări ma duc în 1300 lei. Mai am doua de nevoi personale care totalizează 1100 lei. Prioritatea nr.1 e sa închid creditele cu dobânda cea mai mare, cele de nevoi personale. Însă, la început ai nevoie de multe chestii la casa, cel puțin în primul an nu cred ca voi reuși sa stâng ceva bani, doar sa am acolo 500-1000 euro pentru urgente.
    De cate ori intru intr-un magazin de tip dedeman, mereu ma înjură cardul :)

    Răspunde
 7. Eu mi-am luat prima casă cu banii jos dar 3 ani am ajuns la concluzia că nu se merită să blochezi astfel banii când acum costă destul de puțin să te împrumuți.

  Pur și simplu am blocat niște investiții bazându-mă pe unele prognoze de creștere ale altor investiții, prognoze care nu s-au adeverit.

  Nu știu dacă să mă bucur că n-am datorii cât timp decizia mea s-a dovedit între timp o limită în dezvoltarea accelerată într-un business în care estimam creșteri și totodată imposibilitatea de a ataca vechile orizonturi închise.

  Răspunde
  • Da, este un punct de vedere, mai ales că ai experimentat asta. Și eu sunt de acord cu împrumuturile, dar parcă mă simt mai bine dacă mă împrumut pe mai puțin. Gen dau un avans mai serios și pe restul banilor care îmi trebuie fac împrumut bancar.

   Răspunde
   • Depinde mult de om. SI eu m-am gandit ca blochez niste bani cu asta, dar cu 50k am rezolvat, in mare, problema casei.

    Banii vor veni ușor, ușor și pot face credit pentru investiții, dacă simt că e nevoie. Da, e dobanda mai mare, dar se pot face lucruri și așa.

    Răspunde
 8. Toata piața imobiliară creste in perioada asta. În Ploiești chiar mai mult cu 6 la sută, in București… poate doar cele noi sa le mai tina un pic prețul, in rest pentru 50 60mp ajungi sa plătești nejustificat de mult.

  Răspunde
   • Peste 45.000 euro, dar fara prea multe îmbunătățiri. Interesant articolul tau. Am avut și eu de ceva timp un credit pe 8 ani pe care l-am achitat în 5 ani pe același principiu pe care l-ai anunțat. Și eu sunt in faza de obținere a unui credit Prima Casa. Același lucru intenționez și eu să fac. Acum că am citit articolul tău m-am convins și mai mult. Daca lucrurile vor evolua bine, în general, e ok pentru toți cei care se afla in această situație, sa țină cont de acest articol…este benefic. În primul rand, psihologic vorbind, nu te mai gândești că poate te prinde pensia (sau poate nu) când vei plati ultima rata la banca.

    Răspunde
    • Am luat cu 38 de mii anul trecut, cu imbunătățiri, în `86.
     Îmi părea rău că e pe colț, dar mizam pe faptul că euro/ piața vor crește și m-am grăbit. A fost ok și că am avut banii jos, dar cred că puteam scoate și mai bine la negociere.

  • Eu nu regeret nimic având în vedere povestea de la finalul articolului. Oricum obiectivul meu era să-l lichidez rapid, adică în 10 ani. Am șanse să-l termin mai repede :)

   Răspunde
 9. Felicitari pentru aceasta anliza atenta! De multe ori ne complacem in stilul nou de viata si uitam ce ne poate face mai bine.

  Răspunde
 10. Rate = sclavie moderna! Cum explici ca sunt mai multi bani imprumutati decat bani bani tipariti in SUA? Pe de alta parte sunt de acord cu ce zici tu legat de prima casa. Cu cat ai mai multi bani pe mana, cu atat trebuie inchise creditele.

  Răspunde
 11. Inteleg argumentele dar eu sunt fan chirie vs prima casa. La 23 de ani am plecat din Braila la Bucuresti pe bani mult mai buni decat as fi visat. Bine, am avut si noroc, ca la Bucuresti nu umbla cainii cu colaci in coada. Acum e altceva, dar atunci era altceva.

  Răspunde
 12. Multumesc mult pentru articol Gabi! Apreciez timpul pe care l-ai petrecut ca sa il scrii. Siu eu urmeaza sa fiu in aceeasi pozitie ca si tine si cei de la banca imi spuneau ca e mai simplu sa micsorez valoarea ratei la prima casa decat sa micsorez perioada.

  Răspunde
  • Nu știu la ce bancă ai tu, dar micșorarea ratei presupune de obicei să rămâi în aceeași termeni și condiții. Adică nu e mare sfârțială că le dai banii înapoi pe sistemul ăsta de micșorare al ratei. Posibil să greșesc, dar eu cred că reducerea periaodei presupune și dobânzi mai mici.

   Răspunde
 13. La mine nu este prima casa, ci cam a patra casa. :)
  Stiti ca multe banci nu dau credite daca iti castigi existenta avand o Intreprindere Individuala, nu un SRL si un PFA sau daca nu esti salariat, pensionar etc.?
  Care o fi pentru ei dezavantajul unei Intreprinderi Individuale fata de un PFA, nu-mi dau seama, ca sunt cam acelasi lucru. :)

  Răspunde
  • E bine că ești la a patra casă. Înseamnă că îți merge bine :)

   Da, am aflat și eu că multe bănci nu dau credite pe ce ai menționat tu și e dreptul lor să o facă :). Cel care împrumută cu bani (gen banca) are dreptul să-și facă scoring-ul așa cum crede de cuviință. Nu ai ce să faci aici. Te supui regulilor, așa cum te ”supui” beneficiilor fiscale de a fi PFA sau II.

   Vorba aia: cand zici un DA intr-o parte, zici un NU in alta parte.

   Recomand să-ți faci SRL neplătitor de TVA dacă veniturile de pe urma activităților tale comerciale sunt mai mici decât limita de intrare pe plătitor de TVA. Și îți iei dividente dacă vrei să justifici venituri în fața băncii.

   Deși și aici ai nevoie de cel puțin 2 ani vechime ca firmă + retras dividente nu reinvestire de profit, ca să îți fie luate în considerare veniturile de pe firmă în cazul unui împrumut la care să vii cu dovezi de venit din firmă chiar fără să fii angajat în firma respectivă. Asta în cazul în care faci împrumutul tot pe persoană fizică.

   Că dacă vrei linie de credit pe firmă sunt alte povești. Cu alte scopuri. Adică alte povești ;)

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.