Cum să foloseşti tehnica SMART de formulare a obiectivelor la locul de muncă

De curând, am primit pe email o întrebare legată de folosirea tehnicii SMART de formulare a obiectivelor şi despre planificare. Despre obiectivele SMART am scris pe larg aici, iar despre planificare aici.

În primul rând, trebuie să menţionez că apreciez foarte mult dorinţa de dezvoltare a cititoarei mele. Îi pasă de dezvoltarea ei, iar ăsta e un prim pas către îmbunătăţirea oricărui aspect. Am decis să scriu acest articol în speranţa că îi voi veni în ajutor, însă există posibilitatea ca absolut oricine trece pe aici să găsească lucruri interesante de citit.

Cititoarea mea are nevoie de coaching, nu de sfaturi. Soluţiile sunt la ea, nu la mine, şi ele pot fi descoperite doar prin coaching, însă, din păcate, eu nu am nici abilitatea şi nici pregătirea necesară să fac coaching profesionist. Credeam că am, dar după ce l-am cunoscut pe Gerard O`Donovan, mi-am dat seama că mai am muuulte de învăţat.

Pot doar să scriu câteva lucruri care merită analizate. Deciziile de schimbare sunt la fiecare dintre noi, atâta vreme cât ne concentrăm doar pe ce putem noi schimba, nu pe ce pot schimba alţii la ei, ca asta e uşor de gândit.

Cum să foloseşti tehnica SMART de formulare a obiectivelor la locul de muncă

Te trezeşti dimineaţa cu entuziasm?

Este important să trăim cu pasiune şi să facem lucrurile care ne plac. Mulţi pot spune că nu sunt fericiţi cu ceea ce fac şi că pur şi simplu nu au de ales. Ba da, putem alege cum să ne comportăm şi cum să acţionăm, decât să reacţionăm la tot pasul. E diferenţă mare. E greu. E frumos.

Ce-ţi doreşti de fapt?

Eşti conştient de ce îţi doreşti cu adevărat şi realizezi că trebuie să ai mereu în minte setul tău de obiective personale? Daca da, corelează-le cu cele profesionale: “Îndeplinesc acest obiectiv profesional ca să lucrez la îndeplinirea acestui obiectiv profesional.“, de exemplu. Dacă nu, vezi ce se întâmplă, pentru că cineva profită de timpul şi abilităţile tale, culmea, fără ca măcar să-şi dea seama sau să aibă rea voinţă.

Pe cine doreşti să mulţumeşti?

Pe tine, pe şefii tăi, familia? E normal să existe un echilibru în toate, însă gândeşte-te dacă fiecare lucru pe care îl faci sau întenţionezi să îl faci contribuie la obiectivele tale personale într-o anumită măsură.

Cum foloseşti tehnica SMART de formulare a obiectivelor?

Ia o foaie A4 şi un pix. Apoi, găseşte un loc liniştit. Scapă de gândurile care te îndeamnă la acţiune şi răspunde la următoarele întrebări.

  1. Ce vrei să obţii? Cum va arăta obiectivul tău atunci când va fi atins? Fii specific şi oferă multe amănunte.
  2. Cum măsori ceea ce vrei să obţii? Cum transpui ce ţi-ai propus să faci în ceva măsurabil?
  3. Cum obţii ce ţi-ai propus să obţii? Care sunt paşii detaliaţi? Care sunt acţiunile pe care le vei face?
  4. De ce vrei să atingi acest obiectiv? Ce te motivează să o faci? Care e motorul care te-ar putea propulsa să atingi obiectivul?
  5. Când va fi acest obiectiv atins? Care e deadlineul?

Cum sintetizezi un obiectiv SMART?

Din ce ai aşternut pe hârtie, extrage lucrurile esenţiale, însă nu face rabat de la detalii dacă e cazul. Foloseşte-te de schema de mai jos.

S (specific) – Ce?

M (măsurabil) – Cât?

A (de atins) – Cum?

R (relevant) – De ce?

T (timp) – Când?

Transmite obiectivul tău SMART unei persoane dragi

Transmite obiectivul tău SMART unei perosane dragi, care nu ştie neapărat despre domeniul în care ţi-ai setat obiectivul.

Dacă înţelege din prima la ce te referi, e un obiectiv bine formulat. Dacă nu, cere-i feedback şi vezi unde mai ai de şlefuit.

Pentru întrebări şi discuţii vă invit să folosiţi cu încredere formularul de comentarii aflat la finalul fiecărui articol.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

5 comentarii la „Cum să foloseşti tehnica SMART de formulare a obiectivelor la locul de muncă”

    • Din pacate eu nu stiu, pentru ca nu am aceste echipamente sa fi testat. Poate te ajuta altcineva cu un comentariu, insa nu ai postat comentariul la articolul potrivit, astfel incat sa ai mai multe sanse sa ti se dea un raspuns.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.