Cum sa faci cartofi prajiti buni

Cum să faci cartofi prăjiți buni

Mi-am dat seama astăzi că știu cum să faci cartofi prăjiți buni :), mult mai buni decât la McDonald’s sau KFC. Menționez că rețeta cartofilor prăjiți buni pe care o voi prezenta în acest articol vine după foarte mulți ani în care am făcut o grămadă de șarje de cartofi prăjiți. Și nu, n-am lucrat la fast food niciodată :).

De ce ai nevoie pentru a face niște cartofi prăjiți buni? Un ceaun, 200 – 300 ml de ulei de floarea soarelui (în funcție de câte porții faci), două fâșii dintr-un prosop de hârtie, sare, cartofi mari și tari :), o spatulă (sau nu știu cum îi zice, dar vă dați seama la ce mă refer :)), o farfurie mare întinsă, un curățător de cartofi, un cuțit mare care să taie bine și un aragaz funcțional :). Cel mai nasol e să cureți cartofii, de aceea am recomandat un curățător de cartofi, pentru că pe lângă faptul că e mai simplu vei avea mai mult din cartof (dacă ești neîndemânatic ca mine vei curăța cartoful și de ceva conținut :)). Deci, pasul 1 e să cureți cartofii – e bine să alegi cartofi mari și tari pentru că cei moi nu se fac la fel de buni atunci când îi prăjești.

Atenție, cartofii prăjiți nu sunt o mâncare sănătoasă și nu promovez acest articol spunând că merită să mâncați cartofi prăjiți. Probabil, cartofii prăjiți nu ar trebui mâncați niciodată la cât de nocivi pot fi pentru sănătate, dar sunt buni la gust și uneori mai calc strâmb pregătindu-mi niște cartofi prăjiți buni.

Ok, acum că ne-am clarificat, după ce ai curățat cartofii, îi tai felii mai groase cu cuțitul ca să-ți vină mai ușor după aceea să-i tai sub formă de cartofi pai. Recomand să-i tăiați un pic mai groși pentru că ies mai buni. Nu încercați să-i tăiați la dimensiunea pe care o vedeți la McDonald’s sau KFC, ci un pic mai mari, mai groși. Având în vedere că sunt cartofi proaspeți și nu congelați, cu cât îi tăiați mai subțiri, cu atât sunt șansele mai mari să vă iasă un pireu încarcerat de o pojghiță care să vă dea senzația că aveți în farfurie cartofi prăjiți cu miez de pireu :).

După ce ai tăiat cartofii, pune în ceaun uleiul de floarea soarelui proaspăt (adică direct din sticlă – să nu mai fi prăjit ceva înainte în el – uleiul refolosit la prăjeli este și mai nociv decât este la prima prăjeală). Dă drumul la aragaz și încinge uleiul. Momentul în care pui cartofii în ceaun trebuie să fie unul în care uleiul este destul de încins, aproape de fierbere. Dacă pui cartofii la făcut când uleiul încă e suficient de rece încât să nu fiarbă după un minut există riscul să-ți iasă niște cartofi prăjiți moi la interior. Însă mare atenție când pui cartofii în ceaun, că riști să te arzi cu ulei încins care sare atunci când îi pui. Mai degrabă pui puțin câte puțin, dar niciodată pe toți în același timp. După ce ai pus cartofii la prăjit în ceaun îi nivelezi un pic cu spatula ca absolut toți cartofii să se afle în baia de ulei care deja fierbe (eventual mai adaugi puțin ulei dacă ai pus prea mulți cartofi). După aceea îi lași la făcut – nu te mai atingi de ei, nu-i întorci, nu-i freci.

Pe farfuria întinsă pui cele două prosoape de hârtie menite să absoarbă o parte din uleiul cartofilor proaspăt scoși din ceaun. Dacă i-ai pus direct în ulei care fierbe la un minut după ce i-ai pus, n-ar trebui să dureze mai mult de 10 minute. Trebuie să îi verifici frecvent și să vezi cum arată. Dacă au căpătat o culoare aurie și sunt tăricei atunci când îi atingi cu spatula înseamnă că sunt gata. Dacă unii cartofi dau semne de ardere, înseamnă că sunt foarte gata :). Îi scoți cu spatula și îi pui în farfuria mare și întinsă pe care ai pus cele două prosoape de hârtie împăturite ca să mai absoarbă din ulei. Dai cu un pic de sare (după gustul tău) și îi miști un pic ca să ajungă sare pe toți. După care îi întorci un pic în farfurie ca să scoți prosoapele de hârtie pe care nu trebuie să le ții mai mult de 2 minute că se lipesc cartofii de ele.

Cum sa faci cartofi prajiti

Poți să razi brânză pe deasupra cât sunt încă fierbinți sau să îți faci două ouă ochi lângă (tot la ceaun dacă uleiul e deja încins). Dacă ai respectat pașii sigur ți-au ieșit niște cartofi prăjiți buni, deci nu pot să-ți urez decât poftă bună.

Voi ce alte rețete de cartofi prăjiți buni aveți? Promit că încerc dacă mi se pare interesant.

About The Author

Gabriel Ursan

Blogger la GabrielUrsan.ro, om de marketing online și dezvoltare într-un grup de companii. Pasionat de online și tehnologie. Soț și tată (de fetiță). Vesel, ambițios, optimist. Apropo, ăsta e linkul meu de afiliere dacă vrei să cumperi ceva. Detalii despre publicitate pe blog găsești aici.

19 Comentarii

  • Multumesc pentru acest „tutorial”. :D Am sa incerc. In schimb de branza, eu prefer parmezanul. Este mult mai gustos si da randament.

    • Gabriel Ursan

      Reply Reply 10/02/2014

      La final deja nu mai contează ce pui deasupra, important e să iasă cartofii prăjiți buni :)

  • Silviu

    Reply Reply 10/02/2014

    Eu ma gandeam sa investesc intr-o smecherie din aia speciala de prajit cartofii, nu stiu cum se numeste, si cu aia ii poti scurge destul de frumos de ulei. Felicitari pentru articol, partea cu servetelele e o idee foarte buna, nu mi-a dat prin cap pana acum :D .

    • Gabriel Ursan

      Reply Reply 10/02/2014

      Da, la friteoză sau cum naiba i-o spune m-am gândit și eu, dar prefer să controlez eu totul în ceaunul meu de făcut cartofi prăjiți :)

  • Ioana

    Reply Reply 10/02/2014

    Rai da’ buni!
    Inainte de bombardamentele cu informatii, in care aflam ca azi un aliment e nociv si maine e bun, vindeca tot, era un pranz delicios cand veneam de la scoala sau de la munca.

    • Gabriel Ursan

      Reply Reply 10/02/2014

      Exact! Țin minte că și eu când veneam de la școală mă bucuram că mă așteaptă uneori acasă o porție de cartofi prăjiți cu ouă și brânză rasă pe deasupra. Mmm…

  • coolnewz

    Reply Reply 10/02/2014

    asta mi-aduce aminte de un film (cu Jophhny Depp parca) unde taia cartofii pai cu … racheta de tenis :))

    • Gabriel Ursan

      Reply Reply 10/02/2014

      Dacă ai rachetă de tenis cu fire de subțiri de metal chiar s-ar putea să meargă să cureți tai cartofi cu ele :)

      • Pato Basil

        Reply Reply 10/02/2014

        sa-i tai mai, nu sa-i cureti :D

        Si da cred ca o friteoza isi face treaba mult mai usor…am avut dar e costisitoare :(…am ramas la tigaie :D

        • Gabriel Ursan

          10/02/2014

          Da, m-a luat tastatura pe dinainte :) – am corectat. Ceaunul e the best :).

  • Bogdan

    Reply Reply 10/02/2014

    Smantana e preferata mea peste cartofii prajiti :) daca nu ai smantana, merge si un iaurt asa mai gras :)

  • Mie parca tot mai mult imi plac cartofii de la Mc Donald’s. Sunt mult mai buni fata de cei facuti acasa.

  • Delaunu

    Reply Reply 10/02/2014

    Bun articol. Dar pentru pasionatii de cartofi (ca mine), recomandarea este o friptoza, isi face treaba de minune. Eu sunt fan cartofi, mare fan. Cartofi cu usturoi, cartofi cu branza, cartofi cu… s-a inteles ideea.

  • amiralul

    Reply Reply 11/02/2014

    cei mai buni cartofi sunt aceia pe care nu ii mananci. de evitat asemenea meniuri dar pana la urma cu totii ii mancam. daca ar fi sa ne luam dupa ce nu am avea voie sa mancam cred ca am muri de foame.

Leave A Response

* Denotes Required Field