Cum calculezi impozite crypto pe mai multe platforme și pe mai multe tranzacții

Dacă bagi sume mici și te concentrezi doar pe anumite criptomonede este ușor să calculezi taxele crypto. Dar dacă folosești o grămadă de exchangeuri crypto și faci multe tranzacții, este greu să ții pasul cu calculul de profit și pierdere, chiar dacă sunt banii tăi.

O unealtă care să te ajute să calculez impozitele crypto dacă folosești mai multe platforme și faci multe tranzacții este . Îți recomand să arunci un ochi acolo și să-ți faci cont gratuit pentru a vedea cum funcționează. Te poți conecta cu mai multe exchangeuri.

Înainte de a povesti mai multe despre cum calculezi impozitele crypto, dă-mi voie să-ți spun că dacă nu ai încă un cont Binance, îți poți face cu reducerea maximă posibilă la comisioane de 20%. De asemenea, îți recomand să ai cont și pe Coinbase și Crypto.com.

Video calcul impozite crypto

Pentru cei care preferă varianta video am creat vlogul de mai jos. Dacă nu îți place să asculți și să vezi videoclipuri poți da scroll în continuare pentru a citi articolul în format text.

Dacă nu se încarcă videoclipul de mai sus, apasă aici.

Cum se calculează impozitele crypto

Cum calculezi impozite crypto complexe

Impozitul pe venituri realizate din tranzacțiile cu criptomonede se calculează la profitul obținut din aceste tranzacții. În acest moment (23.02.2022) impozitul crypto în România este 10% din profitul obținut, iar dacă ești persoană fizică acesta se plătește la ANAF.

Ca să dau un exemplu, dacă ai cumpărat Bitcoin și Ethereum de 1000 de euro, iar în timp valoarea acestor criptomonede crește la 2000 de euro, atunci când tu decizi ca să retragi în contul tău bancar contravaloare a 2000 de euro, vei plăti impozit pe profit.

În acest caz, 2000 euro total minus 1000 euro investit = 1000 euro profit. Impozitul crypto de 10% se aplică la acel profit de 1000 de euro rezultat, iar în exemplul nostru 10% din 1000 euro înseamnă că vei avea de plătit impozit de 100 euro pentru 1000 euro câștig.

Astfel vei rămâne cu 900 euro profit net, după taxe.

Un alt lucru important este că impozitul pe profitul realizat din tranzacțiile cu criptomonede se calculează și plătește la persoane fizice pentru anul anterior. Adică pentru anul 2021 vei trage linie și vei plăti impozitul la început de 2022, după ce completezi declarația unică.

Ce se mai consideră venit crypto de impozitat

Ce se mai considera venit crypto care trebuie impozitat

Dacă faci bani din crypto și prin alte metode, cum ar fi colaborări, comisioane din afiliere sau airdrop-uri (adică primești crypto gratis care în timp se valorizează), va trebui să plătești impozit și la aceste venituri. Aici practic vorbim de profit 100%.

În momentul în care tu ai investit 0 lei și ai obținut câștiguri, înseamnă că tot ce ai obținut este câștig pur și se cataloghează ca profit. Exemplu: ai obținut 2000 euro din afiliere și airdrop-uri fără să investești niciun leu în crypto. Vei plăti 10% impozit crypto la toată suma.

Cum calculezi impozitele crypto pe mai multe conturi

Cum calculezi impozitele crypto cu multe tranzactii

Există posibilitatea ca să nu mai știi de când te-ai apucat de investit în criptomonede, pe unde mai ai conturi și așa mai departe. Eu personal recomand un fișier xls sau Google Sheets pe care să îl ții asemenea unui registru personal pentru că te va ajuta pe multe planuri.

În primul rând este vorba despre disciplina ta financiară. Dacă nu știi de unde vine fiecare leu sau euro, nu vei ști unde se duce. Iar aste e mentalitate de om sărac, indiferent de câți bani ai în cont în acest moment. Oamenii bogați au disciplină financiară și își administrează banii.

Nu e nicio problemă dacă nu ai un fișier, însă e ok să folosești aplicații ajutătoare pentru calcularea taxelor și impozitelor crypto, mai ales că aceste calcule se pot dovedi uneori foarte complexe. Mai ales dacă scoți progresiv bani din exchange-uri și nu pe toți odată.

De aceea îți recomand să arunci un ochi pe aplicația . Acest articol nu este sponsorizat de ei. Linkul din articol este doar linkul meu de afiliere. Aplicația are și versiune gratuită și îți poate oferi o privire de ansamblu fără să poți să descarci raportul pdf.

Dacă ai venituri mari din tranzacțiile cu criptomonede și vrei ca rapoartele tale să arate bine și să dormi liniștit noaptea, eu zic să investești 50 de dolari și să obții raportul complet. Aplicația se conectează prin API Key cu mai multe exchangeuri și verifică tot.

Cu ce te poate ajuta platforma de calcul impozite crypto :

 • te ajută să-ți calculezi taxele crypto și îți oferă sugestii de reducere a acestora
 • este disponibilă în peste 20 de țări (inclusiv România) și oferă un preview gratuit
 • are posibilitatea de a scoate rapoarte pentru mai multe țări (avantaj expați)
 • se conectează la peste 300 de exchangeuri și portofele crypto și importă direct
 • urmărește portofoliul și generează automat rapoartele de profit și pierdere
 • îți oferă direct documentul de download cu taxele, pentru a servi autorităților

Cu alte cuvinte, îți poate face viața mai ușoară și îți poate economisi timp. Atenție însă, nu îți detectează automat dacă tu ai făcut retrageri în contul bancar și îți calculează impozitul doar la acele sume raportate la restul portofoliului. Va trebui să calculezi tu asta.

Însă îți oferă o privire de ansamblu mult mai mai clară. Eu spre exemplu după ce mi-am legat la aplicația asta contul de , Coinbase și Crypto.com am rămas șocat să aflu câte tranzacții am, de când și ce portofoliul variat și complex am. Voi avea un pic de taxe de plătit când retrag :)

Nu îți recomand Koinly ca pe aplicația supremă, Doamne ferește! Știți că eu sunt un tip rezervat în astfel de recomandări. Dar îți recomand să arunci o privire și să vezi dacă te ajută. Îți poți face un cont gratuit pe Koinly . După înregistrare urmează pașii. E simplu și rapid, ai să vezi.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

2 comentarii la „Cum calculezi impozite crypto pe mai multe platforme și pe mai multe tranzacții”

 1. Cum se calculează impozitul dacă investești crypto pe o platforma de pariuri prin intermediul une exchange și scoți banii prin același exchenge?
  Nu știu dacă am fost suficient de explicit, scuze!
  Mulțumesc! Aștept un sfat!

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.