Înainte de a merge mai departe cu acest articol despre educație financiară vreau să spun 3 chestii importante pe care te rog să le citești înainte să-ți formezi deja o părere:
- Când zic bogăție în acest articol mă refer la bani și proprietăți materiale în orice formă a lor. Am vrut să specific asta pentru a nu crea de la început confunzii de gen ”depinde ce înseamnă bogăție pentru fiecare”. Discutăm și despre asta un pic mai încolo în articol.
- Nu am nicio intenție să jignesc oamenii săraci, să îi acuz că sunt săraci sau să le atribui întreaga responsabilitate pentru situația lor financiară. Obiectivul acestui articol este să educe și să ajute. Orice asemănare cu persoane sau comportamente este pur întâmplătoare.
- Dacă ai cumpărat și citit cartea scrisă de mine, ai aflat probabil povestea mea. Unde am crescut sau cât de sărac am fost. În acest moment nu sunt bogat, ci mai degrabă în zona de mijloc. Dar am decis să fiu bogat și am început să studiez ce fac oamenii bogați.
De aceea am decis ca pe parcursul călătoriei mele să împărtășesc și cu tine ce informații valoroase am aflat, am citit sau mi-a oferit viața și experiența de viață. Degeaba devii bogat dacă nu ai un țel suprem, dincolo de bogățiile materiale. Al meu este să ajut prin educație.
Dacă preferi informația video, dă play mai jos. dacă preferi să citești, dă scroll și citește mai departe.
Dacă nu se încarcă videoclipul de mai sus, apasă aici.
Oamenii bogați cred că ei își creează viața. Oamenii săraci cred că viața doar li se întâmplă.
Mai pe scurt și pe înțelesul tuturor, oamenii bogați cred că au un cuvânt de spus asupra destinului lor și a sorții, pe când oamenii săraci se resemnează și așteaptă ca să li se întâmple lucruri. E ca și cum ai juca la loto și aștepți să câștigi bani în urma șansei și a norocului.
Oamenii bogați nu au atitudine de victimă. Eu citind cărți, cunoscând oameni de succes și văzând oameni bogați, am tras următoarea concluzie: nu există niciun om cu adevărat bogat care să aibă atitudine de victimă. Absolut niciunul.
Ce este atitudinea de victimă?
Atitudinea de victimă este acea atitudine care atrage atenția asupra persoanei, nu dragostea asupra persoanei. Această atitudine de victimă te poate ajuta să obții atenție și un anumit confort emoțional din partea celorlalți, dar nu te va ajuta să devii și să rămâi bogat.
Cum recunoști atitudinea de victimă?
- Victima caută vinovați: întotdeauna altcineva sau altceva este de vină. Părinții săraci, localitatea săracă, țara săracă, guvernul, școala, învățătoarea, sistemul etc. Niciodată ei.
- Victima se justifică: în cazul în care nu găsește alți vinovați responsabili de lipsa succesului ei, victima explică prin diverse metode și cu diverse argumente ”de ce nu”.
- Victima se plânge: cu orice ocazie profită să povestească cât de grea e viața, cât de grele sunt vremurile, cât de incorect e totul și încearcă să atragă adepți care să o asculte.
De ce nu funcționează atitudinea de victimă?
Atitudinea de victimă plasează controlul în exterior, nu în interior. Și atunci când nu deții controlul și lași totul în voia sorții, nu ai cum să schimbi sau să modelezi nimic. Nu, nu căuta nicio justificare precum căreia eu nu înțeleg sau nu sunt în pielea ta. Ba da, am fost acolo.
Banii nu sunt așa de importanți
Iartă-mi abordarea directă, dar asta este vorbă de oameni săraci :) Înainte să închizi și să mă înjuri pentru că ți-ai schimbat părerea despre mine lasă-mă să te întreb ceva: dacă ai considera că mama ta sau tatăl tău nu sunt așa importanți, cum crezi că s-ar comporta ei cu tine?
Dacă ai considera că soțul sau soția, iubitul sau iubita nu sunt așa importanți, cum crezi că s-ar comporta ei cu tine și cum crezi că ar merge relația ta? Dacă ai considera că sănătatea nu este așa importantă, cum crezi că ar fi starea ta de sănătate în realitate?
Același principiu este și la bani. Dacă tu consideri că nu sunt importanți, cum te-ai putea aștepta ca să ai o viață financiară prosperă? Dacă tu nu respecți și tratezi corect pe cineva, cum te poți aștepta ca să te iubească? Dacă tu nu respecți și tratezi corect banii, cum crezi că vei avea mulți?
Justificarea supremă: banii nu cumpără dragostea sau sănătatea
Spuneam la început că mă voi adresa acestui argument foarte des scos în față de persoanele care nu o prea duc bine cu banii. O persoană care nu o duce bine cu banii va justifica imediat că banii sunt răi, că banii aduc numai necazuri și că banii nu pot cumpăra dragostea sau sănătatea.
Acum, o să-ți demonstrez că acest argument este exprimat într-un mod total eronat. Aș vrea să te întreb înainte ce este cel mai important din corpul tău: mâna dreaptă, mâna stângă sau picioarele? Poți alege un singur membru și pe restul să le tai și să renunți la ele de bunăvoie?
Este greu de răspuns la o astfel de întrebare, nu? De altfel este chiar o întrebare destul de idioată, nu? Ei bine, cam la fel este și cu punerea dragostei, spiritualității, religiei sau sănătății pe același loc sau pe același plan cu banii și bogăția de ordin material.
Pur și simplu aceste aspecte NU SE COMPARĂ!
Banii sunt bani, sănătatea e sănătate, dragostea e dragoste și așa mai departe. Dacă vrei o comparație corectă compară bani cu bani, sănătate cu sănătate, dragoste cu dragoste. Nu compara mere cu pere, cum s-ar zice la noi. Să compari dragostea cu banii este o capcană absurdă.
Așa cum corpul este un tot unitar format din organe, membre, minte, suflet, spirit, energie și așa mai departe, așa și bunăstarea este un tot unitar compus din iubire, sănătate, bani și alte aspecte. Bineînțeles că proporțiile diferă, dar nu trebuie să se excludă elementele.
Așa cum cu dragoste nu poți construi spitale, școli, străzi, adăposturi și alte lucruri frumoase, cu bani nu poți cumpăra dragoste adevărată, sănătate (atunci când suferi de o boală incurabilă) sau educație și cunoștințe pe care să le ai în creier fără efortul de a învăța.
Concluzie mentalitate oameni bogați
Cu alte cuvinte, mentalitatea legată de bani este cea care face diferența. Dacă ai sentimente amestecate legate de bogăție, de bani și de felul cum sunt oamenii bogați, este normal ca lucrurile să nu meargă bine. Dacă vrei să ajuți oamenii săraci, nu deveni unul dintre ei.
În continuare îți voi prezenta alte câteva aspecte legate de cum gândesc oamenii bogați în comparație cu oamenii săraci, fără să adaug alte comentarii. Îți recomand să le citești și să le interpretezi tu așa cum consideri. Au fost extrase din cartea asta, pe care îți recomand s-o cumperi.
- În jocul banilor oamenii bogați acționează pentru a câștiga. Oamenii săraci acționează pentru a nu pierde.
- Oamenii bogați sunt hotărâți să fie bogați. Oamenii săraci doar își doresc să fie bogați.
- Oamenii bogați gândesc la scară mare. Oamenii săraci gândesc la scară redusă.
- Oameni bogați văd oportunități. Oamenii săraci văd obstacole.
- Oamenii bogați admiră și urmăresc alți oameni bogați care au succes. Oamenilor săraci nu le plac oamenii bogați și de succes.
- Oamenii bogați se asociază cu oameni pozitivi, de succes. Oamenii săraci se asociază cu oameni fără succes sau cu oameni cu o atitudine negativă.
- Oamenii bogați își promovează munca sau propria persoană, după caz. Oamenii săraci au o părere negativă despre promovare și vânzare.
- Oamenii bogați își depășesc problemele. Oamenii săraci evită problemele.
- Oamenii bogați primesc cu ușurință. Oamenii săraci primesc cu dificultate.
- Oamenii bogați aleg să fie plătiți în funcție de rezultate. Oamenii săraci aleg să fie plătiți în funcție de timp.
- Oamenii bogați își gestionează bine banii. Oamenii săraci nu își gestionează bine banii.
- Oamenii bogați își pun banii să muncească din greu pentru ei. Oamenii săraci muncesc din greu pentru bani.
- Oamenii bogați trec la acțiune în pofida fricii. Oamenii săraci lasă frica să-i oprească.
- Oamenii bogați învață și se dezvoltă permanent. Săracii cred că știu deja tot ce trebuie să știe.
Ce părere ai de acest articol? Crezi că merită să îl dai mai departe cu share prietenilor de pe rețelele de socializare? De asemenea, nu ezita să-mi lași un comentariu la acest articol pentru a dezvolta discuția legată de bani și de educație financiară. Mulțumesc!