Centrală termică de apartament

Nu ştiu cât costă gazul sau cât costă alte chestii însă am hotărât să-mi pun centrală termică de apartament. Ei bine, am hotărât eu de mult să-mi pun centrală, dar lucrurile nu sunt chiar aşa simple precum par, chiar dacă ai banii necesari să-ţi pui centrală.

Scriu acest articol pentru cei care s-au aflat în situaţia mea şi nu au găsit pe nicăieri pe vreun site informaţii suficient de bune cu privire la ce înseamnă montarea unei centrale termice de apartament. Hai să vedem paşii şi costurile montării unei centrale termice.

Costuri

Indiferent ce-ar spune lumea, pune deoparte vreo 8.000 – 9.000 lei pentru montarea unei centrale termice. Nu trebuie să dai toţi banii deodată, însă dacă nu poţi să ai la dispoziţie banii ăştia în decurs de maximum 3 luni, atunci îţi va veni destul de greu. Eu când zic sumele astea mă refer la un apartament cu 2 camere, decomandat şi cu suprafaţă utilă de puţin peste 50 de metri pătraţi.

Paşi

 1. Mergi la ApaTerm (sau cum s-o numi în oraşul tău) şi depui cererea de debranşare.
 2. După ce obţii documentele necesare debranşării, trebuie să mergi personal la vecinii cu pereţi comuni apartamentului tău să-ţi semneze că sunt deacord cu debranşarea.
 3. După ce ai obţinut toate semnăturile mergi înapoi la ApaTerm şi depui dosarul.
 4. Între timp, trebuie să discuţi cu cei de la gaze pentru proiect. Dacă nu ai contor de gaze şi instalaţie necesară pentru centrală va trebuie să depui demersurile şi în acest sens. De obicei, cei care te ajută cu achiziţionarea centralei şi echipamentelor acesteia ar trebui să te ajute în aceste demersuri (măcar îţi furnizează contacte şi paşi de urmat, dacă nu te ajută cu tot).
 5. Legat de punctul 4. Dacă mai ai alţii cu centrală în bloc, trebuie să mergi să le achiţi o cotă parte, că fără semnătura lor, cei de la gaze nu vor merge mai departe. Vei vedea şi singur care au contor de gaze la uşă. Baţi la uşa lor şi discuţi, dar fii atent că unii s-ar putea să înţeleagă greşit şi să-ţi ceară mai mult decât trebuie. Tu trebuie să fii conştient că întreagă lucrare a ţevii principale de gaz pentru centrale care trece prin bloc va fi achitată integral doar dacă toţi vecini tăi (cu sau fără centrală termică de apartament) îşi vor pune centrală. Nu suporţi tu cheltuielile celor ce vor veni ulterior, ok? Deci ai grijă la babe oportuniste! Pe mine m-au încercat când mă aşteptam mai puţin.

Tehnic

 1. După ce îndeplineşti toate chestiile legale (repet, ţine-te de cei care îţi vând centrala să te îndrume) urmează montajul reţelei de calorifere, tur-retururi, centrală, etc.
 2. Te debranşezi efectiv de la reţea pe apă caldă (pe căldură presupunem deja că te-au debranşat veninind şi constantând debranşarea solicitată la primii paşi) şi gata, ai centrală cum se zice :).

Recomandări

 • În Galaţi recomand să apelaţi la Termrom.
 • În Oneşti, judeţul Bacău recomand să apelaţi la Andal Confort.

17 comentarii la „Centrală termică de apartament”

 1. Am cautat pe toate forumurile informatii privind debransare , costuri, tip de centrala. etc. Pentru cei nehotarati sau care nu stiu toti pasii in ce priveste instalarea CT m-am hotarat sa postez si eu.
  Am ales o centrala cu schimbator bitermic (stiam ca nu este cea mai performanta) dar am preferat simplitatea.Am folosit teava de Cu, cu PPR costurile sunt mai mici.
  Am ales o firma care s-a ocupat de tot ce inseamna proiecte si aprobari (Distrigaz si Radet).Noi am obtinut doar aprobarea Asociatiei de locatari si a vecinilor ulterior am semnat contractul cu Distrigaz.
  Asta cred ca ne-a scutiti mult timp.Instalarea s-a facut in cca trei zile.
  Costurile au fost de cca 4500 fitinguri si centrala, 2700 firma plus cca 500 lei pe diverse maruntisuri (incredibil cat dai pe maruntisuri) gen termostat de ambient, PIF (punere in functiune CT), am mai uns meseriasii sa iasa treba bine, Mentionez ca aveam calorifere de tabla schimbate acum doi ani.
  Concluzia: cu CT ai parte de dusuri scotiene, este clar. Nevasta va fi profund dezamagita/nemultumita, etc etc.
  DAR ai apa calda cand vrei, nu cum stateam eu pe la 11 noaptea cu apa curgand in baie si asteptand sa vina calda(eu o plateam de calda).
  Ai caldura cand vrei, nu mai tremuri in pat din octombrie pana cand Radet- ul si asociatia binevoiesc sa deschida vana de agent termic.In aprilie , cand e frig noaptea, tu ai caldura, chiar daca asociatia considera ca nu mai este necesar si inchid vana.
  Nu mai platesti ce consuma altii.
  Este o investitie in confort, nu ma astept sa recuperez ceva in 5 sau 10 ani.Daca nu erau copiii probabil ca nu as fi optat pentru o asa cheltuiala.Dar nu regret decat ca nu am facut-o mai demult.

  Răspunde
  • Daca ai parte de dusuri scotiene, cheama-i inapoi sa-ti regleze centrala si regulatorul de gaz cum trebuie! In cazul in care NU folosesti simultan apa calda in baie si bucatarie, NU are voie sa vina cu intermitente. Iti spun asta dupa 6 luni de dusuri scotiene si 2 „meseriasi” schimbati.

   Răspunde
 2. Salut. De curând am achizitionat un apartament la et. 4 si as vrea sa trag centrala termica, dar țeavă de gaze e trasa doar pana la et. 2. Întrebarea: ce pasi ar trebui sa urmez? Multumesc

  Răspunde
 3. LOCUIESC IN OLTENITA. DORESC SA IMI MONTEZ GAZ SI CENTRALA! NU IMI PERMIT SA ACHIT INTEGRAL COSTUL. EXISTA POSIB ACHITARII IN RATE?

  Răspunde
 4. Atentie la proiectul de gaze si traseul tevilor prin locuinta pentru ca daca va abateti de la proiect peste doi ani cand vin sa faca verificarea instalatiei se poate lasa cu amenzi si cu modificarea instalatiei pentru a respecta traseul din proiect.

  Răspunde
 5. Salut, pentru mine mi-a costat centrala termică Ariston, ţeavă pexal, fitinguri, calorifere aluminiu, la baie pentru prosop şi în bucătărie…. (restul deja era schimbată) împreună cu montajul, manopera 6900 Ron, în luna Martie, pentru un apartament de 2 camere. Sigur am solicitat dacă pot să plătesc în rate. Am plătit jumătate din preţul total, restul în rate pentru 2 ani.(172 Ron/luna). La E-On Gaz a trebuit să aştept o lună pentru accord, Dar în timpul acesta au terminat lucrările în două zile, iar când sa terminat încălzirea comună am debranşat în totalitate.
  După accord de la gaze, am avut numai apă caldă, din cauza funcţionării a reţelei comune la încălzire, a trebuit să aştept pentru a nu fi plătit apa din bloc dacă debranşez. La Miercurea-Ciuc jumătate an numai încălzire plătim din cheltuieli comune, care e destul de scump ăn momentul de faţă.

  Menţionez că merită să fie contractul făcut la gaze pentru autocitire, măcar atât plătesc cât consum, nu ca la electricitate.

  Baftă pentru cei care vor urma de acum încolo debranşarea de la reţea comună

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.