Ce patut de copii sa aleg sau cand e momentul pentru un pat mai mare?

Majoritatea celor care îmi citesc blogul știu că am o fetiță în vârstă de 2 ani și 4 luni, Sara. Chiar înainte să se nască ne-am stabilit un obiectiv foarte clar: să doarmă în pătuțul ei, în nici un caz cu noi în pat.

Din fericire acest obiectiv ne-a reușit până acum, chiar dacă în ultima vreme vrea să adoarmă în pat cu unul din părinți (o seară eu, o seară Irina). După ce adoarme o punem la ea în pătuț și doarme liniștită până dimineața. Nu se trezește să ceară în brațe, cu noi în pat sau alte chestii. Nici nu a făcut-o vreodată. Probabil într-o noapte în care am fi fost mai obosiți am fi cedat, dar din fericire nu am fost puși în situația asta.

Noi am folosit un pătuț pliant precum acesta. Pătuțurile pliabile sunt fabricate din material textil (un fel de fâș) și au un schelet metalic. E ca și cum ai monta un cort. Prima dată recunosc că mi-a venit mai greu să montez pătuțul ăla pliabil, mai ales că nu sunt o fire prea îndemânatică, dar după aceea a fost mult mai ușor. Totul ține de cât de repede te înveți și plus de asta nu sunt foarte dese momentele în care să-l montezi și să-l demontezi.

Avantajul unui pătuț pliant constă în faptul că e mult mai ușor de cărat și de transportat. Atunci când faci curățenie în cameră e mai simplu să-l ridici și să cureți pe sub el. Al nostru are și două role care îți permit să îl muți de colo colo cu o îndemânare mai bună și fără să depui prea mult efort.

Recunosc că nu l-am luat niciodată cu noi în călătorii pentru că acolo unde rămâneam peste noapte ne asiguram că există deja. De câte ori am fost în Bulgaria ne-am rezervat cameră cu pătuț , iar când am rămas peste noapte la nași mereu ne-am folosit de un pătuț pe care îl aveau ei în plus.

Probabil și pătuțurile pentru copii din lemn sunt bune, dar eu nu pot să vă spun mai multe despre ele deoarece nu am folosit. De obicei, pătuțurile pentru copii din lemn sunt mai scumpe pentru că sunt mai rezistente și pentru că au mai multe facilități gen diverse sertărașe pentru accesorii, posibilitatea atașării unei mese de înfășat etc. Anyway, ideea de bază a acestui articol este că puteți folosi fără probleme pătuțuri pentru copii și până la vârste mai înaintate. A noastră doarme încă în pătuțul ei, dar vremea trece repede, crește și ne gândim serios unde am putea să-i punem un pătuț mai mare, ca pentru copii mai mari :)

Voi, cei care sunteți părinți, la ce vârstă ați trecut de la pătuțul pentru bebeluși la pătuțul pentru copii mai mari (de la 3-4 ani în sus)? Și cel mai importat… cum i-ați convins să se mute? :)

Patuturi copii

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

8 comentarii la „Ce patut de copii sa aleg sau cand e momentul pentru un pat mai mare?”

 1. cumpărat înainte să se nască pătuţ de la vechiul magazin Barza din Bucureşti (nu mai există) de genul celui din poza din post dar fără sertare laterale ci doar cu un sertar jos (şi cu saltea cu inserţie din bambus sau cocos parcă). Pe la 3 ani tăiat la jumătate beţele grilajului (ce grătar a ieşit cu ajutorul celorlalte jumătăţi numai eu ştiu!) şi apoi scos de tot grilajul pe la 4 ani jumate. Când a început clasa 0 (la 6 ani) luat pat supraetajat cu birou dedesubt (atenţie vara, în camere sus e mai cald decât jos, aerul cald stă întotdeauna sus). Planul e să scoatem când termină ciclul primar patul supretajat şi să punem pat obişnuit de cameră.

  Răspunde
 2. Fa ca mandea,umpara un pat cu saltea de 200 cm. latime si ai incheiat balciul.(Tot pe 50 de cm. dorm si eu si nevasta-mea.)

  Răspunde
 3. Noi de la 3 ani i-am făcut un pat la comandă din lemn masiv cu laterale detașabile (ca să nu cadă din pat, iar mai tărziu să poată fi folosit ca un pat normal) + saltea ortopedică ca să nu-i dăm idei să țopăie în pat (dacă pui un pahar plin cu apă pe o saltea ortopedică și încerci să sari pe saltea paharul nici nu se clintește și nu se varsă nici o picătură).

  Ideal ar fi ca Sara să aibă camera ei dacă până acum a dormit în aceeași cameră cu voi…

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.