Liberalizarea pieței de energie electrică și de gaze naturale pe înțelesul oricui

Ce înseamnă liberalizarea pieței de energie electrică sau liberalizarea pieței de gaze naturale? La aceste întrebări și-a propus să răspundă ABC-ul liberalizării, de la E.ON, o pagină bună cu răspunsuri de la A la Z.

În acest articol mi-am propus să povestesc pe înțelesul oricui ce înseamnă liberalizarea pieței de energie electrică și ce înseamnă liberalizarea pieței de gaze naturale, care s-a produs încă de la 1 iulie 2020.

Ce este liberalizarea pieței de energie

Liberalizarea pietei de energie

Liberalizarea pieței de energie reprezintă posibilitatea ca fiecare furnizor de energie electrică, fiecare furnizor de gaze naturale sau fiecare companie intermediară a acestor servicii să-și stabilească propriul preț.

Acest lucru înseamnă că prețul energiei electrice nu va mai fi reglementat de către statul român, adică de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ci complet liber, de către piață.

Ce înseamnă o piață liberă

piata libera de energie electrica si piata libera de gaze

În economie, o piață liberă este un sistem în care prețurile pentru bunuri și servicii sunt determinate de piața deschisă și de consumatori.

Într-o piață liberă, legile și forțele cererii și ofertei sunt libere de orice intervenție a unui guvern sau a unei alte autorități.

Susținătorii conceptului de piață liberă îl contrazic cu o piață reglementată în care un guvern intervine în ofertă și cerere prin diferite metode, cum ar fi tarifele, utilizate pentru a restricționa comerțul și pentru a proteja economia.

Într-o economie de piață liberă idealizată, prețurile la bunuri și servicii sunt stabilite liber de forțele cererii și ofertei și li se permite să ajungă la punctul de echilibru fără intervenția politicii guvernamentale.

Ce înseamnă liberalizarea pieței de energie pentru tine

informatii pe intelesul oricui despre liberalizarea pietei de energie

Liberalizarea pieței de energie electrică și liberalizarea pieței de gaze naturale înseamnă doar vești bune pentru tine ca și client, consumator și beneficiar final. Atunci când apare competiție, serviciile devin mai bune.

Liberalizarea pieței de energie electrică sau liberalizarea pieței de gaze naturale presupune faptul că îți poți alege liber furnizorul de energie electrică în funcție de ce criterii dorești tu.

Poți alege un preț mai bun, poți alege un pachet de energie electrică plus gaze naturale de la același furnizor de energie astfel încât să ai o singură factură însoțită de un preț mai bun plus alte beneficii.

Ce furnizor de energie și gaze ai recomanda?

E.ON Duo Assist

Poți alege un furnizor de energie preocupat de energia verde precum E.ON, despre care povesteam cu câteva luni aici că a ales să reinvestească o parte din profit în bune practici și strategii pentru un viitor verde.

În orice caz, companiile care oferă energie electrică sau gaze naturale îți vor putea oferi diverse pachete atractive prin care îți pot oferi și anumite beneficii suplimentare pe care în mod normal le-ai plăti separat.

Spre exemplu, serviciul de energie și gaze la care migrează multă lume odată cu liberalizarea pieței de energie se numește E.ON Duo Assist și e cea mai populară alegere din trei mari motive:

 1. Ai preț bun la gaze și energie și -100 lei reducere la factură
 2. Ai și gazele și curentul pe o singură factură la un cost predictibil
 3. Ai asistență tehnică din partea E.ON 24 de ore, 7 zile din 7

Dacă la prețul mai bun sau la o reducere considerabilă de -100 lei la factură te-ai fi gândit, doresc să-ți subliniez cât de importantă este asistența 24/24, mai ales când sunt sărbători, e frig și s-a stricat centrala.

gaz si curent pe aceeasi factura

Lasă și tu în comentarii la articol sau direct pe YouTube ce alte recomandări de oferte de energie electrică sau oferte ne gaze naturale ai în urma liberalizării pieței de energie electrică și gaze naturale.

Informații pe înțelesul oricui despre liberalizarea pieței de energie

ce inseamna liberalizarea pietei de energie

Liberalizarea pieței de energie electrică sau liberalizarea pieței de gaze naturale (care s-a produs deja anul trecut, la 1 iulie 2020) poate fi o informație descurajantă pentru mulți consumatori.

Prima dată când s-a auzit la știri despre liberalizarea pieței de energie electrică, adică pe la începutul anului 2021, prima persoană care m-a sunat să mă întrebe detalii a fost tata, care nu înțelegea mare lucru.

Apoi m-a mai sunat un cumătru de-al meu care mă întreba detalii pentru că el stă la casă și ar dori un raport cât mai bun între consumul de energie electrică și gaze naturale și costurile aferente, mai ales iarna.

Prin urmare acest articol a picat la țanc și îl voi oferi cu link direct oricărei persoane care mă mai întreabă în privat despre ce părere am despre liberalizarea pieței de energie și ce înseamnă asta.

ABC-ul liberalizării, de la E.ON

Pagina dedicată cu informații simple și pe înțelesul oricui despre liberalizarea pieței de energie electrică mi se pare o resursă excelentă pentru orice om, indiferent de nivelul său de cunoștințe.

Cei de la E.ON au avut o abordare sclipitoare și ingenioasă prin care explică câte un termen, concept, beneficiu sau pur și simplu ceva ce trebuie să știi despre asta printr-o literă a alfabetului.

Astfel, termeni precum kWh (kilowatt oră), regularizare sau zero costuri și bătăi de cap pentru migrarea de la furnizorul tău de energie vechi la furnizorul tău de energie nou, nu mai sunt deloc descurajatori.

Îți recomand să intri chiar tu aici și să citești despre ABC-ul liberalizării pieței de energie electrică pentru a lua o decizie optimă pentru tine. Sau poți da play la videoul meu de mai jos ca să-ți povestesc eu.

G de la Gabriel dar și de la Gaze naturale :)

G de la Gaze Naturale

Cei de la E.ON au lansat această provocare jucăușă legată de ABC-ul liberalizării prin care să distribuim informația corespunzătoare prenumelui nostru.

Pe mine mă cheamă Gabriel, așa că la litera G avem informații despre liberalizarea pieței de Gaze Naturale. Iată informația:

Gazele naturale intră în procesul de liberalizare?

Bineînțeles. Îți poți schimba furnizorul de gaze naturale sau poți încheia un nou contract de gaz E.ON. Totul online, în trei pași simpli. 

Fără întreruperi, fără să schimbi contorul de gaz, fără costuri. Gratuit.

Care este inițiala prenumelui tău?

initiala numelui tau

Te provoc și pe tine să intri pe pagina cu ABC-ul liberalizării de la E.ON și să-mi lași un comentariu la acest articol, pe YouTube sau să distribui informația aferentă inițialei tale de pe pagina respectivă.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

3 comentarii la „Liberalizarea pieței de energie electrică și de gaze naturale pe înțelesul oricui”

 1. C de la Costel :))

  Contractul nou de energie presupune următoarele documente:

  Copia actului de identitate
  Ultima factură de consum
  Copia actului de proprietate, după caz
  E simplu. Îl poți schimba când dorești. Online sau în magazin.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.