Nu mai găsi probleme la orice soluție

Deviza lui Henry Ford în care acesta spune într-un fel sau altul că ”indiferent dacă crezi că vei reuși sau nu, ai dreptate”, este una care mie mi-a guvernat viața din momentul în care am descoperit-o.

Probabil mulți oameni vor spune să nu vorbim despre apă caldă când ea a fost deja inventată de multă vreme.

Însă haideți să nu uităm că există în continuare foarte mulți oameni care vor descoperi apa caldă pentru prima dată.

Faptul că ai descoperit-o cu mult înaintea altora nu înseamnă nimic.

Cu atât mai puțin dacă nu te speli suficient. În traducere liberă, cu atât mai puțin dacă ai o groază de informații și cărți citite din care doar te lauzi cu citate și informații interesante, dar din care nu aplici.

E ca și cum vrei să mă înveți cum să slăbesc, dar suferi de obezitate de gradul 2. Nu am nici o problemă cu tine dacă suferi de așa ceva și nu fac nici un fel de discriminare, ba chiar mi-aș dori să te inspir și să te ajut.

Însă realist vorbind nu am cum să învăț anumite lucruri pentru că până și cei mai buni antrenori de fotbal, chiar dacă nu au fost la un moment dat cei mai buni fotbaliști, tot știu să dea mai bine cu piciorul într-o minge de fotbal comparativ cu un jucător amator din curtea școlii.

Da, voi vorbi despre ceva atât de adevărat, real și de binecunoscut precum mersul pe jos, mâncatul sau mersul la baie: atitudinea schimbă totul.

Și nu doar atât.

Atitudinea este singurul element ce poate fi schimbat și controlat într-o situație în care tu ca persoană nu poți schimba sau controla nimic.

Nu poți schimba vremea de afară. Nu poți controla de cele mai multe ori dacă o persoană dragă moare sau se îmbolnăvește grav. Nu poți decide tu dacă și când să izbucnească următoarea criză economică sau sanitară.

Nu poți controla cum se va comporta casiera de la ghișeu și nici dacă vecinul cel cocalar îți răspunde sau nu la salut când îți intersectezi privirile cu el pe aceeași străduță din cartier în timp ce îi acorzi prioritate chiar dacă nu are.

Însă poți controla mereu ceva: atitudinea ta.

Atitudinea ta provine din valori.

Vestea bună este că valorile se pot schimba. Mult mai greu decât atitudinea sau comportamentul, dar se pot schimba și valorile. Atitudinea generează comportamentul. Și, bineînțeles, atitudinea se poate schimba.

Deși nu sunt neapărat un tip religios (nu e una și aceeași cu spiritualitatea) și nu consider Budismul o religie, ci mai degrabă o filozofie, mi-au plăcut în special două elemente ale acestei filozofii despre care voi menționa și acum.

Cred în aceste elemente pentru că mi-au fost demonstrate cât se poate de realist. Le-am trăit eu personal și i-am văzut și pe alții trăindu-le.

Primul element este că nimic nu este permanent.

Sau că totul este impermanent. Depinde cum vrei să te exprimi.

Dincolo de discuțiile de pe lângă conceptele materiale pe care le putem avea legate de această afirmație, fie că ne referim la bani, bijuterii, haine scumpe, mașini, case și vacanțe de lux, aș vrea să mă refer la emoții și sentimente.

Faptul că nimic nu este permanent și că toate trec este o veste bună și o veste rea în același timp.

Adică ceva realist.

Realismul este să acceptăm că viața este nedreaptă de cele mai multe ori și că nu oferă aceleași beneficii și oportunități tuturor.

Și totuși, în viața asta nedreaptă și crudă, unii sunt fericiți și alții nu.

Iar aici intervine atitudinea potrivită.

Atitudinea potrivită nu este nici una drogat pozitivă, nici una depresiv negativă.

Este potrivită și atât.

Să luăm realitatea legată de faptul că toate trec.

Atunci când te simți rău, ești depresiv, treci printr-o criză de sănătate, o criză familială, o criză economică, o decepție, o concediere, o ceartă, pierderea cuiva drag sau orice altă nenorocire, vestea bună pe care poți să ți-o dai este că toate trec.

Nimic nu este permanent.

Toate trec.

Cu atât mai mult rușinea. Da, până și cea mai mare rușine trece oricât de inimaginabil ar fi pentru tine azi.

Toate trec.

Nu căuta, nu găsi și cel mai important, nu aplica niciodată soluții permanente la o problemă temporară.

Este valabil și invers.

Atunci când te simți bine, arăți bine, ești sănătos, ai o familie frumoasă și împlinită, o casă superbă, o mașină bună și orice ți-ai mai dori tu, amintește-ți că toate trec.

Ăsta e realismul care îți va crea atitudinea potrivită.

Atitudine potrivită care poate să însemne să fii mai recunoscător pentru ceea ce ai și să practici recunoștința conștient, să fii un om mai bun, să fii un om mai generos, să te implici în anumite cauze sociale, să donezi sânge, să alergi sau să participi la competiții în care se strâng fonduri, să strângi gunoiul selectiv sau să participi la acțiuni de strângere a gunoiului din locuri murdare, să plantezi copaci și să duci un stil de viață mai prietenos cu mediul înconjurător, chiar dacă asta presupune mai multă cheltuială pe care alții nu o văd cu ochi buni.

Al doilea element în care eu cred și pe care l-am văzut în viața mea reală este că orice om se poate schimba.

Absolut orice om se poate schimba.

Dacă ai kilograme în plus de care vrei să scapi, poți slăbi.

Dacă nu ești mulțumit de cum arată dantura ta, ai opțiuni pentru a îndrepta lucrurile.

Dacă nu câștigi suficient de mulți bani, poți învăța o aptitudine nouă cu care să produci mai multă valoare și mai multe rezultate și poți câștiga mai mulți bani.

Dacă ai o problemă cu furia, o poți rezolva.

Dacă ai o problemă într-o relație, poți lua niște decizii care să te schimbe pe tine suficient de mult încât să schimbe cursul relației.

Poți face orice.

Mă rog, tehnic aproape orice. Probabil că dacă ai 1.65 metri nu vei putea ajunge cel mai bun jucător de baschet din lume, dar asta nu înseamnă că nu vei putea juca baschet.

Există unele limitări tehnice care ne fac să spunem că nu poți obține chiar absolut orice, însă așa cum spune Ray Dalio, unul dintre cei mai bogați investitori din lume, în cartea sa, Principii, în viață poți face aproape orice. Nu orice, dar aproape orice.

Prin urmare, te poți schimba.

Orice om se poate schimba.

După cum am mai spus și cu alte ocazii însă, singura persoană pe care o poți schimba ești tu.

Poți avea o atitudine nepotrivită ce nu te va ajuta cu nimic, atitudine prin care mereu te plângi de alții, de țara în care trăiești, de oameni, de vremuri de societate și așa mai departe.

Vei observa chiar și după vremea în care ajungi la pensie că această atitudine nu te-a ajutat cu nimic.

Sunt mulți care mor cu dreptatea în brațe pe trecerea de pietoni.

Nu fii genul ăsta de om.

Nu te ajută.

Faptul că te plângi mereu de alții nu te va face să crești în ochii nimănui.

Oamenii serioși și decenți cu care interacționezi ascultă în general astfel de plângeri din politețe, asemenea unei discuții de complezență despre vremea de afară.

Singura persoană pe care o poți schimba ești tu.

Iar dacă te uiți la alți oameni, vei observa că nu au performat cum au dorit, nu au obținut silueta dorită sau musculatura dorită, nu și-au cumpărat casa dorită, mașina dorită sau vacanța dorită până când nu au încetat să mai aștepte ceva de la alții și au început să-și dedice toată energia pentru propria lor schimbare.

Atunci când încerci să schimbi pe cineva consumi timp și energie.

Atunci când începi să te schimbi pe tine, consumi timp și energie.

Încetează să mai încerci să îi schimbi pe alții pentru tine și folosește toată acea energie și tot acel timp pentru a te schimba pe tine, pentru a crește, pentru a te dezvolta și pentru a merge în direcția în care dorești.

Probabil ai citit deja despre mine și dietele pe care le-am început și le-am finalizat de mai multe ori în decursul unui an de zile.

Fără prea mare succes.

Găseam deseori motive legate de faptul că e vară și merge berea rece, că trebuie să merg la un grătar, că la restaurant mâncarea aia e prea bună și așa mai departe.

Am reușit să obțin pe termen lung rezultate doar atunci când mi-am concentrat energia pe ceea ce puteam controla și schimba eu la mine. Nu doream să schimb neapărat mediul pentru că îmi plăcea.

Familia, prietenii, anturajul, locurile, vacanțele, restaurantele și inclusiv berea. Îmi plăceau și îmi plac.

Însă am luat toată energia și timpul pe care îl consumam găsind scuzele foarte plauzibile legate de mediul în care trăiam și am folosit-o pentru a mă schimba pe mine, pentru a-mi schimba convingerile, identitatea și stilul de viață care îmi oferă acum mai multă sănătate, vitalitate, energie și fericire.

Când mi-am asumat responsabilitatea reală a preluării controlului asupra mea, nu mi-am dat seama neapărat că totul este mai simplu, pentru că nu e, dar mi-am dat seama că schimbarea proprie-mi persoane este singura cale viabilă și sustenabilă de a obține ce îmi doresc.

Nu e nimeni altcineva nici dator și nici responsabil să se schimbe pentru tine.

Că va putea ține pasul cu tine după ce tu te-ai schimbat și ai evoluat? Asta nu mai este problema ta.

Ca și concluzie, aș putea spune că lucrurile se întâmplă într-un mod teribil de realist indiferent cât de optimistă sau pesimistă ești ca persoană.

Din păcate, realitatea de multe ori este mai dură, mai urâtă și mai incorectă decât știi.

Și pe măsură ce afli mai multe despre realitate deschizând ochii și gustând din toate preparatele pe care ți le-a pregătit viața vei da și peste preparate gustoase, dar vei da și peste preparate sărate, amare sau uneori putrezite și expirate.

Dacă te deranjează realitatea am o singură recomandare: maturizează-te și fă față.

Altceva nu există, iar dacă continui să ai o atitudine reactivă în care doar te plângi, ceri soluții, propui soluții, dar nu faci parte din soluție cu acțiuni concrete, totul e degeaba.

Oamenii își vor vedea de viața lor fără să le pese prea mult de tine, iar ăsta este iarăși un adevăr realist care s-ar putea să doară.

Singurul aspect care te poate ajuta în același mod la fel de realist este atitudinea pe care o ai.

Dacă accepți realitatea așa cum este ea, iar acest lucru implică uneori să nu ai dreptate cu multe lucruri în care ai crezut până acum că sunt adevărate, înseamnă că poți să adopți o atitudine potrivită și specifică acestei realități.

Unele persoane văd probleme la soluții.

Și este foarte bine.

Pentru că ai nevoie de oameni care să te aducă cu picioarele pe pământ.

Să zicem că ai o idee de afacere foarte tare de care te-ai îndrăgostit. Și atunci când te îndrăgostești este periculos. În afaceri mă refer, pentru că a iubi o persoană este un sentiment extraodinar.

Însă în afaceri ai nevoie de rațiune mai mult decât de emoție și de aceea atunci când te îndrăgostești de o idee este periculos. Așa că vei fi deștept și vei cere păreri.

Iar unele persoane îți vor găsi probleme la potențialele soluții pe care afacerea ta le oferă. Inițial te vei enerva că ai prieteni care nu te susțin, însă există posibilitatea ca unii dintre ei să aibă dreptate.

Și să-ți semnaleze niște probleme pe care nu le-ai luat în calcul pentru că erai orbit de ideea ta. Iar asta ar putea face soluția ta și mai bună. Este o mină de aur să ai prieteni sau apropiați care să te poată ajuta astfel, constructiv.

Însă nu la genul ăsta de probleme și soluții mă refer eu. Eu mă refer la oamenii care găsesc probleme la orice soluții ar exista. Pot exista un infinit de soluții, iar ei vor găsi un infinit de probleme.

Nu fi unul dintre acei oameni.

Este bine să găsești probleme la soluții pentru a perfecționa soluțiile.

Dar nu la infinit.

Pentru că lipsa unei soluții care să implice o acțiune ce te face să mergi mai departe într-o chestiune reprezintă încă o problemă în plus pe lângă cele pe care le ai deja. Nu vrei încă o problemă în plus.

Poate nu vei găsi cea mai bună soluție din prima, însă pentru a vedea dacă o soluție se potrivește sau nu unei probleme, trebuie să-i dai credit și să o pui în mișcare.

Un proverb chinezesc cu autor necunoscut spune să nu te temi dacă înaintezi prea încet, ci să te temi dacă te-ai oprit.

Nu mai găsi probleme la orice soluție pentru că această abordare îți poate aduce uneori o problemă în plus.

Dacă nu ai idei mai bune pe care să le și pui în aplicare sau în care oamenii să creadă și să le pună în aplicare, alege soluția care ți se pare cea mai potrivită și mergi cu energie și entuziasm pe calea aia până vei obține primul rezultate din care vei trage niște concluzii dovedite.

Poate va fi o soluție bună sau poate nu, dar măcar vei ști.

Măcar ai luat o decizie și ai acționat în direcția aleasă de tine.

Pentru că și atunci când nu ei o decizie, paradoxal, iei totuși decizia de a nu lua o decizie. Iar asta produce consecințe.

Ce legătură are asta cu schimbarea?

De cele mai multe ori ne temem de schimbări pentru schimbările presupun decizii ferme susținute de acțiuni concrete, nu doar de declarații.

Schimbarea presupune ieșirea din zona de confort, iar acest lucru nu este niciodată plăcut, nici măcar pentru cei care au mai făcut-o.

Prin urmare, găsirea de probleme la orice soluție reprezintă un mecansim natural de apărare atunci când se inițiază o schimbare.

Nu mai găsi probleme la orice soluție și lasă schimbarea să se producă.

Singurul lucru constant în lume este schimbarea. Aceasta se va produce cu tine sau fără tine, indiferent dacă participi la ea sau nu.

Orice acțiune aduce consecințe. Orice lipsă de acțiune aduce consecințe.

Alege să controlezi, fie câtuși de puțin, consecințele acțiunilor tale.

Ia ce decizii ai de luat, fă ce schimbări ai de făcut, acționează disciplinat și consecvent în direcția stabilită de tine, iar rezultatele dorite vor apărea garantat după o perioadă suficientă de timp.

Poți începe prin a nu mai găsi probleme infinite la orice soluție.

2 comentarii la „Nu mai găsi probleme la orice soluție”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.