10 lucruri pe care le poți face acum pentru un viitor verde

Eu sunt un tip care prețuiește natura. Se pare că e o trăsătură de familie. De pe vremea când maică-mea era atentă să închidă fiecare lumină din casă pe care o uitam aprinsă. Sau când ne explica că apa nu trebuie să curgă non-stop când ne spălam pe dinți și că avem nevoie de ea doar uneori.

Cert este că avem două opțiuni în momentul de față: fie ne îndreptăm către un viitor mai verde, fie ne îndreptăm către nimic. Pentru că nu va exista nimic dacă nu ne comportăm responsabil față de planetă. Și vă zic pe scurt de ce.

Pentru cei care preferă mai degrabă să asculte și să vadă pe cineva vorbind, am creat videoclipul de mai jos pe vlog.

Scurtă istorie

Istoria umană se presupune că a început acum 14 milioane de ani. De la evoluția primatelor și până în prezent. Sunt 2.000 de ani de la anul zero de după Hristos, așa cum măsurăm și în prezent anii. Hai să plecăm de aici.

Acum, imaginați-vă că cele mai mari descoperiri tehnologice au fost realizate în ultima sută de ani. O sută de ani. Nimic mai mult sau mai puțin. O generație și-un sfert. Chiar o generație, având în vedere că speranța de viață tinde să crească considerabil datorită tehnologiilor medicale noi.

Tot ceea ce am făcut în ultima sută de ani a accelerat procesul de degradare a planetei. Poluăm. Irosim. Construim. Vânăm. Consumăm. Și știți foarte bine că încălzirea globală e aproape inevitabilă. După doar 100 de ani.

Tu ai senzația că mai avem mult timp la dispoziție? Tu ai senzația că dacă noi într-o sută de ani am fost în stare să producem ce am produs până acum, în următoarea sută de ani mai avem șanse să salvăm ceva?

Definiția nebuniei este să faci același lucru sperând la rezultate diferite.

Citat atribuit lui Albert Einstein, deși nu sunt dovezi că el spus asta.

Ce este de făcut

Singur lucru care poate fi făcut în acest moment, dar absolut singurul lucru care poate fi făcut în acest moment pentru a salva planeta este:

Să nu te mai bazezi și să nu mai speri că altcineva va face ceva și va găsi o soluție, ci să pui mâna și să fii tu schimbarea pe care o dorești.

De ce cred că va merge? De fapt, nu doar eu cred că va funcționa ci este dovedit științific că dacă tu și fiecare dintre noi începe azi, acum și aici fără nici un fel de amânare să ducă o viață verde, avem șanse să salvăm planeta.

Legea numerelor mari

Legea numerelor mari este o teoremă din teoria probabilităților care descrie rezultatele unui experiment repetat de mai multe ori.

Conform acestei legi, rezultatul mediu obținut se apropie tot mai mult de valoarea așteptată, cu cât experimentul se repetă de mai multe ori.

Aceasta se explică prin faptul că abaterile întâmplătoare într-un sens sau altul se compensează reciproc.

Această lege a fost formulată de Jakob Bernoulli și a pus bazele teoriei probabilităților ca știință.

În traducere legat ce am eu de spus ar putea suna cam așa: dacă fiecare dintre noi repetă de mai multe ori unul sau mai multe obiceiuri verzi, rezultatul mediu obținut se apropie tot mai mult de valoarea dorită.

Adică salvarea planetei.

De ce? Pentru că prin puterea exemplului îi vei influența și pe alții. Apropiați, prieteni, familie, copii. Și încet, printr-un efect de fluture (Butterfly effect) vei reuși să faci mai mult TU DIRECT decât fiind pasiv și așteptând să facă alții.

Mentalitatea asta gen ”sunt prea mic și neînsemnat”, ”un singur gest nu va schimba nimic”, ”sunt alții mai mari care trebui să închidă fabricile” ne-a ținut mereu în loc ca ființe umane. Nu suntem neînsemnați deloc.

Dacă omul ar descoperi cât de puternic este, ar rămâne înmărmurit.

O legendă și după aia îți zic alea 10 lucruri

O poveste sau o legendă indiană povestește că oamenii erau la începuturile pământului un fel de zei sau semi-zei cu puteri foarte mari. Pentru că aceștia deveniseră mult prea plini de ei, creatorul le-a retras puterea.

Și asfel i-a făcut oameni :)

Însă trebuia să ascundă puterea aia de semi-zeu undeva. Ființa umană nu era capabilă să gestioneze o asemenea putere. Cumva, așa cum nu e capabilă nici azi să se dezvolte responsabil, fără dezastru în jur.

Inițial a vrut să o ascundă în adâncul pământului. Apoi s-a gândit: ”Nu pot face asta. La un moment dat oamenii vor săpa suficient de adânc în pământ și vor găsi din nou această putere”. Trebuie să aleg un loc mai greu de găsit.

Apoi, s-a gândit să o ascundă pe fundul apelor și oceanelor. După un moment de gândire și-a zis: ”Nu pot face asta. La un moment dat, oamenii vor ajunge să aibă puterea de a explora fundurile apelor și oceanelor și o vor găsi.

În ultimă instanță creatorul să gândit că ar putea găsi un loc și mai bun pentru a ascunde puterea. În înaltul cerurilor. După o secundă a zis: ”Nu o pot ascunde nici acolo, pentru că oamenii vor explora și înaltul cerurilor la un moment dat și o vor găsi. Trebuie să găsesc un loc și mai bun.

După puțin timp de gândire a zis: ”Voi ascunde puterea de semi-zei a oamenilor direct în ei înșiși. Astfel, lor nu le va fi foarte greu să o găsească, dar nu o vor găsi niciodată pentru că nu se vor gândi să o caute chiar acolo.

Ei bine, acum că știi asta, chiar dacă e vorba despre o legendă, iar legendele au trăsături fantastice, cred că ai înțeles ce era de înțeles. Ești un om care poate face diferența pozitiv legat de ce vrea el. Ai puterea să salvezi planeta.

10 obiceiuri pentru un viitor verde

10 lucruri pentru un viitor verde

Următoarele 10 obiceiuri le poți adopta cu ușurință chiar acum. Eu le practic și de asta vorbesc despre ele. Îmi place să vorbesc despre ce știu și ce fac.

1. Închide luminile și electronicele deschise prin casă

Ori de câte ori te plimbi prin casă și vezi un bec aprins uitat, fă efortul o secundă să mergi și să-l închizi. La fel și cu televizoarele.

Dacă ai copii de foarte multe ori aceștia uită televizorul deschis pe YouTube sau pe Netflix :) Fă efortul să îl închizi. Per total se adună.

Adu-ți aminte de legea numerelor mari. În final acest obicei va face diferența pozitiv atât pe factura de de electricitate cât și pe planetă.

2. Alege companii ECO Friendly

Că vorbim de electricitate (și nu numai) am să vă povestesc despre campania WE has no limits lansată de cei de la E.ON. Așa cum povesteam de mult și în acest articol unde i-am menționat, eu aleg companii eco friendly.

Îți recomand să faci același lucru. A fi prietenos cu mediul nu e ieftin (am implementat și eu în firmă hârtia reciclabilă, servere documente și semnături digitale). Companiile ar putea să nu o facă. Ca să aibă profit mai mare.

Totuși unele companii, precum E.ON, o fac. Aleg ca o parte din profit să fie reinvestit în bune practici și în strategii pentru un viitor verde. Atunci când alegi astfel de companii, alegi binele. Plus că le sprijini să continue.

3. Nu irosi mâncarea

Food waste este un termen folosit pentru irosirea mâncării. Multe persoane pe vremuri nu-și luau mâncarea la pachet de la restaurant pentru că le era rușine. Acum nu prea mai dau pe la restaurant, dar asta e o poveste peste care vom trece cu bine și lucrurile treptat vor reveni la normal. Capul sus.

Revenind la subiect, e simplu la ce mă refer aici. Gătește doar cât ai nevoie să mănânci tu și familia ta. Păstrează mâncarea la frigider, reîncălzește-o și refolosește-o dacă încă este în sigur să o consumi astfel.

Comandă mâncare în funcție de cât știi că vei consuma, nu în funcție de cât de foame îți este pe moment :). De multe ori mâncarea neconsumată ajunge la gunoi încât nici săracele animăluțe fără stăpân nu se pot bucura de ea.

4. Reciclează măcar hârtia sau cartonul

Sunt mai multe materiale care se pot recicla: hârtie, carton, metal (conserve, fier vechi sau chiar aluminiu), plastic, sticlă etc.

Pentru că probabil vei zice că la tine în oraș sau în sat nimeni nu reciclează toate astea cu ușurință și că firma de gunoi la pune pe toate la un loc, deși tu colectezi selectiv, reciclează măcar hârtia sau cartonul.

E simplu să reciclezi hârtie sau carton. Faci un colț în casă unde strângi toate caietele, hârtia sau cartonul nefolosit și le duci la reciclat sau chemi o companie să ți le ridice. Caută pe Google, sunt multe companii care fac asta.

5. Folosește becuri LED ce au consum redus

Eu folosesc becuri din alea inteligente pe care le controlez de pe telefon cu Siri. Însă costă un pic și nu e nevoie să faci la fel, deși pe termen lung îți reduc extraordinar de mult costurile cu energia. Pentru că au viață lungă.

Fă chiar acum un recensământ al becurilor din apartament, din casă sau de pe casă (dacă stai la casă), din beci/balcon/magazie/sediul firmei etc. și cumpărăr becuri LED cu un consum redus de energie.

Durează sub o oră ca să le schimbi pe toate (asta dacă nu ai o casă imensă) și vei face economii fix din momentul în care începi să le folosești.

6. Izolează-ți termic casa sau apartamentul

Va presupune niște costuri, dar va reduce considerabil pierderea de energie. Adică pe timpul verii se va menține răcoare în casă, iar pe timpul iernii se va menține căldură în casă fără ca centrala termică să tragă din greu.

Vei avea o factură scăzută la energie electrică (aer condiționat, calorifere electrice) și la gaz (centrale termice, aragaz ca să te încălzești dimineața în bucătărie etc.). Și per total vei contribui la reducerea folosirii resurselor.

7. Repară, nu schimba sau arunca

Ne-am obișnuit (mai ales dacă avem un venit lunar mai bun) ca atunci când ceva se strică și se învechește să schimbăm cu altceva nou. Vrem mereu ultimul model de laptop, ultimul model de telefon, ultimul model de mașină.

În ritmul ăsta distrugem și mai rapid planeta. La un moment dat se făcea o statistică legată de faptul că dacă toate popoarele asiatice (gen India sau China) ar consuma la fel ca americanii sau europenii, am distruge totul.

Prin urmare, un comportament responsabil față de mediul înconjurător (și față de buzunarul tău) este să repari lucrurile pe care le folosești în loc să le schimbi sau mai rău, să le arunci. E simplu și sustenabil.

8. Folosește bicicleta

În mod normal aș fi zis folosește bicicleta și mijloacele de transport în comun. Dar pentru că este recomandat să evităm aglomerația și să respectăm măsurile de protecție pentru a trece mai repede peste această pandemie, o să scriu doar despre utilizarea bicicletei. Acum știu că e frig, dar în unele zile e ok.

Pe lângă faptul că e mai sănătos, te ajută cu menținerea și controlul greutății, îmbunătățește activitatea cardiacă, crește stima de sine, imunitatea și speranța de viață, sportul și mersul cu bicicleta nu poluează.

Sfat: indiferent de anotimp află înainte prognoza meteo și îmbracă-te sau pregătește-te corespunzător. Vei descoperi magia mersului cu bicicleta. Casca de protecție este obligatorie. La fel și cunoașterea regulilor de circulație.

9. Cumpără de la producători locali

Atunci când cumperi de la producători locali, nu numai că ajuți niște antreprenori să trăiască și să-și ducă copiii la școală, dar reduci poluarea.

De ce? Pentru că atunci când cumperi local nu mai e nevoie de transport pe distanțe lungi. Iar asta reduce considerabil amprenta de carbon.

10. Plantează ceva

Se zice că nu ești om până nu plantezi un pom. Eu am plantat 10 pomi fructiferi anul ăsta în curte cu tatăl meu și un brad argintiu și 8 tuia anul trecut. Dacă nu ai curte, există multe zone unde poți planta pomi.

Plantare-brad-argintiu-cu-tata
El e tata și cu el am plantat bradul argintiu

Nu sunt deloc scumpi și faptul că ai plantat un pom pe care îl vei vedea crescând îți va aduce o satisfacție incredibilă. Plus că știm cât de buni sunt pomii pentru un aer mai curat și mai filtrat.

Inclusiv dacă ai loc în casă sau apartament, există pomi și plante mari care oxigenează aerul din încăperi. Caută plante adecvate de interior și începe chiar în interiorul casei tale călătoria ta de grădinar. E distractiv și util.

Update

În urma comentariului lăsat de Ana Elisabeta, am făcut asta:

Concluzie

Fiecare om este puternic și poate schimba lucruri. Ai nevoie de timp și obiceiuri, iar rezultatele nu vor înceta să apară. Pe lângă faptul că vei fi un exemplu pozitiv și o sursă de inspirație pentru cei din jur, te vei simți bine.

Când faci bine, te simți bine și viața capătă un alt sens.

  1. Te rog ajută-mă cu un comentariu la acest articol în care să-mi scrii care este sfatul tău pentru un viitor mai verde. Sau ce sfat ți-a plăcut.
  2. Te rog ajută-mă cu un share la acest articol astfel încât să vedem mai repede la treabă legea numerelor mari despre care povesteam.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

15 comentarii la „10 lucruri pe care le poți face acum pentru un viitor verde”

  1. Foarte bun comentariul tău. Chiar mă uitam la un documentar legat de plastic și îmi venea efectiv să vomit de cât de rău îmi dădeam seama că facem planetei prin acțiunile noastre. Ca să-ți răspund la întrebări o să recunosc că:

    1. Da, încă folosesc apă îmbuteliată. Eu m-am mutat în Sat Costi (lângă Galați) și apa de aici e foarte proastă. Am trei filtre mecanice și un dedurizator care și deferează 5 în 1 doar cât să-mi facă apa ok și safe pentru a face baie sau pentru a nu strica centrala termică, mașina de spălat etc. Mă gândesc acum la o soluție de apă îmbuteliată din aia refolosibilă cu bidon din ăla mare pe care vine firma de apă și ți-l schimb. Oare crezi că e mai ok?

    2. Nu mai folosesc sacoșe din plastic de mult. Am doar sacoșe refolosibile din material textil. Dacă uit să le iau la cumpărături, iau cel mult de la Kaufland o sacoșă de hârtie.

    3. Da, încă folosec pungi pentru legume :( Dar din alea la 0,10 lei punga. Cică ar fi biodegradabile.

    4. Nu folosesc lapte la cafea și nu prea folosim noi lapte de fel în casă. Doar când îi mai face maică-mea Sarei clătite :) La cafea nu folosim bețișoare, doar lingurițe. Irina. Că eu beau cafea fără zahăr și o să mă duc acum să-mi fac una că mi-ai făcut poftă.

    5. Nu folosim tacâmuri de unică folosință. Nici pahare.

    6. Baterii folosim. Nu la fel de des ca înainte când era Sara mai mică și aveam nevoie la diverse jucării, dar mai cumpărăm și folosim ocazional. Șervețele umede, da folosim. Șervețelele umede nu sunt ok, nu?

    Mi-a plăcut comentariul. Mai învață-mă, că-mi place! :)

    Răspunde
  2. Da, este grozav articolul tău, iar temele astea ar trebui aduse tot mai serios în discuție. Fiecare dintre noi se gândește la schimbare când citește așa ceva. Dar apoi ne luăm cu viața, cu rutina, și cam uităm de ele, nu? Din punctul meu de vedere stilul ăsta de viață cu mai puțină risipă, pentru un viitor verde, trebuie construit zi de zi. Și personalizat pe fiecare individ în parte. Pentru că atunci când ne vom analiza toate obiceiurile de consum vom vedea că suntem distrugători pe această planetă. Îți dau câteva exemple, cât de scurt reușesc, pentru că aș putea scrie până diseară :)) Coffee-to-go-uri, mâncarea la caserole, mâncare tip fast-food, tacâmuri de unică folosință, doze și peturi, apa îmbuteliată!!!, sacoșe și pungi de la cumpărături, ambalaje de la produse etc. – numai partea alimentară înseamnă o groază de deșeuri generate zi de zi. Chiar dacă unele sunt reciclabile, dacă nu sunt puse unde trebuie ele ajungla groapa de gunoi. Vin sărbătorile… O groază de cadouri care conțin în mare parte plastic, ambalate în plastic… Și mă opresc aici. Dacă vei avea curiozitatea să iei la analizat orice domeniu/categorie din viața ta vei vedea cam câtă risipă generează. În momentul de față, când terminăm resursele anuale naturale ale planetei încă din luna august, formula în care am mai putea face ceva pentru planetă este REDUCE / REUSE / RECYCLE. Așa că îți lansez provocarea să mergi mai departe, pe drumul ăsta, și să renunți zilnic la câte ceva care poluează. Folosești apă îmbuteliată? Folosești sacoșe din plastic? Folosești pungi pentru legume? Folosești bețișoare sau pliculețe sau lapte la cafea? Tacâmuri de unică folosință? pahare de unică folosință? Baterii? Șervețele umede?

    Răspunde
  3. Si aia cu spalatul pe dinti si cu iropsitul apei de care ai zis in articol trebuia trecuta ca si punct :)) Plus ca se mai putea discuta despre utilizarea resoponsabila a dusului. Se poate schimbara para dusului si alte chestii de gen.

    Răspunde
  4. Eu am inceput sa aleg si sa sprijin comanii prietenoase cu mediul. Desi unele incep stangaci si poate nu au aceeasi capacitate de a schimba lumea precum exeplul dat de tine, tot fac macar ceva. Si aleg sa-mi cheltuiesc banii acolo. Uite, de asta aleg si apple, pt. ca si eu au un manifest eco pana in 2030 sau 2035. Chair daca e mai scump.

    Răspunde
    • Exact ce îi scriam și lui Adi. Da, înțeleg la ce te referi. În acest moment suntem noi, acești early adopters a companiilor prietenoase cu mediul, însă pe viitor vor deveni din ce în ce mai mulți. Iar ca și companie fie ești prietenoasă cu mediul, fie nu vei mai exista. Asta în viitorul apropiat chiar. De aceea exemplul dat de mine, respectiv E.ON prin camapania WE has no limits, este un exemplu de companie care va putea spune pe viitor că a fost una dintre companiile ECO friendly de la bun început, nu că a ajuns din urmă alte companii.

      Răspunde
  5. Saftul cu numarul 7, adica ala cu reparatul m-a pus mult pe ganduri. Mai ales ca ma gandeam serios sa-mi iau ultimul model de iPHOne (12 Pro sau Pro Max inca nu stiu sigur) in conditiile in care am 11 Pro. Tu ce zici?

    Răspunde
    • Sunt cumva în aceeași situație, însă cred că o să rămân la 11 Pro că încă am rate prin Orange la el :) Nu are rost să mă ocup de cheltuieli inutile. Dar mai întâi vreu să-l văd. Oricum, cei de la Apple știu că au politică destul de ok față de reciclare și responsabilitate față de mediu.

      Răspunde
  6. Asta e genul de articol care ar trebui sa devina viral, nu toate glumele obosite si non-valorile. Este singura sansa a noastra ca oameni ca sa supravietuim.

    Răspunde
    • Avem nevoie și de glume și de bârfe uneori în viața noastră. De fapt, pe o formă de ”bârfă” înseși cultura homo sapiens a fost clădită :)) Însă da, ai dreptate. Acest gen de informații trebuie să iasă la îndemâna tuturor. Am distribuit acest articol și pe Facebook și poate mulți oameni care îl vor vedea acolo îi vor da share.

      Răspunde
  7. Ador blogul tau si citesc cu placere mailurile de duminica dimineata. Desi nu comentez aproape niciodata, cu acest articol m-ai facut sa iti las un comentariu si sa te felicit pentru promovarea acestor valori si principii de viata.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.