Ce faci in caz de cutremur

Dacă tot am beneficiat de un adevărat cutremur la etajul 12, am zis că merită să scriu pe blog și câteva aspecte care s-ar putea dovedi utile în caz de cutremur. Probabil că merge și un share la acest articol.

In interiorul unei cladiri

1. Rămâneți pe loc, nu încercați să ieșiți afară și nu vă duceți pe balcon. 2. Adăpostiți-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier și țineți-vă bine de aceasta. Așezați-vă ghemuit lângă un perete interior.

4. Protejați-vă capul și fața. 5. Îndepărtați-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, corpuri de mobilier înalte, aparate de iluminat. 6. Nu utilizați liftul. Dacă sunteți deja în lift, apăsați butonul de urgență. Când liftul se oprește, ieșiți cât mai repede posibil din lift și adăpostiți-vă într-un loc sigur.

In exteriorul unei cladiri

Adăpostiți-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi.

Intr-un vehicul

1. Rămâneți în autoturism. 2. După încetarea cutremurului, nu ieșiți din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, așteptați forțele de intervenție. 3. Opriți-vă într-un loc sigur fără a bloca circulația altor autovehicule.

In general

Deși e ușor de spus, dar mai greu de controlat, nu intrați în panică. Oricum nu rezolvați nimic. La situații de genul ăsta organismul secretă adrenalină, substanță care vă poate da un plus de forță atunci când se activează mecanismul de conservare. Folosiți-vă cum puteți de treaba asta. Iarăși, nu vă impacientați dacă nu-i puteți suna pe cei dragi. E normal ca rețelele de telefonie să nu funcționeze o perioadă după un cutremur mai mare. Vedeți dacă merge netul :)

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

12 comentarii la „Ce faci in caz de cutremur”

 1. Am citit pe un site ca in caz de cutremur trebuie sa ai un carnat la indemana, deoarece cainii de salvare te vor gasi mai usor si vei putea fi inmormantat crestineste.

  Răspunde
 2. Cablurile (fara izolatie) liniilor de inalta tensiune cazute pe sol NU au tensiune insa trebuie evitat contactul direct cu acestea datorita curentilor inductivi.
  Cablurile de joasa tensiune (cu izolatie) pot avea tensiune chiar si cazute la sol.Pastrarea unei distante de 0.5 m fata de acestea ne poate feri de riscul electrocutarii.

  Răspunde
 3. Eu am crezut ca am baut prea mult cola si am imaginatii. Deja ma vedeam departe. :))
  Lasand gluma la o parte, ca nu-i de glumit. Eu am jucat counter-strike, si am tinut sa-mi termin meciul, chiar daca se miscau lucrurile. Aici in Ialomita n-a fost chiar tare, dar s-a simtit bine.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.