Dacă tot am beneficiat de un adevărat cutremur la etajul 12, am zis că merită să scriu pe blog și câteva aspecte care s-ar putea dovedi utile în caz de cutremur. Probabil că merge și un share la acest articol.

In interiorul unei cladiri

1. Rămâneți pe loc, nu încercați să ieșiți afară și nu vă duceți pe balcon. 2. Adăpostiți-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier și țineți-vă bine de aceasta. Așezați-vă ghemuit lângă un perete interior.

4. Protejați-vă capul și fața. 5. Îndepărtați-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, corpuri de mobilier înalte, aparate de iluminat. 6. Nu utilizați liftul. Dacă sunteți deja în lift, apăsați butonul de urgență. Când liftul se oprește, ieșiți cât mai repede posibil din lift și adăpostiți-vă într-un loc sigur.

In exteriorul unei cladiri

Adăpostiți-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi.

Intr-un vehicul

1. Rămâneți în autoturism. 2. După încetarea cutremurului, nu ieșiți din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, așteptați forțele de intervenție. 3. Opriți-vă într-un loc sigur fără a bloca circulația altor autovehicule.

In general

Deși e ușor de spus, dar mai greu de controlat, nu intrați în panică. Oricum nu rezolvați nimic. La situații de genul ăsta organismul secretă adrenalină, substanță care vă poate da un plus de forță atunci când se activează mecanismul de conservare. Folosiți-vă cum puteți de treaba asta. Iarăși, nu vă impacientați dacă nu-i puteți suna pe cei dragi. E normal ca rețelele de telefonie să nu funcționeze o perioadă după un cutremur mai mare. Vedeți dacă merge netul :)


Gabriel Ursan
Gabriel Ursan

Blogger @GabrielUrsan.ro. I love marketing & development. I also like how the internet changes the world.

  12 replies to "Ce faci in caz de cutremur"

  • Lospa

   Eu am crezut ca am baut prea mult cola si am imaginatii. Deja ma vedeam departe. :))
   Lasand gluma la o parte, ca nu-i de glumit. Eu am jucat counter-strike, si am tinut sa-mi termin meciul, chiar daca se miscau lucrurile. Aici in Ialomita n-a fost chiar tare, dar s-a simtit bine.

   • Yamasha

    Eu n-am simtit nimic… noroc ca m-au anuntat altii! :D

  • Lospa

   Ah, da, au astia la stiri subiecte o saptamana.

  • carrera

   Cablurile (fara izolatie) liniilor de inalta tensiune cazute pe sol NU au tensiune insa trebuie evitat contactul direct cu acestea datorita curentilor inductivi.
   Cablurile de joasa tensiune (cu izolatie) pot avea tensiune chiar si cazute la sol.Pastrarea unei distante de 0.5 m fata de acestea ne poate feri de riscul electrocutarii.

  • Adi

   Am citit pe un site ca in caz de cutremur trebuie sa ai un carnat la indemana, deoarece cainii de salvare te vor gasi mai usor si vei putea fi inmormantat crestineste.

  • Amarie Vasile

   Util. Concis. Multumim!

  • Buculesei blog

   E pentru prima oara cand simt un cutremur. L-am simtit de-a binelea, m-am panicat crezand ca sunt fenomene stranii, nestiind cum e sa simti un cutremur. :))

  • Catalin

   Din tot ce-ai spus tu acolo.. stii ce face romanul de rand? Scoate repede o icoana si se roaga.. Ca de, divinitatea ii da super puteri. :)

   • Yamasha

    Amin!
    A, da… si apoi se duce sa voteze cu Ponta, doar i-au ajutat sa treaca „primejdia grea”.

Comentează la acest articol