Ce credeți că se va întâmpla cu Ucraina?

Mă uit la știri și mă îngrozesc. Deși de foarte multe ori am păreri despre orice, ca orice român de altfel, tura asta sunt în pană. Nu am nici cea mai vagă idee despre ce se va întâmpla în Ucraina. Nu am nici cea mai vagă idee despre ce va face Rusia până la urmă în Ucraina. Știu doar că trupele rusești au dat un ultimatum conform căruia militarii ucrainieni din Crimeea trebuie să se predea în dimineața asta până la ora 4. În caz contrar se va folosi forța. De asemenea, armata ucrainiană spune că a jurat credință Ucrainei și nu va face asta. Militarii ruși și ucrainieni nu vor un schimb de focuri – e ca și cum s-ar bate între ei. Ba mai mult, un soldat rus lăcrimează privind soldații ucrainieni pe care vor trebui să-i atace – sursa.

Nu văd nici o mobilizare de trupe din partea vestului. Probabil e mai inteligent așa deocamdată. Nimeni nu-și dorește război. Nici măcar cetățenii ruși (din câte am auzit). Pe de altă parte, toată lumea știa că Rusia nu va lăsa niciodată din mână pozițiile strategice din Crimeea care le oferă atâta deschidere. Probabil ar trebui ca toată lumea să se obișnuiască cu treaba asta. La fel de probabil vom asista la o anexare sau cel puțin un control continuu rus față de zonele geografice de interes din Ucraina. Lucrurile nu prea mai pot fi date înapoi acum. Nu știu cum e mai bine, dar eu știu sigur că îmi doresc pace. Și aici mă refer la pace în general, nu la faptul că un conflict armat va avea loc (probabil are deja loc în momentul ăsta) în imediata vecinătate a țării în care locuiesc.

Crimeea e a rușilor, asta e cert. Până și locuitorii de acolo vor asta. Nu credeam că Ucraina poate fi atât de divizată, dar iată că e.

Însă dacă e să am o părere despre toată treaba asta asta ar fi cam următoarea…

Vestului nu îi pasă de Ucraina atât de mult. Ăsta e tristul adevăr. Nu e nici interes de petrol acolo (nu unul la care să aibă acces americanii, nu că nu ar exista resurse naturale de interes – înțelegeți voi ce vreau să spun). Dacă rușii își vor face de cap și vor vedea că ține, există riscul să meargă mai departe. Și atunci nu e bine. Pentru că NATO cam șchioapătă la capitolul cojones, UE se mișcă în decizii ca ochiu’ mortului, pe chinezi îi doare la bască că încă n-au apucat să facă investiții masive în zonă, iar americanii o ard momentan în declarații diplomatice care ar trebui interpretate ca fiind dure. România nu va fi invadată, fără panică, stați liniștiți. Rușii n-au nici un interes să arunce vreun obuz pe teritoriul nostru, fie și din greșeală – îi costă obuzul ăla degeaba. Dacă nu vroiau să ne dea drumul din comunism acționau ei cum trebuie în ’89. Însă România va fi afectată economic dacă toată criza asta din Ucraina continuă sau, mai rău, degenerează. Și o nouă lovitură economică în aceste momente e ceea ce nu ne dorim deloc. Să fie pace. Violențele din Ucraina trebuie să înceteze și tuturor ne va fi mai bine.

Rusia Crimeea Ucraina

11 comentarii la „Ce credeți că se va întâmpla cu Ucraina?”

 1. Iti dai seama ca daca va incepe un nou razboi..Romania va fi foarte afectata?’ din cauza gazalor ..pe care le avem si noi dar nu suntem in stare sa le exploatam si vina americanii si ni le scot :))

  Răspunde
 2. Un stat în estul Europei, momentan minge de ping-pong între est și vest. Presupun că tensiunile o să se termine, iar Ucraina rămâne în sfera de influență rusească.
  Există prea multe legături istoice, culturale, economice și politice între cele două. De asemenea, prea mulți ruși în Ucraina.

  Răspunde
 3. Conflictul se va stinge abia in momentul in care Rusia va accepta ca Kievul vrea cu UE (satui de comunisti) si UE va accepta ca Rusia nu va renunta pentru nimic in lume la Crimeea (din motive de securitate nationala). Il felicit pe aceasta cale pe comandantul flotei ucraniene din Marea Neagra care a inteles ca interesele de securitate nationala sunt intotdeauna mai presus de interesele unor politicieni lipsiti de onoare si a dezamorsat din fasa un conflict care putea degenera chiar langa coasta noastra – in timp ce politicienii nostri se bat pe ciolan.

  Răspunde
 4. Are vestul nevoie de piață, de piață de desfacere. Și dacă Ucraina ar fi semnat în toamnă acordul cu UE, acum poate altă atitudine ar fi avut occidentul, mai fermă.
  Pământul e mai fertil în Ucraina, 30 cm grosime e tot humus. În Belgia abia 2 cm.
  Contează și asta.
  Deci îi înțeleg și pe ruși. E spațiul lor vital, își apără populația rusofonă și nu vor ceda asa ușor.
  Rusia e o altă lume, asta n-au înțeles-o nici Napoleon și nici Hitler, doar când deja a fost prea târziu.
  Europa trebuie să facă rost de piață de desfacere, să vândă Coca Cola omului, o să închidă fabricile, o să ajungă ucrainienii șomeri, căpșunari. Ucraineanul o să cumpere el de la UE grâu, nu Europa de la ucrainean, însă Rusia vine în Ungaria și le cumpără ea merele, pe care UE le-a refuzat.
  Asta e diferența.
  De aia e UE supărată și pe unguri, că ăia nu dansează cum le cântă FM-ul. Ăia au scăpat de datorii și li se rupe de jidani.
  Despre asta e vorba.
  Nu e chiar totul roz în ceea ce privește UE și totul negru la ruși.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.