Ce recomandări de optimizare SSD îmi puteți face?

👋 Hey, am scris o 📖 carte de dezvoltare personală ”altfel”. Aruncă un ochi aici 👉 dcnu.ro


Laptopul meu se mișcă cam greu în ultima vreme așa că m-am apucat de curățenie, de făcut update la drivere și de schimbat tastatura a cărei tastă CTRL am reușit să o crap.

Tastatura pentru ZenBook-ul meu va sosi în cursul zilei de marți, iar băieții de la Agress Service Galați se vor ocupa de montaj plus că îmi vor oferi o curățare a laptop-ului. Cu siguranță s-a adunat ceva praf înăuntru și o astfel de oportunitate de a-mi curăța laptopul la interior nu trebuie ratată. Cu această ocazie voi afla și dacă am un slot liber de RAM pentru că nici un software de gen nu m-a ajutat să-mi spună treaba asta. Eventual poate îmi recomandați și voi unul ca să mai testez :)

Revenind la curățarea de aplicații, pot spun că am dezinstalat cam tot ce nu mai foloseam sau nu îmi era de ajutor. Am destul de puține programe în acest moment.

Am instalat și TuneUp Utilities. L-am rulat și se pare că mi-a făcut destul de multe optimizări prin regiștri. După care l-am dezinstalat și pe el :)

Însă laptopul meu nu se mai mișcă ca pe vremuri. Nu mă înțelegeți greșit, se mișcă bine, dar nu ca la început. Tind să cred că ar trebui să-mi optimizez HDD-ul SSD cumva, dar nu știu metode. Înțeleg că SSD nu se defragmentează și că nu trebuie făcut acest lucru sub nici o formă. În acest moment fac backup la diverse fișiere și poze ca să eliberez o bună parte din spațiu. Înțeleg că și ăsta e un aspect important: cu cât mai mult spațiu liber, cu atât computerul se mișcă mai bine, mai ales în cazul în care vorbim de un SSD.

Voi ce îmi recomandați vis-a-vis de întreținerea unui SSD?


⚠️ Cauți altceva? Ai 90% din tot ceea ce probabil cauți aici 👉 dcnu.ro/poatenuintri

Vrei un email Duminica?

Trimit un email pe saptamana, Duminica la 11:00. Contine articolele din saptamana anterioara. Doar daca scriu ceva. Altfel nu te deranjez.

Multumesc!

Eroare

8 comentarii la „Ce recomandări de optimizare SSD îmi puteți face?”

 1. Verifică mai întâi (roagă-i pe băieții la care dai laptopul la service) dacă SSD-ul tău suportă TRIM (sunt multe care nu suportă). Windows 8 îl activează implicit, de 7 nu știu, în Linux, pe Ubuntu recent e implicit activ.

  Acea funcție te ajută mult pentru performanță în timp.

  Varianta ideală, nu îl încărca cu date mai mult de 60-70%.

  Dacă tot nu ești mulțumit, schimbă-l cu un HDD cu performanțe mari, genul WD Black Mobile (ating viteze foarte mari, scriere peste 160-280MB/s, că sunt dual-drive – identic cu un RAID 0). Eu am unul varianta desktop și prieteni ce și-au luat SSD le-a părut rău când au văzut ce face alternativa asta.

  Răspunde
 2. Windows-ul in timp se ingreuneaza. Poti sterge programele si curata registrii, dar tot deabeaba, nu se va mai misca cum se misca inainte. Ma refer la faptul ca in timp Windows-ul se modifica, isi mai face un update ceva, mai instalezi un program, se mai corupe un driver etc. Cea mai buna metoda ar fi sa reinstalezi Windows-ul pe curat, sau, deal with it :)
  Atata timp cat ai dezinstalat ce nu trebuia si iti tii programele updatete la zi nu prea mai ai ce sa-i faci. Tool-urile pentru curatare mai ajuta putin, unele mai mult iti „fatzaie” Windows-ul fara sens. Eu singurul pe care-l folosesc este tune-up. De fapt de la tune-up folosesc cateva tool-uri cum ar fi Disk Space Explorer. Si mai deschid foarte rar CCleaner.
  PS: daca ai 30-40% spatiu liber pe SSD nu mai trebuie sa stergi fisiere :) la SSD trebuie sa ai spatiu liber ceva mai mult ca sa ii prelungesti viata, daca ai putin spatiu vor fi rescrise aceleasi celule de mai multe ori si asta nu e bine.

  Răspunde

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Multumesc pentru share!
Mă poți urmări și pe alte rețele sociale dacă dorești să ținem legătura.
Send this to a friend