Am terminat o facultate si nu sunt angajat pe bani multi

Eu încurajez studiile, încurajez oamenii să meargă la școală, încurajez oamenii să termine o facultate. Mi se pare un lucru foarte bun care te poate ajuta pe termen scurt sau pe termen lung. Școala e bună, cititul cărților e și mai bun.

Însă după ce termini o facultate, nu ai pur și simplu cum să fii angajat pe un salariu mare din prima, pentru că nu ai experiență. Poate ești cel mai bun la școală și ai terminat cu media 10, dar ca persoană ești mai leneș de fel. E doar o situație ipotetică. Angajatorul vrea să vadă cum te descurci și ce fel de om ești înainte să mizeze mai mult pe tine. Asta în cazul în care te angajezi pe profilul pe care te-ai specializat.

Că dacă ai terminat inginer și te angajezi vânzător, e normal să primești minimum minimorum la început. Legea nu obligă angajatorul să-ți dea salariu mai mare doar pentru simplul fapt că ai o facultate terminată. Și mi se pare logic și normal. Eu dacă am terminat psihologia, nu înseamnă că aduc un plus de calitate pe jobul de șofer, de exemplu. Și dacă nu se pupă cele două joburi nu pot avea pretenția să am salariu mai mare din principiu. Deci, dacă nu-mi găsesc job în domeniul în care am terminat facultatea, nu pot să cer mai mult.

Sau (că mai e o fază), dacă am făcut facultatea de dragul de a o face, dar nu mi-a plăcut niciodată domeniul studiat și nu vreau să activez în el, trebuie să-mi asum alegerea de a o lua de la capăt cu cariera. Niciodată nu e prea târziu să începi să faci ceea ce îți place. În esență despre asta e vorba: să faci ceea ce îți place.

Să revenim la subiect. Joburile entry level sunt plătite prost. Peste tot. Deal with it. Poți să fii și masterand în resurse umane, că dacă nu au nevoie de aceste abilități, angajatorii nu te vor plăti în plus. Și nu pentru că nu vor sau nu pot, ci pentru că pur și simplu așa e definit jobul. Așa se plătește jobul respectiv peste tot. Trebuie să existe mai multe tipuri de joburi.

Aici există două situații. 1. Angajatorul să nu angajeze oameni supracalificați, tocmai pentru a nu-i demotiva cu un job sub ”standardele” lor, iar în acest caz pe bună dreptate oamenii cu studii se plâng că nu îi angajează nimeni (de fapt, mulți dintre ei nu-și explică de ce nu au fost angajați – da, se întâmplă să nu fii angajat și pentru simplul fapt că ești prea bun). 2. Oamenii supracalificați să accepte un job entry level plătit prost, dar să nu și-l asume și să se plângă mereu de ce puțini bani câștigă, cât de rahat e în România etc. Am fost pe acolo, știu despre ce zic.

Sfatul meu? Dacă nu ai obiective personale, stabilește-ți. Dacă nu ai job muncește orice crezi că poți face cât de cât cu plăcere. Timpul trece și inclusiv experiența la un job de rahat e o experiență. Nu căuta jobul visurilor tale, că nu există așa ceva. În timp, îți vei putea creiona mai bine situația profesională. Un pic de experiență la împins vagoane nu strică. Măcar ca să fim mai empatici când vom deveni top manageri, directori sau ce mai vrem noi. Că așa se câștigă experiențe pe care nu le poți cumpăra cu Mastercard :) Toți am împins vagoane la început.

Nu gasesc un job

De citit și: Vrei să te angajezi? Iată câteva sfaturi utile!  Ce e mai rușinos? Să nu muncești deloc sau să muncești oriunde?  Cum să găsesc un loc de muncă fără să am experiență?

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

9 comentarii la „Am terminat o facultate si nu sunt angajat pe bani multi”

  1. Eu ce pot sa spun, sunt un fericit castigator al unui premiu fabulos :D, am terminat facultatea pe care mi-am dorit sa o fac, lucrez deja in domeniul ales…salariul e bun la inceput de drum, nu ramane decat sa “imping vagoanele” pentru a invata efectiv tainele meseriei mele. Incet, incet te perfectionezi si cunoscand cat mai multe lucruri lovindu-te de ele stii cu sa le “manageriezi” si de pe o postura mai inalta pe viitor, cel putin asa gandesc eu. Nu vreau sa ard etapele fiindca sunt destul de consecvent, imi doresc sa ma integrez si sa aduc aportul meu intr-un colectiv serios fiindca doar asa se lucreaza in domeniul meu.
    O nava nici Noe n-a putut sa o construiasca singur, a fost ajutat :D

    Răspunde
  2. Exact așa gândesc și eu. Deși sunt tânăr mi-am stabilit deja obiectele personale și vreau să plec din țară imediat după ce termin liceul. :) Urăsc oamenii care se plâng că n-au bani, dar nici nu se obosesc să-i câștige…

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.