Adevărul despre bere! Nu o să-ți vină să crezi.

Adevărul despre bere despre care n-o să-ți vină să crezi nu e tocmai genul ăla de articol de pe expunere sau efemeride la care prietenii tăi mai puțin dotați mintal îi dau share. La acest articol dau share alții. Adevărul despre bere e că e al naibii de bună și mie îmi place. Dar nu despre asta voi vorbi aici. Vreau doar să pun o întrebare la care un producător de bere să-mi răspundă: Este berea chiar așa nocivă cum zic unii? Nu de alta, dar ar merita o campanie în acest sens.

Ce se zice. Păi, se zice că berea îngrașă. Se zice că berea e contrafăcută. Se zice că berea produce cancer. Se zice că berea îți bulește stomacul. Se zice că berea e făcută cu detergent ca să facă spumă. Se zice că berea nu mai este făcută ca pe vremuri. Se zice că berea nu mai conține malț și hamei. Se zice că berea este o băutură făcută de masonii ăștia care vor să ne omoare.

Eu personal sunt un băutor de bere. De când m-am pus pe slăbit și am slăbit, evit consumul de bere în timpul săptămânii. Dar în weekenduri rup stilul. Nu beau bere neapărat pentru alcoolul din ea, dar nici nu mă dau în vânt după berile fără alcool. Oricum ar fi, mi-ar plăcea să vizitez o fabrică de bere și să aflu exact de la un producător cum se face berea, de fapt. Citeam la un moment dat că ar fi mult mai costisitor să produci bere contrafăcută decât să faci bere așa cum trebuie ea făcută ca să fie o bere bună.

Titlul a fost unul la caterincă, chill. Adevărul despre bere pe care eu l-am descoperit până acum este că nu îngrașă așa tare precum se zice și că nici n-are așa de multe calorii precum se crede.

Am scris un articol aici despre burta de bere. De fapt, despre cum scapi de burta de bere. În acel articol am explicat că burta de bere nu se creează din cauza berii, ci din cauza cantității consumate. Dacă bei alte băuturi carbogazoase în cantități mari e posibil să obții o burtă de bere fără să bei bere. E simplu și logic. Bagi mult în stomac, orice, faci burtă.

Apoi, am scris aici un articol legat de numărul de calorii pe care le conține o bere. Berea are mai puține calorii decât vinul. De exemplu, 100 ml de bere blondă cu 5% alcool are 42 de kilocalorii. 100 ml de vin roșu sec are 75 de kilocalorii. 100 ml de whisky are 220 de kilocalorii. Dar și aici cantitatea face legea. Nu vă lăsați păcăliți de cifre (de fapt, numere – că cifre sunt doar alea de la 1 la 10, nu știu de ce toată lumea folosește exprimarea cifre când vorbește de numere mari, dar asta e altă poveste). Vorbim de numărul de kilocalorii per sută de mililitri. Dacă bei 100 de whisky bagi 220 de kilocalorii în tine, dar nu bei un litru de whisky, nu? Pe când la o bere înmulțești 42 de kilocalorii cu 5, pentru că o o bere are în medie 500 ml. Și de aici rezultă 210 kilocalorii. Dacă bei un six pack într-o seară fă tu calculul.

Dar nu asta e problema cu adevărul despre bere. Problema e că se distribuie foarte multe articole despre bere în care se zice că berea e nocivă sau contrafăcută. Despre acest subiect legat de bere aș vrea să aflu mai multe. Care e procesul real de fabricare a unei beri din comerț?

Aș scrie cu drag despre acest subiect dacă mi s-ar arăta concret cum se face berea și aș fi plătit pentru asta :). Glumesc :). Serios, chiar mi-ar plăcea dacă berea pe care o beau este cu adevărat sănătoasă (din punct de vedere al principiilor de fabricare). Și sunt convins să multă lume ar fi interesată de acest subiect de care ne lovim ciocnim deseori.

burta de bere

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Un comentariu la „Adevărul despre bere! Nu o să-ți vină să crezi.”

 1. Din câte am învățat eu.. singura bere din țară care este făcută după procedeul “clasic” și despre care se tot vorbește că ar fi cea mai bună, este berea Suceava – dar din păcate personalul din fabrică e de pe vremea lui nea Nicu și.. lasă de dorit promovarea, desfacerea etc.

  Ai dreptate, berea contrafăcută este mai scumpă, dar timpul de producție este mai mic.
  Berea obținută prin procedeul clasic necesită mai mult timp.
  Dacă cererea este mare, ce se alege oare?

  Cu stimă,

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.