Cum scapi de burta de bere

Bănuiesc că ați auzit de noțiunea de burtă de bere, iar unii dintre voi chiar ați „dezvoltat” o astfel de burtă sau aveți temeri că ați putea fi catalogați drept purtători de burtă de bere. Ei bine, există soluții pentru a scăpa de burta de bere, dar înainte de asta hai să citim câteva principii.

Cum se formeaza burta de bere?

Burta de bere nu se formează neapărat de la bere. De fapt, berea nu îngrașă chiar atât de tare precum se crede. Alcoolul din bere îngrașă, exact așa cum îngrașă și alcoolul din vin sau alcoolul din băuturile spirtoase. Pe scurt, burta de bere se formează pentru simplul fapt că băgăm în noi cantități mari de lichide sau alimente într-un timp foarte scurt. Acest lucru face ca stomacul și „toate cele” să se dilate și să se mărească. În aceste condiții e foarte probabil să faci și burtă de apă dacă bei apa ca pe bere (foarte multă), numai că nu poți să bei atâta apă pe cât poți să bei bere pentru că berea e mai gustoasă, conține alcool și creează senzația de „ia mai dă-mi”, deci nu te poți opri prea ușor. Gândiți-vă că un six pack de bere la 0,5 litri totalizează 3 litri de bere. Această cantitate este consumată uneori de băutorii de bere în mai puțin de 2-3 ore dacă au chef. Acum gândiți-vă că pentru aceleași persoane care pot să bea 3 litri de bere în 2 ore este un chin să bea 3 litri de apă pe parcursul unei zile, pentru că apa pur și simplu „nu intră”, nu te face să o bei așa cu spor.

Aceeași poveste și cu alte alimente sau lichide sănătoase. Pur și simplu nu le poți consuma în cantități uriașe ca să-ți mărească burta. De aceea burta de bere se face de obicei de la bere, chiar dacă tehnic vorbind se poate face de la orice altceva consumat în cantități foarte mari raportate la un timp foarte scurt.

Acum că am clarificat un pic lucrurile, mergem mai departe cu explicațiile. O burtă umflată de bere poate reveni la normal doar printr doi factori importanți. 1. Ai comis-o într-o seară cu prea multă bere, dar după aia o lași mai moale și mai bei atât de multă bere peste vreo săptămână sau vreo lună. Sau deloc. 2. Vârsta joacă un rol important. Procesul de dilatare și contractare funcționează în cazul 1. până pe la vreo 35 de ani sau 40 de ani dacă ai o genă mai bună. După aia e foarte greu să mai scapi de burta de bere, pentru că organismul nu mai e la fel de pregătit să îți repare ție excesele.

De asemenea, e de menționat că o burtă de bere este de obicei o burtă tare la atingere, nu o burtă flască cu mult țesut adipos, iar acest aspect vizual poate face dovada clară că berea nu îngrașă, ci doar mărește volumul. Însă e mai grav. Pentru că de țesutul adipos mai scapi cu o dietă, cu niște sport, cu tratamente corporale. Dar de burta de bere e mult mai greu să scapi, pentru că dacă ai apucat să faci burtă de la bere, înseamnă că îți place berea, iar de bere e la fel de greu să te lași ca de țigări. E tot un fel de dependență.

De fapt, asta e cea mai mare problemă. Că dintr-un băutor ocazional de bere devii destul de repede un băutor înrăit de bere. Prima dată începe la un weekend cu băieții, după care îți mai cumperi pentru acasă, că merge cu alune și floricele la un film (alte chestii care intră cu duiumul în stomac), pe urmă începe să nu-ți mai ajungă cantitatea consumată și tot așa. Fără să-ți dai seama ai ajuns un băutor de bere autentic care își caută motive să mai bea o bere fie că e meci, fie că a avut o zi grea la serviciu, fie că are nevoie de puțină relaxare, fie că are nevoie de inspirație ca să facă ceva, fie că, fie că…

Cum scapi de burta de bere

Soluția e simplă și tristă în același timp (pentru fanii berii). Dacă ai peste 50 de ani și ai o burtă mare de bere s-ar putea să nu mai scapi niciodată definitiv de ea. Pentru că ți-ar trebui probabil tot atâția ani ca să scapi de ea cât ani ți-a luat ca să o „obții”. Poți doar să o reduci gândindu-te că vei câștiga ani sănătoși de viață dacă adopți un alt stil. Dacă ești mai tânăr, poți scăpa definitiv de ea, dar trebuie să renunți la ce îți place ție cel mai mult: bere, chestii de ronțăit și porții mare de mâncare.

Ca să scapi de burta de bere trebuie să consumi lichide și alimente în cantități mult mai mici decât acum. Îți va fi foarte greu și foame în primele 21 de zile în care ți-ai impus această disciplină. Dar după aia va fi din ce în ce mai ușor și nu va mai fi dietă sau regim alimentar, ci doar noul tău stil de viață. Iar când ar merge o bere fă orice altceva. Bagă flotări, aleargă, fă sex, fă curat, fă ceva. Orice care să nu te țină pe scaun sau pe canapea și să-ți producă vechile senzații în care ziceai „hai că ar merge o bere”.

Soluția pentru a scăpa de burta de bere e simplă și la îndemâna oricui după cum observați. Dar e grea, e foarte grea. Însă dacă lucrurile bune ar fi fost ușor de făcut le-ar fi făcut oricine. Eu am burtă de bere și am și țesut adipos. Vorbesc în cunoștință de cauză, deci. Însă în acest moment sunt foarte motivat să scap de această burtă. Iar dacă și voi sunteți în căutarea unor soluții pentru a scăpa de burta de bere… bine ați venit în club. Aveți și un câmp de comentarii mai jos ca să ne încurajăm :)

Burta de bere si patratele
Nu știu dacă se poate ajunge așa după o burtă de bere, dar e motivantă poza :)

15 comentarii la „Cum scapi de burta de bere”

  1. In ultimii 2 ani am baut cel putin 1litru de vin pe zi.In acest timp am facut ceva burta si as vrea sa o dau jos !!!
    O solutie rapida,se peate face ceva ?

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.