Voi știți să colectați selectiv deșeurile? Eu nu.

Astăzi am completat un chestionar care mi-a deschis ochii asupra acestui subiect. Mi-am dat seama că habar nu am cum să colectez selectiv deșeurile și că acele containere frumos așezate pe bani europeni nu folosesc decât persoanelor de o anumită etnie care au descoperit că o colectare selectivă a deșeurilor poate fi și banoasă. Sincer, bravo lor. Se descurcă. Însă în acest moment mă simt nașpa. Nu știu semnificația fiecărui container pentru că etichetele de pe acestea au dispărut de mult. Recunosc că nu sunt un mare ecologist care vrea să salveze planeta, dar nici nu sunt un om nepăsător. Aș vrea să mă implic mai mult, iar acest articol e un prim pas. Consider că populația nu a fost corect informată și că se poate face mai mult. Consider că multe din firmele care colectează selectiv gunoiul îl amestecă mai apoi în mașina cu care realizează colectarea. Consider că în marile magazine nu se găsesc de cumpărat coșuri de gunoi care să fie compartimentate în 3 zone, astfel încât omul să pornească direct de acasă colectarea selectivă a deșeurilor. Nu știu cum e la voi în oraș, dar în Galați nu se duce lipsă de voință, se duce doar lipsă de informare pe limba oricui în cât mai multe medii de promovare. Vreau să mă implic. În primul rând, vreau să mă educ eu în această direcție pentru că oricât de mult am putea găsi vinovați, totul începe de la noi și recunosc că eu, Gabriel Ursan, cetățean al orașului Galați, sunt principalul vinovat pentru că nu știu cum se face colectarea selectivă a deșeurilor. În al doilea rând, am un blog cu un trafic peste medie în nișa generalistă – dragă autorități și ONG-uri: use me!

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

8 comentarii la „Voi știți să colectați selectiv deșeurile? Eu nu.”

 1. Am scris si eu acum multi ani despre asta. Degeaba exista colectare selectiva daca firmele care fac depozitare si transport le amesteca.

  Răspunde
 2. Eu cred ca o rezolvare a acestei probleme ar fi daca s-ar face o afacere din toata povestea asta. Sa scoata de tot containerele de gunoai si sa faca centre de colectare unde sa fie cineva care sa verifice ce aduce lumea si care sa vanda sau sa dea gratis obiecte care sa ajute la sortarea gunoaielor. Sau sa faca un sistem de genul: aduci 500 grame de plastic, primesti un cos de gunoi cu 3 compartimente gratis. Daca s-ar face la nivel national si s-ar mediatiza foarte mult campania eu cred ca ar avea succes. Plus ca ar trebui ca toata actiunea asta sa sune ca o lege sau ca o hotarare de guvern, noi nu suntem la stadiul de a alege calea buna cand avem mai multe variante, unele mai comode.

  Sper ca face sens si spor! Daca ai nevoie de ajutor stii unde sa ma gasesti!

  Răspunde
 3. Sunt pentru selectarea pe categorii a gunoiului. Protectia mediului trebuie sa fie un mod de viata pentru noi. N-am nimic impotriva celor care in mod indirect ajuta Ecosalul. Invatatii pe cei mici si formati-va un obicei in a respecta acest aspect.

  Răspunde
 4. Da, asa e si in Ploiesti. Chiar daca lumea ii triaza, la final tot la gramada ajunge la operator.
  Doar nu credeti ca noi ne europenizam asa… instant?! Tot mai aproape de lumea a 3-a suntem…

  Răspunde
 5. Salut Gabriel.
  Te informez ca nu are importanta culoare containerelor sau destinatie fiecaruia.
  Pana acum 2 saptamani am selectat de fiecare data gunoiul dupa tip si le punem in cosul aferent. Intr-o zi cand ma intorceam de la munca am vazut masina care le descarca si am avut surpriza sa constat ca le incarca pe toate trei intr-o singura cuva. Explicatia lor ?
  Exista un baiat care le sorteaza la sediu principal.
  Asadar, puteau pune linistiti un singur container, dar mai mare, la comun (hartie, sticla, plastic, fier ..)

  Răspunde
  • Sorin, deci problema cea mai mare e la colectori, nu? Asta am observat și eu, dar dacă strâng cât mai multe păreri la acest articol le pot da centralizat sub formă de “vox populi” la autorități. Mulțumesc mult pentru comentariu! Sper să servească drept exemplu celor care vor să se implice.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.