Deși Black Friday este un eveniment de vânzări care are loc în ultima vineri de înaintea lunii decembrie, după cum bine știți, majoritatea comercianților aleg penultima vineri din luna decembrie. De ce? Simplu. Pe data de 1 Decembrie se sărbătorește ziua națională a României, iar majoritatea persoanelor sunt libere.
Organizând Black Friday în penultima vineri a lunii noiembrie mi se pare ok, pentru că astfel firmele de curierat nu vor mai fi nevoite să lucreze la capacitate maximă în jurul zilei de 1 decembrie. Înseamnă că vor avea mai mulți oameni liber de 1 decembrie, aspect firesc.
Când va fi Black Friday 2015? Pe 20 noiembrie 2015 va fi la eMAG. Ca de obicei, nimeni nu știe la ce oră începe și probabil în nici un an ora nu va fi aceeași. Eu mizez pe ora 8 dimineața (vineri dimineața), dar nu am informații sigure în acest sens pentru că organizatorii le țin strict secrete. Nu știu nimic nici legat de reduceri. Pot doar să-mi dau cu părerea. Vor fi reduceri la toate gamele de produse, iar câteva produse vedetă vor avea reduceri substanțiale pentru a atrage cumpărătorii.
Circulă tot felul de lucruri legate de Black Friday și reducerile de Black Friday. Multă lume zice că magazinele online umflă prețurile în această perioadă ca să aibă de unde da jos.
Nu am făcut o analiză, dar tind să cred că nu iese foc fără fum. Vă zic din experiența mea de până acum. În cazul produselor IT&C se merge cu marje mici de adaos. Se mergea la fel și prin 2007 când lucram în domeniu. Este practic imposibil să dai o reducere de 50% la un produs IT&C cunoscut (un iPhone, de exemplu).
Eu cred că acum prețurile sunt cele standard. Dacă facem comparație cu alte perioade merită să ținem cont dacă au fost alte reduceri în perioada aia, ca să comparăm corect. Nu ai cum să dai reducere la reducere. Să zicem că prețul standard pentru un produs e de 2.000 lei și el a fost acum o lună la o reducere care îl oferea la 1.800 lei. Acum el costă 2.000 lei. De Black Friday probabil va fi 1.500 lei. Ar fi ciudat să te aștepți la o reducere din prețul deja promoțional de 1.800 lei de acum o lună, nu? Eu înțeleg că ne dorim prețuri mici. Și eu vreau, și tu vrei. Dar dacă o gândești logic și te pui pe o poziție de business owner îți vei da seama că nu e posibil să supraviețuiești cu o afacere așa.
Există și excepții. Da, magazine online care chiar umflă prețurile în perioada asta ca să aibă de unde da jos de Black Friday. Asta și mie mi se pare de porc. Să nu mă înțelegeți greșit, chiar dacă sunt afiliat, nu aș recomanda mizerii. Cel mult voi pune și eu un link către anumite magazine online. Apoi, cumpărătorul decide, că e adult.
Sursă foto: ”black friday” via Shutterstock
Am urmarit cateva produse pentru a mi le cumpara la reducere de pe Emag. Si strategia pe care au aplicat-o este exact cea pe care ai mentionat-o si tu in articol. Au crescut preturile si apoi le-au redus. Ori, a cumpara un produs electrocasnic de cateva sute de lei bune cu 10-15 lei mai ieftin ca de obicei nu ma incalzeste deloc.
Acesta este si motivul pentru care, satula de aceasta incercare de a insela clientii, am scris de curand un articol pe blogul meu cu beneficiile pe care le au firmele care ofera reduceri Pe Bune de Black Friday. Daca te intereseaza, il poti citi aici: http://www.cristinne.ro/reduceri-black-friday-romania/
Poate asa pricep mai multi antreprenori ca, Black Friday nu este doar „o ocazie de a mai vinde ceva” si concep o adevarata strategie de marketing in jurul acestui eveniment.
Ce bine ca mai scrii si tu pe blog.
Îți era dor, nu? :)
De cand am aflat adevarul nu prea mai astept asa cu o mare bucurie acest black friday… cred ca ma bag la cumparat de pe site-uri externe.
Pai emag a umflat preturile. http://imgur.com/uPliKsq
Văzusem asta :)