Totul despre noul iOS 7

Am să încerc să sintetizez în acest articol totul despre iOS 7. Prezentarea oficială a noului iOS 7 va fi făcută pe 10 iunie în cadrul unei conferințe Apple. Ca deobicei, Apple va prezenta în mare noile îmbunătățiri a versiunii de iOS și va oferi suport developerilor, astfel încât aceștia să se apuce de treabă și să-și facă update la aplicațiile existente sau să conceapă aplicații noi.

Update: află totul despre noul iOS7 și alte noutăți Apple de la WWDC 2013 de aici.

Chiar dacă acest articol nu cuprinde chiar totul despre noul iOS 7, va cuprinde marea majoritate a informațiilor despre versiunea noului sistem de operare pe care Apple l-a dezvoltat pentru iPhone, iPad și iPod. Sunt zvonuri, e drept, dar cei de la 9to5mac au avut de cele mai multe ori dreptate atunci când au scris despre noutățile Apple. Un bun exemplu este iPhone 5, unde toate zvonurile apărute cu câteva săptămâni înaintea prezentării s-au cam adeverit.

Totul despre noul iOS 7

Jony Ive

Se va lucra destul de mult la designul sistemului de operare și la experiența de folosire. Adică la tot :). Am observat că Jony Ive și echipa lui pune foarte mult preț pe design. Despre designul lui iOS 7 se știe că va fi unul minimalist, simplu și că va predomina alb, negru și gri.

iOS 7 va fi un sistem de operare ceva mai plat din punct de vedere design, dacă pot spune așa. Asta înseamnă că se va renunța la texturile grafice complexe și că se va duce mai mult către zona de monocrom. Jony Ive nu a fost niciodată un fan al elementelor skeumorfice și se pare că și-a convins și echipa de designeri să renunțe la ele.

Părerea mea este că cel mai important aspect este ca aceste modificări să se realizeze cu atenție, pentru că o schimbare vizuală prea mare s-ar putea să șocheze. E drept că un design cât mai simplu s-ar putea să crească viteza de răspuns a dispozitivelor, dar s-ar putea să scoată din sarea și piperul unui design colorat.

Home screen

Acesta va rămâne ca structură la fel pentru că aplicațiile vor fi afișate cam la fel. Designul iconițelor va fi modificat alături de designul aplicațiilor native despre care am spus deja că vor avea un stil plat. În sfârșit vor fi introduse wallpaper-urile panoramice pentru background.

Texturile gradient din barele de navigare vor fi modificate pentru a include un efect de blur. Bara de status va fi mai puțin transparentă. Până și tastatura virtuală va fi modificată. Aceasta va beneficia de un nou look în iOS 7, destul de asemănător cu cel de acum.

Centrul de notificări

Centrul de notificări va avea un background negru/gri, iar textul va fi scris cu alb. După cum ziceam, elementele skeumorfice vor dispărea inclusiv din aplicația calendar, acestea fiind înlocuite de combinații între alb și negru.

iOS 7
Această imagine reprezintă doar un concept.

Din câte știu, doar Facebook și Twitter au widgeturi prezente în centrul de notificări, însă se zvonește că Apple ar putea implementa widgeturi și pentru alte aplicații.

Lockscreen

Se va elimina bara din spatele ceasului aflat în partea superioară a Lockscreen-ului, iar interfața va fi neagră. Și sistemul de introducere a unui cod de siguranță va fi refăcut pentru a fi mai plăcut ochiului. Interacțiunea cu notificările afișate va fi modificată astfel încât să poată fi folosite gesturi pentru mesaje.

Aplicațiile native

Aplicația de notițe nu va mai avea foile galbene ci albe, iar aplicațiile Calendar, Maps și Mail vor avea un design plat și uniform cu butoane de aceea și culoare, astfel încât experiența de utilizare să fie similară peste tot.

În sfârșit aplicația Weather va afișa animații pentru starea vremii, Game Center nu va mai avea acel fundal verde și News stand nu va mai avea interfață asemănătoare unei biblioteci. Pe direcția de schimbare se va merge cam cu toate aplicațiile native, așa că nu cred că mai e nevoie de prea multe exemple.

Totul despre iOS 7
Această imagine reprezintă doar un concept.

Alte noutăți

Se vorbește despre integrarea nativă Vimeo și Flickr în noul iOS 7, ceea ce e un lucru de bun augur. Eu Flickr nu prea am folosit, însă Vimeo mi-a plăcut și e bine să aibă parte de o astfel de promovare pentru că mi-ar plăcea să fie mai răspândit.

S-a mai vehiculat și despre funcționalitatea Siri cu automobilele. Probabil va exista un mod drive, iar iPhone-ul va interacționa cu utilizatorul mai mult prin comenzi vocale. În plus, mă aștept să fie lansate și alte accesorii compatibile cu Siri, care să ajute șoferii.

Cam astea ar fi, în mare, noutățile pe care le va aduce noul iOS 7. Sunt convins că pe 10 iunie la conferința de prezentare iOS 7, Apple va scoate mult mai multe aspecte noi în evidență. Eu sunt foarte curios de noul design, care va aduce implicit o altă experiență de folosire utilizatorilor.

Slabe șanse să auzim despre un iPhone 5S sau un iPhone 6. Părerea mea este că iPhone 5S sau iPhone 6 (indiferent cum s-o numi, deși eu mizez mai mult pe iPhone 5S) va fi lansat în toamnă odată cu updateul la iOS 7 pentru utilizatori.

Noul iOS 7

Sunt foarte curios să văd câte din aspectele prezentate în acest articol se vor adeveri pe 10 iunie când va fi prezentat iOS 7. Abia atunci vom afla totul despre noul iOS 7, dar sunt convins că realitatea va fi în proporție de peste 90% egală cu zvonurile. Mai e puțin.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

6 comentarii la „Totul despre noul iOS 7”

  1. – am un iphone 4 , mi-am actualizar cu IOS 7 , im place foarte mult , dar am o problema cu asistentul vocal de la tastatura .. nu mai merge si nu stiu sa remediez problema .. ma puteti ajuta ?

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.