Stiu de ce am tot felul de fobii. Sunt un control freak.

Mi-am dat seama că sunt un control freak. Vă povesteam aici despre fobia mea cu avionul care are toate șansele să fie tratată mai ușor datorită unui comentariu în care mi se zicea că am mai multe șanse să mor într-un drum până la Buzău decât zburând.

Șofând agale pe drumurile patriei mi-au trecut prin cap tot felul de gânduri. De la idei geniale sau mai puțin geniale până la gânduri legate de sursa fobiilor mele. Nu cred în zodii, dar uneori fac ăștia niște interpretări de te regăsești acolo get beget. Eu sunt Scorpion, de exemplu. Pe lângă toate chestiile mirifice care se zic despre această zodie, printre care și buni la pat :), se numără și faptul că cei născuți în zodia Scorpion sunt obsedați de control.

Și am început să le leg în mintea mea. Deși neg că aș fi obsedat de control, dacă prin control înțelegi follow-up și chestii plictisitoare de management :), mi-am dat seama că sunt un control freak pe procesele curente. Și de acolo sunt ferm convins că pleacă și toate fobiile mele. De exemplu, n-am fobie de insecte, animale sau oameni. Sunt în control acolo. Știu că mă pot apăra de insecte, animale sau oameni. Pentru că am senzația că sunt în control față de acele interacțiuni. În afară de urs :)

Însă pe alte subiecte dezvolt fobii pentru că sunt un control freak la capitolul condus mașini-unelte. Cu o singură excepție. Șeful meu. Conduce agresiv, dar nu îmi e teamă să merg cu el. Pur și simplu am dezvoltat o așa încredere încât la 200 la oră pot să port lejer o conversație cu el despre absolut orice.

Mi-am dat seama că nu mă simt confortabil pe o motocicletă ca pasager pentru că nu dețin controlul. Când am condus singur o motocicletă n-am avut nici o temere. Mi-am dat seama că nu mă simt confortabil în dreapta cuiva (în afară de excepție) pentru că nu conduc eu, adică nu dețin controlul. Când conduc eu n-am nici o treabă, chiar îmi place.

Mi-am dat seama că nu mă simt confortabil în avion pentru că nu îl pilotez eu. Bine, ăsta e un exemplu de rahat, pentru că nu știu să pilotez un avion. Însă simplul gând că la butoane ar putea fi un pilot fără experiență mă face să am o stare de neliniște și să tresar la fiecare manevră. Iar exemplele ar putea continua fără probleme, dar nu vă mai plictisesc cu asta. A… ar mai fi exemplul legat de copii. Sunt mare și tare și zic că toți copii nu ar trebui cocoloșiți ca să învețe experimentând. Vă dați seama că mereu când merg cu fiică-mea undeva sunt cu ochii în patru. Ca să nu mai zic că la un moment dat va face 14 ani, va arăta ca o fată și va avea colegi de școală tot felul de băieței în călduri care se uită de 3 ori pe zi la siteuri pentru adulți :)

Sunt un control freak și tre` să văd cum reușesc să scap de asta pentru că nu voi ajunge prea departe în stilul ăsta. Acuma eu v-am zis despre mine. Voi cum sunteți? Sau ce sfaturi aveți pentru un veritabil control freak?

Control freak

control freak via Shutterstock

4 comentarii la „Stiu de ce am tot felul de fobii. Sunt un control freak.”

  1. Pur si simplu ai putin cam prea multe ganduri rele,cel putin la frica de avion cum ca la butoane ar fi un neexperimentat,gandeste-te ca nimeni nu ar pune viata a 40 de persoane in mainile unui incepator.

    Răspunde
  2. O fobie ciudata ar fi xantofobia (frica de culoarea galben sau cuvantul “galben”) sau chiar hipopotomonstrosecvipedaliofobia (frica de cuvinte lungi). Sînt o droaie de fobii, mai mult sau mai puţin de înţeles, cum ar fi dextrofobia (frica de obiecte situate în partea dreaptă a corpului). Cine cauta topul fobiilor ciudate va fi surprins de vastitatea domeniilor care au fost fobisticizate !

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.